Zkuste perníčky, které jsou hned měkké!

Rubrika: Kulturní a literární tipy, Recepty

Perníčky, jakožto vánoční cukroví, potřebují čas. Patří tedy mezi ty druhy, se kterými se péct začíná. Jenže Jana Florentýna Zatloukalová objevila takové, které ten dlouhý čas prostě a jednoduše nepotřebují…

Perníčky, které jsou hned měkké

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení.

Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila.

Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají.

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

PS. Mám od ní i jiné skvosty. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění…

pernicky1Potřebné suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

Postup:

1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.

Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.


Aroma ořechy

pro nanejvýš 4 uzobávající osoby

Večer je dlouhý a drobných věcí k uzobávání není nikdy dost. Zkuste jednou zapomenout na solené arašídy z pytlíku a rozjeďte to ve velkém stylu. Vezměte směs ořechů a zapečte je s kořením, solí a – ano – cukrem. Aby na nich všechno pěkně drželo, pomůže vám jeden vaječný bílek.

aroma_orechyPotřebné suroviny:

  • 200 g směsi různých ořechů – para ořechy, arašídy, pekanové, vlašské, loupané mandle, lískové…
  • 1 bílek
  • 4 lžíce cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • 50 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte cukr, sůl a koření. Ve druhé misce promíchejte ořechy s bílkem, poté k nim přisypte směs koření a znovu promíchejte.

2. Plech vyložte papírem na pečení a s pomocí lžíce na něj rozložte ořechy tak, aby se navzájem co nejméně dotýkaly. Pečte asi 20 minut, v průběhu je ale několikrát promíchejte a znovu od sebe oddělte. Během pečení by měly ořechy uschnout. Vyndejte je z trouby a nechte úplně zchladnout. Nakonec k nim přidejte rozinky a podávejte.


Ukázka je z knihy Vánoční kuchařka pro dcery, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

KVKPD obalka F .indduchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do vlastní kuchyně a prožít v ní první kuchařské úspěchy. Jsou však v životě mladé ženy situace, které vyžadují ještě mnohem více úsilí a vyšší úroveň náročnosti. Pokrýt i tyto situace v jediné kuchařce je nemožné, proto jsme se rozhodli věnovat se jim samostatně v sérii „minikuchařek“.

Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují důležité okamžiky přípravy. Čtenáři se tedy nemusí bát ani složitějších jídel, podle podrobných popisů a fotografií zvládne postup každý.

Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky.

Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že vanocni_nakupy_smartpress_upoutavkauspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • danasi

    Tento recept na perníčky jsme zde vkládala do diskuzí již 27.11. http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=14350.1
    Je to opravdu dobrý recept. A poklad??? Já jsem se o něj podělila již v roce 2009 na netu a to hned na dvou stránkách v mojeděti a nadoma-bohužel oboje jsou již zrušené, ale byli hojně navštěvované. Že by ho ode mne zkopírovala a vydávala za vlastní??? No nic proti kamarádce Andree.

    Pokud upečete přeji dobrou chuť.

  • Jeden den jsem pekla perníky a štrůdl, nechala jsem oboje přes noc v troubě a perníčky byly krásně měkoučké 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist