Vařím, vaříš, vaříme … ale co?

Možná vaření milujete, možná vás naopak tato činnost vůbec netěší. Ať tak, či tak, určitě jste si už někdy položili otázku: „Co mám zase vařit?“
Pokud v takových chvílích rádi sáhnete po nějaké knize k těmto účelům určené, mám pro vás malou inspiraci na obohacení vaší kuchařské knihovničky.Kuchařek je na českém trhu nepřeberné množství, vybrat mezi nimi je někdy horší než se rozhodnout, co uvařit. V tomto článku bych vám ráda představila pár novinek, které by vás mohly zaujmout a které pak budete moci vyhrát v naší soutěži.

Jako první chod bych vám naservírovala Kuchařku Zpátky domů z produkce nakladatelství Smart Press, přesněji její druhé vydání, v němž byla přidána ideální kapitola pro ty, kteří nemají čas nebo náladu trávit nad přípravou jídla dlouhé hodiny. Najdete tu ale i tipy na slavnostní večeři a narozeninové oslavy. Uvítáte jistě recepty na bolavou duši či líné snídaně. A s výčtem nejsme stále u konce.
Kniha Hanky Michopulu, zakladatelky časopisu Apetit, obsahuje celkem 100 báječných receptů na opravdové jídlo. Ty jsou doplněny krásnými barevnými fotografiemi, mnohdy celostránkovými.
Kuchařka Zpátky domů vás bude provázet od nákupu kvalitních surovin až po výsledek – spokojené chvíle. Je to kuchařka pro lidi, kterým chybí opravdové domácí jídlo, ale přitom žijí a pracují v české realitě třetího tisíciletí.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o ní prohlásil, že je to „Konečně kniha receptů, z které se opravdu dozvíte proč a jak vařit. Tahle knížka rozhodně stojí za nákup.“

Chcete-li vařit moderně a zdravě a přitom máte rádi i tradiční jídla, neměla by vaší pozornosti uniknout Chaloupkova Moderní zdravá kuchařka, jejímž autorem je Vítek Chaloupka, jeden z našich nejznámějších odborníků na výživu, který se od počeátku 90. let, kdy zanechal aktivní sportovní činnosti, zaměřuje na poradenství v oblasti fitness a působí jako trenér špičkových sportovců, celebrit i běžné populace.
Recepty tu najdete vždy ve dvojicích – na jedné stránce tradiční a hned na té protější jejich moderní zdravý ekvivalent. Kromě tradičních jídel jako je guláš, zelňačka, rajská polévka, pstruh, škubánky, hovězí plátky, jsou tu i méně obvyklé recepty – např. na krabí pochoutku, sojové maso, různé saláty a těstoviny na spoustu způsobů. Řada receptů využívá při přípravě plátky Šmakoun, které mají při kulinářském zpracování široké využití nejen jako náhrada masa, ale i sýrů či tvarohu. Díky velmi nízké energetické hodnotě, nepatrnému obsahu tuků i sacharidů a absenci cholesterolu využijete Šmakouna při redukční dietě, aniž byste se museli obávat nedostatečného přísunu bílkovin.
Recepty jsou proloženy kapitolkami o některých surovinách a jejich využití nejen v kuchyni. Najdete tu zajímavé povídání např. o hrachu, „plodech moře“, jogurtu, medu, rýži…
Vítek Chaloupka ve své knize zdůrazňuje, že život máme ve vlastních rukou, sami se můžeme rozhodnout, zda budeme zdraví, či nemocní. Jednou z cest, jak dosáhnout duševní i tělesné rovnováhy, je správné stravování. Ačkoli jídlo není všemocné, zcela jednoznačně ovlivňuje naše životy, a to do velké míry. Záleží na nás, zda budeme vařit tradičně, či zda budeme u vaření více přemýšlet a jednotlivé suroviny správně vybírat a kombinovat.
Chaloupkova Moderní zdravá kuchařka má 376 stran a vyšla před nedávnem v nakladatelství XYZ.

Další dvě novinky vydalo v červenci nakladatelství Slovart a mohli by se vám hodit právě v těchto letních dnech.
První z nich – Jednoduché a dokonalé saláty – obsahuje spoustu nápadů na přípravu zeleninových a ovocných salátů, salátů s drůbežím i rybím masem nebo s plody moře. Krásné fotografie a podrobný postup pomohou i začátečníkům připravit skutečně lákavé saláty, například klasický salát César, kuřecí salát v thajském stylu, paprikový salát s kozím sýrem, těstovinový salát s rostbífem, kuřecí salát se sýrem a roketou, fazolový salát s tuňákem, neapolský salát s plody moře či melounový salát s mangem.
Jednodušeji – a příjemněji – to už snad ani nejde!

Džusy a koktejly jsou plné nápojů z ovoce a zeleniny, které jsou zdraví prospěšné, výborně chutnají a připravit je lze během chvilky, přitom nemusejí být drahé. Proto není divu, že jsou tak oblíbené. Jsou vynikající v kteroukoli denní dobu, obsahují potřebné živiny, a přitom chutnají prostě báječně, ať už máte náladu na sladké bobule, pikantní tropické ovoce, ostré citrusové plody anebo na osvěžující okurku. Probuďte svoje chuťové pohárky i zlenivělý trávicí systém a nechte se unést zcela novým chuťovým zážitkem.
Obě knihy mají 224 stran.

A co vaše kuchařská knihovnička? Praská ve švech nebo máte jednu oblíbenou kuchařku plnou osvědčených receptů a další už nepotřebujete?