Receptář zdravé výživy pro kojence a děti

Chtěla bych vám doporučit knihu
Receptář zdravé výživy pro kojence a děti
Autorka Ing. Daša Ostertágová.
Kniha je doplněna jedenácti barevnými fotografiemi a má 200 stran…Vydalo Vydavatelství Motýl 1999, 2000, 2004, 2005
ISBN 80-88775-95-5
Kniha je doplněna jedenácti barevnými fotografiemi a má 200 stran.

Zabývá se výživou nejmenších dětí. Je rozdělena do dvou částí.
V první se dozvíte např.:
Proč je zdravá výživa pro kojence a děti důležitá.
Význam národního programu podpory zdraví.
Výživa dítěte v prvním roce života.
Kdy začít přikrmovat.
Výživa dětí předškolního, školního věku…
Zásady při přípravě pokrmů hlavních jídel a nápojů, výživa těhotných a kojících žen, výživová hodnota potravin.
Praktické rady do kuchyně.
Zásady při sestavování jídelního lístku.
Rozdělení denních dávek…

Druhá část je věnována receptům. Je jich 320. Každý recept je vypracován zvlášť podle věkové skupiny a přepočten podle doporučovaných výživových dávek. Při každém je kromě dávkování a technologického postupu vyznačen i věk dítěte, od něhož je vhodné pokrm podávat.
Z receptů jsou vyloučeny potraviny s obsahem tuku, cholesterolu, nasycených mastných kyselin, sladidla, sůl, potraviny s obsahem cizorodých látek a jídla nevhodná pro děti.

Najdete zde Nápoje, Kaše, Pomazánky, Polévky, Omáčky a Majonézy, Pokrmy z masa a ryb, Bezmasé pokrmy, Saláty, Zákusky a moučníky a Koktejly.

Příklad receptu:

Pomazánka z čočky.
50 g vařené čočky
20 g rostlinného tuku
10 g česneku
15 g nastrouhaného syrového celeru
Špetka mleté červené papriky
sůl, pažitka
Uvařenou čočku protřeme přes síto, přidáme tuk, česnek, očištěný, umytý a nastrouhaný celer, špetku soli, špetku mleté červené papriky a vyšleháme do jemné pomazánky. Natřeme na chléb nebo pečivo, ozdobíme nasekanou pažitkou.
Stejným postupem můžeme připravit pomazánku ze všech luštěnin.
Podáváme dětem od 1 doku.

Recepty jsou jednoduché, je to kniha pro takové jako já, které vařit moc neumí, tak rádi berou inspiraci v knihách.