Vánoce s vůní tradice

Zvyky a obyčeje doprovází každé vánoce a každý z nás nejméně jednu z tradic dodržuje. Víme ale, jak takové zvyky vznikly, jak se slavívalo kdysi a jaké jsou vlastně ty klasické české obyčeje? Vánoce slavíme tradičně i netradičně, ale vždy s cílem, aby byly to byly ty nejkrásnější svátky v roce.

Nakladatelství Mladá fronta představila ve slavnostním pojetí novou knihu autorky Lucie Kochové – Velká kniha o vánocích. Křest této naprosto ojedinělé knihy se uskutečnil v úterý 26. října v Paláci knih Palladium v Praze za účasti známých osobností a zároveň přátel autorky.

Lucie Kochová připravila knihu, která představuje české vánoční zvyky a tradice od svatého Martina až po silvestr. Podtitul této knihy nese název – Slavíme moderně s ohledem na tradice.

Jedná se o efektivní manuál, protože svým čtenářům nabízí možnost, jak si naplánovat vánoční přípravy tak, aby vánoce byly skutečným svátkem, bez honiček a neustálého běhání. Kromě toho se dozvíte, jaké zvyky se slavily kdysi, jaké slavíme nyní, odkud k nám přišly a proč a chybět nebudou samozřejmě ani recepty na vánoční cukroví a jídla například ke štědrovečernímu stolu. Vše ověřeno a vyzkoušeno samotnou autorkou.

Tato publikace se tak stává vůbec první, která se populárně-naučnou formou věnuje českému pojetí vánoc.

Křest se nesl ve slavnostnějším duchu hned od počátku a samozřejmě i atmosféra byla vytvořená ve smyslu vánoc. Pro návštěvníky byly k dispozici například vanilkové rohlíčky jako tradiční vánoční pečivo a nechyběl ani stromeček – tedy klasický symbol vánočního období.

Křtem provázela Eva Decastelo spolu se zpěvákem Davidem Deylem. Ten si pro diváky připravil několik písniček, které tak na chvíli rozezvučely a snad i trochu pozastavily davy lidí směřujících za nákupy v tomto obchodním centru.

Jako první knihu pokřtila Gábina Partyšová, která na křest dorazila i se svým synem, zdržela se ale pouze pár minut. Knížku pokřtila, jak jinak než tradičním moučkovým cukrem, bez kterého si ani nedokážeme představit vánoční pečivo.

Dalšími kmotrami se pak stala například Jana Fabiánová nebo Renata Langmannová.

Knížka nemá za úkol přenést čtenáře do minulosti a nutit ho, aby se vrátil do tehdejší doby. Naopak – cíle autorky je, aby se český čtenář seznámil i s detaily tradičních českých vánoc, vnesl tyto poznatky do příprav, ale vánoce strávil v moderním pojetí, i když s ohledem na tradici.

Lucie Kochová pracuje ve vydavatelství Mladé fronty jako šéfredaktorka lifestylového časopisu MyLife. V minulosti se věnovala pedagogice volného času, lektorovala výtvarné kurzy pro děti i dospělé s ohledem na české tradice. Intenzivně se zabývá ekologií, kulturně-společenskými jevy, folkloristikou a zvláště problematikou českých tradic, které se snaží poutavou formou představit současnému čtenáři. Získané poznatky uplatnila právě ve vydané knize Velká kniha o vánocích.

Knihu Velká kniha o vánocích vydává nakladatelství Mladá fronta.

Počet stran: 208

Vázaná bez přebalu

Rozměry: 240 x 265

EAN: 9788020423757

ISBN: 978-80-204-2375-7

Knihu si můžete objednat zde.