Víra, naděje a láska ve výchově dětí

Jaký význam ve výchově mají ctnosti – víra, naděje a láska – odkrývá kniha, kterou vydalo nakladatelství Portál.

Výchovný poradce, Jan-Uwe Rogge, a benediktinský mnich, Anselm Grűn zpracovali téma zajímavé pro mnohé rodiče. Dali si za cíl osvětlit jim, jak s dětmi mluvit o Bohu. Kromě odpovědi na tuto otázku však autoři poskytují rodičům i prarodičům především oporu při výchově.

Kniha Když se děti ptají na Boha mne přilákala svým názvem. Slibovala jsem si od ní vyřešení jednotlivých otázek, které mohou zaznít z dětských úst. Otázky směřované na Boha nemusí být jen z úst dětí věřících rodičů. Na straně druhé i věřící rodiče mohou mít problém nalézt na ně odpověď. Nadpis publikace ve mně vyvolal pocit, že se dozvím ony správné odpovědi na otázky, které jsem slyšela, ale i na ty dosud mým dítětem nevyřčené.

Hned v první kapitole je však naznačeno, že kniha je o výchově a spiritualitě. Pohled autorů na výchovu v kombinaci se spiritualitou mne velice oslovil. Ačkoli v textu nenajdeme přímé rady, jak tu či onu situaci v životě vyřešit, autoři svými slovy přinášejí klid, podporu a ujištění, že rodiče činí věci dobře, ačkoli mnohdy vidí výsledek své práce nedokonalý. Vybízejí je k víře v sebe sama i ve své dítě. Nedávají rodičům do rukou odpovědi, ale ukazují jim jak odpovědět dětem svým postojem a chováním.

„Bytostným přesvědčením obou autorů je, že touha po dokonalosti ve výchově vede jen ke stresu u dětí i u rodičů, že je třeba dělat ve výchově také chyby a učit se z nich“

Kniha ve mne vyvolala spoustu podnětu k zamyšlení. Autoři se věnují například tématu zrození i smrti, dětskému strachu, ale i pocitům, které zažívají rodiče během výchovy. Vše je podáváno velmi čtivě a srozumitelně.

A tak ačkoli jsem nenašla odpovědi na dětské otázky o Bohu, celkově mně kniha přinesla cenné informace a zanechala ve mně velmi dobrý pocit. Doporučila bych ji všem rodičům, kteří hledají oporu ve výchově. Může jim být pomyslnou berličkou v situacích, které se mohly zdát obtížné či neřešitelné. Nevěřícím rodinám bych ráda vzkázala, aby se publikace nebály jen kvůli tomu, že je v nadpisu zmíněn Bůh. Ač je z textu zřetelné, že autoři vycházejí z víry, rozhodně čtenáře nenutí být katolíkem. A nabízená víra v sebe sama a své dítě jistě není na škodu.


Když se děti ptají na Boha

Vydalo nakladatelství Portál

Autor: Anselm Grün, Jan-Uwe Rogge

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-262-0341-4
Vyšlo: 2013
Cena: 309Kč, se slevou zde

Knihu Když se děti ptají na Boha si můžete objednat například zde – přečíst si můžete i ukázku z knihy


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí:
Psychologie, pedagogika, sociální práce, média ad.
– Populárně psychologická literatura.
– Příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod.
– Rozhovory se zajímavými osobnostmi.
– Knihy pro děti.
– 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3 – 8.

Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.