Saxána a lexikon kouzel – jak knížka vítězí nad filmem

Nyní, téměř měsíc od premiéry, už jistě mnozí z vás viděli, jak malá Saxána zachraňuje Říši pohádek od zlého Crashmana v pohádce Saxána a lexikon kouzel. Já jsem byla ale hrozně zvědavá, jak se jí to povedlo ve stejnojmenné knížce, kterou na motivy filmu napsala Ivona Březinová a vydalo nakladatelství Albatros. Nedočkavě jsem se vrhla do čtení a nyní vám přináším svůj názor po jejím přečtení…

Knížka Saxána a lexikon kouzel vás zaujme už na první pohled – například velmi zdařilou grafickou úpravou od Martina Zhoufa. Jednotlivé stránky svoji „žlutohnědou flekatostí“ evokují starodávné knihy, tajemné klikyháky zase čarodějné formule. Mně osobně se nejvíc líbí rozlišení jednotlivých míst, kde se děj odehrává – například snadno poznáte, kdy Saxána kouká do skleněné koule; text má světlejší pozadí a vypadá, jako byste jej četli právě přes zmíněnou skleněnou kouli. Celou knížkou vás pak provází známé fotografie z již zmiňovaného filmu.

Jelikož je knížka psaná volně na motivy filmu, mohla si paní Březinová hrát se světem pohádek po svém. A nutno říct, že se jí to dle mého názoru zdařile povedlo.

Děj má spád, nenudí a dokonce i pobaví. Malá Saxánka je konečně v centru dění, ostatní postavy mají v příběhu menší, ale přesto významné úlohy a hlavní hrdince všemožně pomáhají.

Osobně jsem byla mile překvapena, kolik fantazie, nápadů a šprýmů autorka do téměř obyčejného příběhu vložila a musím říct, že konečné překvapivé rozuzlení jsem vůbec nečekala.

Jediným negativem byl tedy pro mne fakt, že už jsem na konci knížky a celé to úžasné dobrodružství končí.

Dle doporučení vydavatele je knížka vhodná pro děti od 9 let, čtu ji však mému 6 letému synovi a moc se mu líbí, směje se sice na jiných místech, než starší dcera a asi nepochopí všechny roviny příběhu, ale i tak si myslím, že pokud máte, tak jako já, děti různého věku, tato knížka je pobaví oba.

Kniha je psána tzv. ich formou, Saxána ji vlastně celou vypráví. Jedné noci Saxána našla na půdě truhlu s několika tajemnými věcmi. Mezi nimi objevila magický deník, který sám zapisuje každé dobrodružství, jež Saxána prožije, a pozor – bez pravopisných chyb. Na rozdíl od filmu je zde hlavní dějovou linkou vysvobození Saxánina dědečka ze zajetí, s čímž jí pomáhá nejen rarach Krakavous, ale i jeho kamarád Uchošťour, čarodějnice Zefyrýda, nebo – světe div se – také teta Irma. Ještě než však dědečka opravdu zachrání, musejí přelstít komiksáka Crashmana, což se jim společnými silami záhy podaří. Saxána cestou za dědečkem navštíví kromě jiného obávaná Blata, kde potká močálníky, nebo hnízdo ptáka Noha, naučí se létat na koštěti, bude utíkat před Morkolaby a jako malou perličku na závěr vám prozradím, že dokonce najde ztracený klíč k jedné prastaré pokladnici…

Tak neváhejte a pokud máte rádi svět fantazie a pohádek, utíkejte do nejbližšího knihkupectví pro tu svoji Saxánu, protože jestli se nemýlím, bude brzy vyprodaná.

Pro nedočkavé čtenáře zde máme lákavou ukázku z knížky – najdete ji zde.


Saxána a lexikon kouzel

Vydalo nakladatelství Albatros

Autor: Ivona Březinová

Formát: 195×255 mm / vázaná s laminovaným potahem

Počet stran: 152

Knížku Saxána a lexikon kouzel si můžete zakoupit například zde.