Říjnové tipy do dětské knihovničky

Máme tu už pár dní říjen a je tedy čas i na pár dalších tipů do dětských knihovniček. Tentokrát jsem pro vás z knižních novinek posledních týdnů vybrala klasiku upravenou pro menší čtenáře i dobrodružné čtení.Jako první bych vybrala druhý díl trilogie Mladý samuraj, která postupně vychází v nakladatelství Jota. Po Cestě válečníka následuje nyní Cesta meče. Opět se tu setkáte s Jackem, který po tragické smrti svého otce zůstal v Japonsku. Po zvládnutí Cesty válečníka má před sebou Cestu meče. Jack s pomocí svých kamarádů plní spoustu úkolů a prochází řadou zkoušek, aby se mohl stát skutečným samurajem a mohl se vydat domů za svojí sestřičkou. Děj románu se odehrává v 17. století a vychází ze skutečných historických postav a událostí. Děj je napínavý od prvních stránek, o dobrodružství není nouze.
Vy budete mít šanci tuto knihu vyhrát s námi v soutěži Víte…? od 9. do 22. října.

Hlavním hrdinou knihy Dům – Velká bitva s Omany je desetiletý Marek, kterému se život změní v jedno obrovské magické dobrodružství v momentě, kdy si v pražské zoo odskočí na záchod. Octne se totiž v domě, kde neutíká čas, pokud ovšem nenecháte otevřené dvěře. V Domě se také všem splní každé přání. Všechno však má svá ale a Marek brzy musí bojovat s podivnými duchy, kteří ohrožují Dům, zároveň se snaží zachánit svoji nejlepší kamarádku. K tomu bude potřebovat naučit se cestovat časem, aby poznal tajemství kouzelníků Rudolfa II. a naučil se je používat.
Popisují vaše děti zážitky, které dle vašeho dospělého úsudku nemohou mít? Máte snad i vy zvláštní vzpomínky na dětství, které nedokážete zařadit? Možná jste i vy kdysi měli Klíč a prožili svá dobrodružství v Domě…

Další titul jistě potěší malé detektivy. Mnozí z nich již asi budou znát z časopisu Mateřídouška příhody komisaře Vrťapky, možná už máte doma i jeho sebrané spisy. Nakladatelství Mladá fronta letos vydalo pokračování Komisař Vrťapka: Sebrané spisy 2. Na své si zde přijdou hlavně děti, které baví přemýšlet a pátrat po záhadnách. Posílí si své mozkové závity, nenápadně potrénují čtení a zábavnou formou si procvičí logické uvažování, pozorovací schopnosti a analytické myšlení. Nad některými vrťapkovými úkoly se možná potrápíte i vy. Určitě se ale můžete těšit na spoustu zábavy a obvyklé vydařené ilustrace.
Pokud budete chtít tuto knihu pořídit svým dětem a přitom třeba i dost ušetřit, zapojte se do aukce od koruny, která začala právě dnes.

Na konec jsem si nechala klasickou literaturu pro čtenáře (a posluchače) od 5 let, do jejíhož vydávání se pustilo nakladatelství Fragment. V edici Dobrodružné čtení vyšly zjednodušené příběhy se „zvířecími“ ilustracemi Tonyho Wolfa upravené podle románů Cestakolem světa za 80 dní a Ostrov pokladů. Myslím, že příběhy Williama Foxe, ani dobrodružství Jima Hawkinse na palubě Hispanioly není třeba popisovat. Budete-li o nich chtít číst i svým dětem, můžete je zkusit vyhrát v dalším kole soutěže Víte…?, které se můžete zúčastnit od 12. října.
Antonín Šplíchal ilustroval Staré pověsti české už „klasicky“. I ty jsou převyprávěné tak, aby jim mohly porozumět mladší děti. Oproti dvěma výše zmiňovaným titulům jsou zde texty o něco rozsáhlejší, proto jsou doporučeny čtenářům od 6 let. Najdete tu 21 pověstí, které by měl znát každý správný Čech – počínaje Praotcem Čechem, přes Oldřicha a Boženu, krále Ječmínka až po Blanické rytíře a Macochu.

Zaujal vás některý z dnešních tipů? Mají vaše děti rády dobrodružné příběhy nebo dávají přednost klasice?

Tento článek byl připraven ve spolupráci s partnerským serverem Akce-Novinky.cz, na jehož stránkách najdete kromě informací o knižních novinkách také pozvánky na literární akce, soutěže o knihy a aukce zajímavých titulů.