Masopust je křesťanský svátek, lidé se veselí a hodují. Slovní spojení doslova znamená „půst od masa“. Pro masopust jsou charakteristické koblížky a šišky. Tak co si takové koblížky upéct?
Masopustní koblížky
500 g hl. mouky
40 g cukr krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí (čerstvé)
3 lžíce rumu (nemusí být)
250 ml vlažného mléka
špetka soli
kůra z nastrouhaného citronu nebo lžička sušené cit. kůry, můžete použít i pomerančovou suš. kůru
olej na smažení
marmeládu, džem, nebo cokoli, co máte rádi na plnění
Suroviny si dám do domácí pekárky (nejdříve ty tekuté, pak sypké) pustím program příprava těsta. Pokud zaděláváte těsto ručně, postupujte jako při přípravě kynutého těsta.
Lehce poprášíme moukou (aby se nepřilepily na utěrku) a necháme ještě půl hodiny kynout.
Pečeme – smažíme ve vyšším kastrůlku s dostatečným množstvím oleje. Koblížky pečeme v rozpálemém oleji z obou stran do zlatova. Hotové necháme okapat od oleje a pocukrujeme.
Z jedné dávky mám asi 50 koblížků. Hodně ale záleží na tom jak velkou použijete skleničku na vykrajování. Já dělám menší, a proto jich je více.
Chuťově jsou koblížky výborné, příprava není složitá, pouze je to náročnější na čas. Ale určitě vyzkoušejte 🙂