Recenze: Přežití v divočině: Příručka pro zálesáky a zálesačky

Právě v ruce držím ještě horkou novinku z nakladatelství Mladá fronta, která vyšla před několika dny – Přežití v divočině: Příručka pro zálesáky a zálesačky od americké autorky Moiry Butterfieldové. Svým vzhledem knížečka trochu netypická, ale svým obsahem velmi zajímavá jak pro kluky, tak pro děvčata.

Nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude hodit pár dobrých rad pro přežití v divočině. V tomto kapesním průvodci jich najdete opravdu spoustu, je proto doporučováno vzít si ho na každou dobrodružnou výpravu. Můžete si v něm s dětmi číst i doma, plánovat, kam vyrazíte příště a co dalšího zažijete. Tento pomocník vám pomůže při každém výletu do přírody, prozradí vám, co si sbalit na cesty, poradí vám v nesnázích přímo v terénu. Navíc je velmi skladný, takže se bez problémů vejde do batůžku, navíc je zabalen v zipové nepromokavé fólii, tak vám nenavlhne a při troše štěstí schová před deštěm třeba i doklady, peníze nebo mobilní telefon.

Příručka sestává celkem z osmi kapitol. Každá z nich se zaměřuje na jeden typ dovedností pro přežití a obsahuje důležité rady a tipy. V první kapitole se dozvíte, jak si dokonale naplánovat výpravu a co si na ni vzít s sebou. V druhé se naučíte různým způsobům orientace v terénu. Třetí nabízí řešení v případě, že se ztratíte a potřebujete přivolat pomoc. Ve čtvrté se dozvíte, jak správně tábořit v přírodě a vázat uzly. Pátá vás naučí, jak se rozdělává oheň a jak se vaří jídlo v přírodě. Šestá je zaměřena na situace, jak si poradit s nepřízní počasí a obtížnými podmínkami. Předposlední kapitola nabízí rady pro setkání s různými živočichy a poslední shrnuje postupy, jak poskytovat první pomoc a pečovat o své zdraví.

Sama jsem si knížku nejprve pečlivě prolistovala a pak přečetla, dověděla jsem se spoustu zajímavých rad a návodů. Vyzkoušela jsem například recept na výrobu domácí energetické tyčinky a v přírodě jsme otestovali přípravu čokobanánu. Pak jsem si přečetla knížku společně s mojí malou sedmiletou badatelkou a nemohla se od ní odtrhnout, jak ji to všechno velmi zajímalo.

Knížka u nás doma putovala z ruky do ruky a každý si tam našel to své. Tatínka třeba zaujala pomůcka, jak správně děti naučit zapamatovat si světové strany na směrovce – vymyslet větu začínající na počáteční písmena světových stran ve směru hodinových ručiček, například: Správná Vrána Je Zelená nebo Slízej Velkou Jahodovou Zmrzlinu. Jak vidíte, knížka tedy obsahuje nejen praktické rady pro děti, ale i pro dospělé.

Velkou devízou knížky je již zmíněný nepromokavý obal a zapínaní na zip – lze použít i na uložení drobné hotovosti, telefonu, náplasti nebo dalších užitečných věciček.

Co mi v knížce trochu chybí, je volný list na poznámky či důležitá telefonní čísla. Je také malinko vidět, že se jedná o překladovou literaturu – u nás tornáda, pouště a arktičtí medvědi asi moc nehrozí, ale třeba budou i naši malí zálesáci jednou plánovat své velké dobrodružné cesty i daleko za hranice.

Knížku bych rozhodně doporučila jako výborný tip na dárek pod vánoční stromeček, zejména pokud máte doma dětičky od cca 8 let, nebo třeba malé junáky nebo skauty. Tak pěkné počtení.

Přežití v divočině: Příručka pro zálesáky a zálesačky

Autorka: Moira Butterfieldová

Ilustrace: Alyssa Peacocková

Překlad: Sabina Poláková

Pro děti a mládež, 112 stran

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta v roce 2016.

Knihu si můžete objednat na www.kniha.cz.