Perníčky, jakožto vánoční cukroví, potřebují čas. Patří tedy mezi ty druhy, se kterými se péct začíná. Jenže Jana Florentýna Zatloukalová objevila takové, které ten dlouhý čas prostě a jednoduše nepotřebují…
Perníčky, které jsou hned měkké
Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení.
Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila.
Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.
PS. Mám od ní i jiné skvosty. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění…
Potřebné suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce dobrého tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
- bílková poleva na ozdobení
Postup:
1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.
Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.
Aroma ořechy
pro nanejvýš 4 uzobávající osoby
Večer je dlouhý a drobných věcí k uzobávání není nikdy dost. Zkuste jednou zapomenout na solené arašídy z pytlíku a rozjeďte to ve velkém stylu. Vezměte směs ořechů a zapečte je s kořením, solí a – ano – cukrem. Aby na nich všechno pěkně drželo, pomůže vám jeden vaječný bílek.
Potřebné suroviny:
- 200 g směsi různých ořechů – para ořechy, arašídy, pekanové, vlašské, loupané mandle, lískové…
- 1 bílek
- 4 lžíce cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky soli
- 50 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce
Postup:
1. Rozehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte cukr, sůl a koření. Ve druhé misce promíchejte ořechy s bílkem, poté k nim přisypte směs koření a znovu promíchejte.
2. Plech vyložte papírem na pečení a s pomocí lžíce na něj rozložte ořechy tak, aby se navzájem co nejméně dotýkaly. Pečte asi 20 minut, v průběhu je ale několikrát promíchejte a znovu od sebe oddělte. Během pečení by měly ořechy uschnout. Vyndejte je z trouby a nechte úplně zchladnout. Nakonec k nim přidejte rozinky a podávejte.
Ukázka je z knihy Vánoční kuchařka pro dcery, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.
Kuchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do vlastní kuchyně a prožít v ní první kuchařské úspěchy. Jsou však v životě mladé ženy situace, které vyžadují ještě mnohem více úsilí a vyšší úroveň náročnosti. Pokrýt i tyto situace v jediné kuchařce je nemožné, proto jsme se rozhodli věnovat se jim samostatně v sérii „minikuchařek“.
Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují důležité okamžiky přípravy. Čtenáři se tedy nemusí bát ani složitějších jídel, podle podrobných popisů a fotografií zvládne postup každý.
Prožijte krásné Vánoce!
Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že uspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!
Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!
- Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
- Kávička a čaj na zahřátí.
- Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
- Dáreček ke každému nákupu.
- … a těšíme se i na vaše děti!
Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Tento recept na perníčky jsme zde vkládala do diskuzí již 27.11. http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=14350.1
Je to opravdu dobrý recept. A poklad??? Já jsem se o něj podělila již v roce 2009 na netu a to hned na dvou stránkách v mojeděti a nadoma-bohužel oboje jsou již zrušené, ale byli hojně navštěvované. Že by ho ode mne zkopírovala a vydávala za vlastní??? No nic proti kamarádce Andree.
Pokud upečete přeji dobrou chuť.
Jeden den jsem pekla perníky a štrůdl, nechala jsem oboje přes noc v troubě a perníčky byly krásně měkoučké 🙂