Recenze: Traktůrek Zetůrek

Nakladatelství CPRESS vydalo v dubnu 2016 krásnou knihu pro malé chlapečky Traktůrek Zetůrek. Její autorkou je Zuzana Neubauerová, ilustrace doplnila Petra Šolcová.

Přiznám se, že když se objevila možnost testovat knížku Traktůrek Zetůrek , kterou napsala Zuzana Neubauerová, nemyslela jsem až tak na svá vnoučátka, jako na Mariánka, jednoho chlapečka z naší Sluníčkové školky. Mariánek je velký fanda traktorů a všech přídavných strojů, zapojujících se za traktor a před traktor. Ve svých pěti letech má přehled o malých zahradních traktorech, které sečou, rozmetají, kypří, shrabují, ale i o těch velkých, které pracují na poli nebo v lese.

Knížku jsem přinesla nejprve do školky a četla ji dětem před spaním. Přečetli jsme ji naráz, a i když bylo tentokrát čtení delší než jindy, kdy dělíme knížky na pokračování, děti poslouchaly se zaujetím a pozorně. Moc se těšily, že si odpoledne po odpočinku prohlédneme ilustrace. Kouzelné kresbičky Petry Šolcové je doslova nadchly, jsou na každé stránce.

Děti pak už vyprávěly samy, co si z příběhu traktůrka Zetůrka a jeho kamaráda Honzíka pamatovaly. Jak se malý Zetůrek bál velkého traktora Crystala, že měl strach a taky trochu žárlil. Bál se, že všechnu práci obstará velký a silný traktor a on nebude moci vykonat žádný hrdinský čin. Jednou však divoká bouře přivede do nebezpečí kocourka Mourka i Honzíkova tatínka a jediná šance na záchranu je ve spolupráci malého i velkého stroje. traktůrek Zetůrek se stane hrdinou a pochopí, že i malí někdy dokážou velké věci, ba, že být malým je někdy velká výhoda. Četba pak navodila hru s traktory v naší třídě.

Doma jsem knížku převyprávěla Vojtovi zjednodušeně, podle obrázků a ten si pak v knize dlouze listoval a obrázky komentoval pro svého plyšáka Méďu.
Až přijedou dvojčátka Mirdýsek a Nelinka, knížečku ještě přečtu jim, ale už teď vím, že nejlepší místečko pro ni bude v naší třídě, pro Mariánka a ostatní děti.

KnihuTraktůrek Zetůrek vydalo nakladatelství CPress a objednat si ji můžete zde.