Recenze: Příběhy dvanácti měsíců

Měla jsem možnost testovat se svými šestiletými dětmi knihu Příběhy dvanácti měsíců.
Knížku jsme četli netradičně, a to napřeskáčku a dle obrázků. Naše děti totiž u všech dětských knížek nejdříve zaujmou krásné a hezky barevné obrázky.

Děti prolistovaly knihu a u každého obrázku se zastavily a hned chtěly přečíst, co se k němu váže. A není divu, jelikož tyto obrázky má na svědomí světově oceňovaná ilustrátorka Renata Fučíková. Nejdříve jsme tedy začali prosincem, jelikož je to právě aktuální měsíc a zvyky a obyčeje jsou pro nás nejzajímavější, když právě probíhají, prostě jednoduše řečeno „v praxi“. Tak například v prosinci Davídka nejvíc zaujalo, že kdysi se Ježíškovi říkalo úplně jinak, dárky totiž dětem nosila Štědrá bába. Marečka zase nejvíce zaujal měsíc únor a to kvůli masopustu – on totiž není moc na maso a moc se mu líbily vystrojené maškary na obrázcích. Děti měly radost, že některé zvyky našich předků znaly, např. zdobení v době Vánoc skořápkami ořechů nebo jablíčky a některé další zvyky určitě vyzkoušíme zanedlouho. Součástí knížky jsou nejen obrázky, ale i básničky a recepty, třeba takový recept na vánoční cukroví – kokosové kuličky – jsme museli rovnou vyzkoušet, moc dobré, mňam. V knížce jsou také písničky a to i s notovými osnovami, takže čtení sem tam přejde ve zpěv, což jsme uvítali jako pěkné oživení. I když „Hajdom, hajdom, tydlydoooom“ se z postýlek ozývalo ještě dlouho po zhasnutí. Nechybělo ani trochu pohádky, trochu čarování, trochu humoru i trochu zamyšlení. Prostřednictvím této knížky jsme objevovali neprávem zapomínaný svět našich předků, připomněli si nebo se nově dozvěděli, jaké slavnosti probíhaly, jaké písničky se zpívaly, jaké jídlo se vařilo v jednotlivých měsících roku.

I po přečtení se k této knížce určitě budeme rádi vracet i během roku, bude to takový náš „návod na celý rok“. A až nějaký zvyk vyzkoušíme, řekneme o něm  i dětem ve školce, ať si to také vyzkouší, nechaly se naše děti slyšet.

Od ledna do prosince ubíhá rok za rokem, století za stoletím. Ale co tentokrát strávit rok s poutavým vyprávěním dvanácti měsíců? S jedním být rozpustilý a veselý, s jiným poněkud zádumčivý, s dalším trochu čarovat a hřát se u ohníčků, a zvolna tak vstoupit do zázračných vánočních svátků. Putujte ročními obdobími slovem i obrazem, zpívejte, rozmýšlejte a radujte se. Ať vám každý měsíc přinese šťastné dny!


Knihu Příběhy dvanácti měsíců si můžete zakoupit zde. Vydalo ji nakladatelství Albatrosmedia. Autory jsou  Josef Krček, Renáta Fučíková

Objevte zapomínaný svět našich předků a prožijte koloběh roku ve zvycích, písních a obyčejích.