Recenze : Kuchyně – dětem vstup povolen

Pomáhají vám děti v kuchyni, nebo si myslíte, že by to byla akorát tak katastrofa? Pouštět či nepouštět ty naše zlatíčka do našeho uklizeného království?

Tak s těmihle a dalšími otázkami ohledně zvládnutí pomoci od dětí v kuchyni vám pomůže knížka Kuchyně. Dětem vstup povolen. Autorkou je Eva Taková, vydalo ji nakladatelství Jota, a jde o jedinečnou kuchařku, která není jen sbírkou receptů, ale jde v ní hlavně o inspiraci, jak smysluplně a radostně trávit s dětmi čas v kuchyni.

Já osobně jsem z knížky nadšená. Rozdělila bych ji na:

1 – Úvod, ve kterém vás autorka seznámí s návodem jak s knížkou pracovat.

2 – Recepty – nápoje, svačinky, polévky, hlavní jídla, saláty, pečené dobroty a večeře.

3 – Hry s kartami a bez karet.

4 – Praktické rady ke zvládnutí pro nás rutinních úkonů, pro děti velkých výkonů. Např: Prostírání stolu, používání příborů, vážení, měření, strouhání, krájení (tady doporučuji přečtení 6 pravidel ohledně používání nožů, důvěře, bezpečnosti atd.), mytí nádobí, praní nebo zametání.

5 – Kuchyňské nástroje ve službách her a tvoření.

A nakonec 6 – Hrajeme si na… Poznejte, na co všechno si děti můžou v kuchyni hrát.

Recepty jsou napsány jednoduše a srozumitelně, s uvedením surovin, postupem, tipem a rámečkem na obrázek nebo fotku dětí, při kuchyňské hře.

Celou knihou vás budou provázet veselé ilustrované obrázky Jany Nachlingerové.

Za zmínku rozhodně stojí úžasné kartičky s abecedou, ovocem, zeleninou, kuchyňským náčiním, surovinami, čísly, jednotky a barvami. Autorka vytvořila a napsala spoustu her, které si s dětmi můžete zahrát nejenom v kuchyni. S pomocí karet můžete nakupovat, připravovat suroviny na vaření, chystat kuchyňské náčiní, poznávat barvy, písmenka, čísla a spoustu dalších zajímavých aktivit, které vás při běžné práci v kuchyni asi nenapadnou. Stejně tak tady najdete instiraci na hry bez karet.

Děti budou pomáhat v kuchyni a přitom se budou učit poznávat nové věci a činnosti, tvořit, vyrábět, stříhat, modelovat, razítkovat a přitom si budou neustále hrát.

Je neuvěřitelné, co všechno dětem a rodičům nabízí jedna kuchařka. Zjistíte, že pomáhat mohou už malé děti. Ty velké si díky kartičkám mohou zopakovat abecedu, barvy, čísla. Ani staší se nudit nebudou. Na své si totiž příjdou opravdu všichni.

My už dokonce doděláváme kartičky, které si s sebou budeme brát na nákup. Tak budou moct děti pomáhat i s nákupem a už se v obchodě nebudou nudit. 🙂

Tuhle publikaci si domů určitě pořiďte. Je v kroužkové vazbě, má 136 stran a obsahuje opravdu kreativní zásobník zábavy v kuchyni. Kartičky jsou na pevnějším voskovaném papíře, takovém jako jsou kalendáře. Pár kartiček jsem si už zalaminovala, protože při práci v kuchyni se mohou lehce ušpinit nebo namočit, tak aby vydržely déle. 🙂

Dětem se publikace také líbí. Jsou nadšeni z toho, že mi mohou pomáhat daleko více a já se jim v kuchyni už moc nepletu, protože jim připravím kartičky + to, jak jdou za sebou, na papír dopíši např. kolik čeho má být a už je nechám pracovat samostatně. Zasáhnu jenom pokud si o to sami řeknou. Spokojenost na všech stranách. I ten nejmladší je nadšený z toho, že pomáhá.

Děti do kuchyně opravdu patří, tak je nechte pomáhat a společně si užijte spoustu zábavy.

Více o knížce Kuchyně. Dětem vstup povolen najdete zde.