Oslavte s námi Mezinárodní den výživy a chleba

Rubrika: Ostatní, VD tipy

Na 16.října připadá den zdravé výživy a den chleba,pojďme si o nich něco říct.

Mezinárodní den zdravé výživy

Každým rokem připadá na 16. říjen ve víc jak 150 zemích Světový den výživy. Na základě rozhodnutí konference roku 1979 ho vyhlašuje Organizace pro výživu a zemědělství. Původní poslání bylo upozornit na nedostatek stravy a pitné vody v zemích třetího světa,cílem je zmírnit chudobu a hlad…

Jaký je smysl dne výživy

Problémy ohledně výživy je docela dost, nejedná se jen o hlad a podvýživu, ale i celkově špatné stravovací návyky. Jednoduše řečeno, zhruba 870 milionu lidí denně hladoví. Nemalé číslo je i to kolik dětí každý rok zemře na podvyživu. Ve vyspělých částech země je problém zase opačný,zde trpí obezitou stále více lidí a s nadváhou se potýká až polovina populace středního věku. Co je ale alarmující je, že obezitou trpí i stále více dětí.

Žít zdravě může každý

Někoho z vás může napadnout, že vy, jako jedinec, nemůžete tohle ovlivnit. Ale můžeme ovlivnit to, že si zkontrolujeme lednici a zpracujeme věci, co už dlouho nevydrží. Vyhneme se přejídání a nesprávným stravovacím návykům. Strava má být vyvážená a jíst se má s mírou, ovoce a zelenina ještě nikomu neublížila, cukr a sůl používejte s mírou. Pohyb na zdravém vzduchu je taky velice přínosný, jen tím nemyslím víkendové návštěvy obchodních center a návštěvu rychlého občerstvení.

Co naopak škodí

Nekvalitní výživa je pro západní svět čím dál větší hrozbou a především hlavní příčinou narůstajícího počtu obětí civilizačních onemocnění. Mezi ně se dá zařadit jako první obezita, zvýšený cholesterol, vysoký tlak a cukrovka. Také je nevhodné kouřit, alkohol a doporučuje se vyhývat se stresu, omezit spotřebu potravin obsahující živočišné tuky, soli a cukry.

Světový den chleba

Světový den chleba je stanoven na 16. října a za své ho berou už i domácí pekaři. Tento svátek vyhlásila Mezinárodní unie řemeslných pekáren U.I.B. a slaví se nejrůznějším způsobem v řadě zemí světa. Tento svátek navazuje na Den výživy vyhlášený organizací OSN pro výživu a zemědělství.Chléb si měl častěji najít místo v našem nákupním košíku,zastává velký význam v naší výživě.

Historie chleba

Počátek chleba spadají až do Neolitu, to znamená někdy před 10000 lety před naším letopočtem. Chléb byl vždy potřeba pro celou lidskou kulturu, to, jestli ho bylo málo nebo dostatek rozhodovalo i o přežití národů. Někdo řekne jen obyčejný chléb, ale i nepostradatelná, základní potravina. Objevuje se v pohádkách, písničkách a i se o něm dočteme ve starém zákoně. Dříve se dělal ve tvaru placek, až později se začal dělat ve tvaru bochníků. Ještě naše prababičky říkaly, že chléb je boží dar a tak se k němu i chovaly, s úctou. Byl to symbol života a práce, podle chleba se poznala dobrá hospodyně.

Spotřeba chleba

Kolik chleba za rok sníme? Ještě po druhé světové válce snědl obyvatel České republiky ročně v průměru přes 80 kilogramů chleba, v roce 2007 to bylo už jen 50 kilogramů. Ve světě se ročně spotřebuje skoro 350 mil. tun chleba, který existuje v nespočetném množství druhů, tvarů, velikostí a chutí.V ČR se ročně upeče přes 300 tis. tun chleba. Obyčejný chléb je i zdrojem vitamínu, zejména B. V dnešní době se peče několik druhů chleba, většinou jsou oblíbené druhy dle regionů.

Česká kniha rekordů

Čeští pekaři tento svátek slaví pečením rekordních bochníků, největší bochník, který kdy upekli, byl zapsán do knihy rekordů. Bochník měl průměr 69 cm, vážil přesně 18 000 g a pekli ho 4 h. Komisaři naměřili obvod 216,7 cm.

Dobrý domácí chléb

3 hrnky obyčejné hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
1,5-2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu,(podle chuti lze přidat cibulku,česnek,bylinky,semínka)
1,5 hrnku vody

Nasypeme do mísy a zamícháme s vodou,pak necháme 8-12 h kynout. Pak těsto na pomoučeném vále roztáhneme na placku asi 2-4 cm silnou. Přeložíme na třetiny zvrchu a zespodu, pak ještě zleva a zprava. Necháme asi 30 min odpočívat.

Zapneme troubu na 230 st. A do ní dáme nahřát pekáč nebo kastrol s pokličkou na těch 30 min, co těsto odpočívá. Pak přendáme do horkého pekáčku, můžeme nahoře posypat semínky a dáme péci. Pečeme přikrytý na 230 st. 30 min. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě 15 min. Po upečení necháme vychladnout.

Chleba je opravdu vynikající, doporučuji vyzkoušet!

Napsal/a: Králíček4

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

  • tvorenicko
    tvorenicko

    Pěkný článek. Problém s obezitou u dětí je v naší zemi dost alarmující. Podle mě hodně záleží na příkladu rodičů. Pokud dítě vidí, že se rodič cpe hranolkama a hamburgrem z McDonalda, k tomu Coca-Colu, tak je jasné, že dítě to chce taky. Když ale rodiče vedou ke zdravému způsobu stravování, pak je to pro to dítě jednodušší. U nás doma už to celkem funguje. Peču domácí chléb (už i z kvásku místo droždí), včera jsme zrovna pekla žitno-špaldový a je to mňamka. Za prvé je zdravější než co se kupuje v obchodě a mám vyzkoušeno, že fakt ušetříme. To samé jsem zavedla s jogurty, děláme je doma. Adam se naučil jíst ovoce,zeleninu,vločky,jáhly,bílé jogurty. To ale neznamená, že si nedá sušenku, bábovku apod. Nic mu nezakazuju, nechávám ho, aby na to přišel sám.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist