Vzdor patří k věku, pojďme to zkusit pochopit a účelně řešit

Stává se vaše dítě osobností? Nechce samo spát, jíst, kouše, vzteká se… Utváření osobnosti je skutečně někdy až moc pestré a kdo jiný s tím dítěti pomáhá, než my rodiče. Hezké je, že se toto období nazývá období vzdoru ;-). Vyzkoušíme nějaké rady a tipy?

Nakladatelství CPress vydalo ve společnosti Abatros Media a. s. knihu Výchova v období vzdoru. Zaujal mne už samotný název, protože právě v tomto období se nachází můj syn. Dalším lákadlem byla autorka Annette Kast-Zahn, psycholožka a maminka tří dětí a autorka několika publikací o výchově. Anotace knihy slibovala kvalitní rady od zkušeného člověka jak v teorii, tak v praxi.

Kniha je určena pro rodiče dětí od 1 roku do 6 let. Rozčlenění do dvou částí je velmi účelné. Při čemž v první, nazvané „Teorie“ se dostáváme i do kůže dětí a snažíme se jejich jednání pochopit. Velmi jsem ocenila vývojové milníky v chování a co se mi líbí opravdu hodně, je zmíněno již na obálce „Jak dát dítěti vše, co potřebuje, ale ne vše, co chce.“.

Popsat vše, co obsahuje kapitola „Praxe“ v jedné recenzi se mi asi nepodaří, ale skutečně jsem tu našla vše, co nastává v tomto věku za potíže.
Vzdor ze vzteku a silné vůle – když dítě něco chce, nebo naopak nechce něco provést, kousání a bití ostatních, agresivní chování i „trable“ sourozenectví.
Vzdor ze strachu – vyžadování maminčiny přítomnosti, nedůvěra v sebe, ostýchavost, fantazie, úzkosti a fóbie.
Vzdor při spánku, jídle a hygieně – zde si možná každý najde ten kousíček, který dítěti „nevoní“.

Na okraji stránky je vždy v rámečku vypíchnuto to důležité.
Co se týče stylu psaní, řekla bych, že i tady platí „opakování matka moudrosti“, ale při čtení mi to u tohoto druhu knihy nevadilo, spíš jsem to uvítala. Text je srozumitelný, příp. termíny jsou vysvětleny. Kniha je velmi přehledná, snadno v ní okamžitě najdete radu právě pro vaši nesnáz.
Začátek knihy zahrnuje i dotazník pro zjištění, jak je na tom naše dítě i my. V tomto nic moc nevidím, protože otázky ani vyhodnocení mi nepřijdou vzhledem k rozsahu věku (1-6let) objektivní a nějak směrující. Možná tak až pro pětileté dítě, ale tam předpokládám, že pokud dítě třeba samo neusíná a odmítá jíst, tak rodič nepotřebuje test, aby to zjistil.
Také je součástí knihy plakát na plán odměn, který v podstatě zahrnuje vždy nějaký cíl (př. úklid hraček) a za to dítě dostává samolepky, nebo značky. Za více může dostat nějakou „opravdovou“ odměnu. Je správné napsat „může“, protože s tímto třeba já nesouhlasím. Uklízení by měla být (dle mě) automatika a ne nějaké zásluhy. Ač miluji tabulky, tak tato mě nijak nenadchla a nepovažuji ji za nějak přínosnou.

Celkově se mi kniha líbila. Nejvíce jsem ráda za pochopení právě vzdorovitého chování a nějaké rady, i když si zase samozřejmě každý vybere, s čím souhlasí a s čím ne. Jak už jsem se zmínila, tak dotazník ani tabulka na odměny mě nenadchly, ale někomu se to může líbit a děti to třeba uvítají.

Knihu doporučuji, protože je pravda, že vedle účinných rad se člověk zamyslí a lépe pochopí své dítě.


Výchova v období vzdoru

Vydalo nakladatelství CPress

Autorka: Annette Kast-Zahn
Počet stran: 128 stran + 2 stran příloha
Formát: 148×210 mm – brožovaná lepená
Vyšlo: 01.08.2012

Knihu Výchova v období vzdoru si můžete objednat například zde.

Ukázkovou kapitolu si můžete přečíst zde.


Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

Novým knižním oborem, který si už pevně vydobyl své místo v našem nakladatelství, jsou kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti.