Recenze: S Blbounem za velkým dobrodružstvím

Ráda jsem využila možnost našim dětem, dvojčatům ve věku 6 let, předčítat dětskou knihu S Blbounem za velkým dobrodružstvím od autorů  Michala Vaněčka a  Renaty Petříčkové.

Knížku doplnil krásnými ilustracemi plnými barev a fantazie Ondřej Zahradníček. Knížka je volným pokračováním první knihy stejných autorů S Blbounem do říše pohádek, kterou jsme sice nečetli, ale vůbec to nevadilo. Oba kluky shodně zaujal název knihy. Marek se ptal: Blboun – a to se smí říkat? David hned pohotově odpověděl: Nesmí, to je sprostý slovo, to bude asi nepřístupný pro děti. Tak jsem se ještě před čtením knihy musela do jejich rozhovoru vložit a vysvětlit, že Blboun nejapný je, nebo spíše byl, druh ptáka, a tak uklidnit jejich mravní rozhořčení nad knížkou:) A mohli jsem konečně začít číst.  Hlavním průvodcem knihy je již zmíněný Blboun nejapný, který již v říši lidí vyhynul, tak žije již jen v pohádkové říši této knihy, což kluky zaujalo asi jako dinosauři.

S Blbounem se Jeníček a Mařenka vydají hledat zázračné bylinky na Blbounův rodný ostrov Mauricius a Blboun je jim také nepostradatelným průvodcem kouzelným lesem,  kde potkávají různé pohádkové postavy a ty se nechovají, jak jsme na ně zvyklé z pohádek.

Ukázka z knihy:

Naši kluci si vždy u každé pohádkové postavy zopakovali, co dělala v původní pohádce, kterou znali, a jak by to mělo být správně, to je moc bavilo. Dávali větší pozor při čtení, aby jim náhodou něco neuteklo a nezůstalo neopraveno:) Takže bych tuto knihu doporučila určitě dětem, které neudrží delší dobu pozornost, což je i právě náš případ, jelikož takto postavený příběh na takovéto děti opravdu funguje.

Knihu vydalo nakladatelství Albatrosmedia, na jehož webu si ji můžete také objednat.