Už vám dochází nápady co upéct? Vyzkoušejte cheesecake, hodí se pro každou příležitost a jenom se po něm zapráší.
Cheesecaky jsou skvělé a moc dobré. Hodí se skutečně pro každou příležitost. Já jsem inspiraci hledala v knize Hannah Milesové Božský cheesecake, která je navíc doplněna úžasnými fotografiemi Stevea Paintera.
Základem je sušenkové těsto s máslem nebo pečené těsto s tvarohovým sýrem a ovocem.
V kuchařce najdete tři typy cheesecake – pečené, s želatinou, chlazené
Vybrat si můžete recept klasický, ovocný, pro mlsouny, pro labužníky, na večírek nebo z celého světa. V úvodu se seznámíte s různými typy cheesecaku a se surovinami, které budete potřebovat. Také tady nechybí rady a triky pro dokonalý výsledek nebo jak uchovávat cheesecaky v případě, že vám něco zbude.
Já jsem vyzkoušela:
Budete potřebovat:
sušenkový základ:
náplň:
Nejprve si připravíme sušenkový základ. Sušenky si rozmixujeme, přidáme rozehřáté máslo a hnětením spojíme. Do formy (já použila klasickou kulatou) si dáme pečící papír. Sušenkový základ přendáme do formy a rukou rozprostřeme po celém dně. Pečeme v předehřáté formě 10 -12 minut.
(Přiznám se, že na tento krok jsem zapomněla. Sušenkové základy totiž nikdy nepeču. ) Necháme vychladnout.
V menším hrnci si připravíme ovoce. Přidáme trochu vody, mrazené ovoce (může být i čerstvé), cukr a vaříme do úplného rozvaření a zhoustnutí. Pokud vám vadí drobná semínka z ovoce, přecedíme ovoce přes jemné sítko a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme prošleháme mascarpone a créme fraiche, přidáme vychladlé ovoce a podle potřeby dosladíme cukrem. Všechno dobře promícháme.
Náplň navrstvíme na sušenkový korpus a dobře uhladíme. Vložíme do ledničky a necháme dobře vychladit. V receptu je tedy, že cheesecake dáme do mrazáku ztuhnout a před podáváním vyndáme a necháme rozmrazit.
Před podáváním dozdobíme řezy drobným čerstvým ovocem a můžeme podávat. Pokud na vás ovšem také něco zbyde… Jako u nás…
Název knihy opravdu sedí, božský cheesecake. Na výrobu je jednoduchý a konečný výrobek dokonalý. Recepty jsou napsány srozumitelně a najdete v nich vše potřebné. Seznam surovin, pracovní postup a počet porcí. Autorka se s vámi také podělí čím, nebo jak se sama, nechala inspirovat k upečení každého cheesecake. Prozradí také, který měl obrovský úpěch v soutěži MasterChef, které se zúčastnila.
Z kuchařky jsem nadšená. Recepty jsou dokonalé a vybrat jenom jeden z 60 bylo opravdu těžké. Co mě překvapilo nejvíce, byl recept na cheesecaky s popcornem a cheesecaková lízátka. Ty se teda líbily hlavně dětem, ale bohužel nemám formu na lízátka.
Rozhodně si nenechte ujít dezerty s tvarohovo-sýrovou náplní na lahodném sušenkovém základu. Je jedno jestli si vyberete ten klasický, ovocný, pečený, s želatinou nebo chlazený. Všechny budou mít úspěch.
Přeji dobrou chuť!