Pokud v takových chvílích rádi sáhnete po nějaké knize k těmto účelům určené, mám pro vás malou inspiraci na obohacení vaší kuchařské knihovničky.Kuchařek je na českém trhu nepřeberné množství, vybrat mezi nimi je někdy horší než se rozhodnout, co uvařit. V tomto článku bych vám ráda představila pár novinek, které by vás mohly zaujmout a které pak budete moci vyhrát v naší soutěži.
Kniha Hanky Michopulu, zakladatelky časopisu Apetit, obsahuje celkem 100 báječných receptů na opravdové jídlo. Ty jsou doplněny krásnými barevnými fotografiemi, mnohdy celostránkovými.
Kuchařka Zpátky domů vás bude provázet od nákupu kvalitních surovin až po výsledek – spokojené chvíle. Je to kuchařka pro lidi, kterým chybí opravdové domácí jídlo, ale přitom žijí a pracují v české realitě třetího tisíciletí.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o ní prohlásil, že je to „Konečně kniha receptů, z které se opravdu dozvíte proč a jak vařit. Tahle knížka rozhodně stojí za nákup.“
Recepty tu najdete vždy ve dvojicích – na jedné stránce tradiční a hned na té protější jejich moderní zdravý ekvivalent. Kromě tradičních jídel jako je guláš, zelňačka, rajská polévka, pstruh, škubánky, hovězí plátky, jsou tu i méně obvyklé recepty – např. na krabí pochoutku, sojové maso, různé saláty a těstoviny na spoustu způsobů. Řada receptů využívá při přípravě plátky Šmakoun, které mají při kulinářském zpracování široké využití nejen jako náhrada masa, ale i sýrů či tvarohu. Díky velmi nízké energetické hodnotě, nepatrnému obsahu tuků i sacharidů a absenci cholesterolu využijete Šmakouna při redukční dietě, aniž byste se museli obávat nedostatečného přísunu bílkovin.
Recepty jsou proloženy kapitolkami o některých surovinách a jejich využití nejen v kuchyni. Najdete tu zajímavé povídání např. o hrachu, „plodech moře“, jogurtu, medu, rýži…
Vítek Chaloupka ve své knize zdůrazňuje, že život máme ve vlastních rukou, sami se můžeme rozhodnout, zda budeme zdraví, či nemocní. Jednou z cest, jak dosáhnout duševní i tělesné rovnováhy, je správné stravování. Ačkoli jídlo není všemocné, zcela jednoznačně ovlivňuje naše životy, a to do velké míry. Záleží na nás, zda budeme vařit tradičně, či zda budeme u vaření více přemýšlet a jednotlivé suroviny správně vybírat a kombinovat.
Chaloupkova Moderní zdravá kuchařka má 376 stran a vyšla před nedávnem v nakladatelství XYZ.
Další dvě novinky vydalo v červenci nakladatelství Slovart a mohli by se vám hodit právě v těchto letních dnech.
Jednodušeji – a příjemněji – to už snad ani nejde!
Obě knihy mají 224 stran.
A co vaše kuchařská knihovnička? Praská ve švech nebo máte jednu oblíbenou kuchařku plnou osvědčených receptů a další už nepotřebujete?