Recenze: 100 nejznámějších pohádek pro unavené rodiče podruhé

Před časem jsem dětem (i sobě) pořídila knížku 100 nejznámějších pohádek pro unavené rodiče od nakladatelství XYZ, ilustrovanou Karlem Řepkou. Zaujala mě svým zpracováním – zestručněním známých i méně známých pohádek do té míry, aby i menší dítě zvládlo poslechnout si celou pohádku před spaním až do konce. Proto jsem byla ráda, když vyšel druhý díl knihy 100 nejznámějších pohádek pro unavené rodiče podruhé.

I tyto pohádky jsou zpracované stejně stručně jako v prvním díle, většina pohádek je dlouhá zhruba na jednu až dvě stránky. Ilustrací je jen pár – v druhém díle knížky jsem jich napočítala jen 15, což při 223 stranách opravdu není mnoho. Právě menší množství ilustrací může některým dětem i rodičům vadit. Třeba u nás doma si rádi povídáme i nad obrázky v knížkách. Těch pár ilustrací, které v knize najdete, je ale velmi detailně propracováno. Jejich autorem je Štěpán Janík, jeho obrázky mi trochu připomínají milé ilustrace Josefa Lady.

S výběrem pohádek se bohužel nemohu zcela ztotožnit, a to jak u prvního, tak u druhého dílu. V každé ze zmíněných knížek je několik nejznámějších pohádek – v prvním díle např. O princezně na hrášku, Hrnečku vař, O Budulínkovi, O Palečkovi, O Smolíčkovi nebo v druhém díle např. Císařovy nové šaty, Čert a Káča, O veliké řepě, Koblížek. Tyto opravdu známé pohádky jsou doplněny pohádkami nebo převyprávěnými bajkami méně známými až úplně neznámými. Co mě osobně v souvislosti s věkem dětí, kterým jsem předčítala – tj. 2,5 – 5 let – vadí, je množství pohádek nějakým způsobem řešících smrt, případně život po životě. Předčítání pohádek totiž považuji za příjemné chvíle ke zklidnění před spaním a tato témata spíš vyvolávají spoustu otázek. Podle mého názoru k navození pohody před spaním toto zrovna nepřispívá. Proto těm, kteří tato témata z nějakého důvodu nechtějí řešit před spaním, doporučuji před předčítáním nahlas provést výběr, které pohádky ano a které ne.

Na obranu knížky ale musím dodat, že třeba hned první pohádka – O osamělém hříbečku – se dětem velmi líbila. A přiznávám se, že jsem ji do té doby, než jsem si ji přečetla v této knížce, opravdu neznala.

Výhody a nevýhody, podle mého názoru.

+ množství pohádek – dovedu si tuto knížku představit jako vhodnou pohádkovou knížku třeba na cesty, textu je dostatek i na dovolenou, kde nebývá k dispozici celá knihovna

+ známé i méně známé pohádky – vycházím z toho, že málokteré dospělé baví číst Červenou Karkulku pořád dokola

+ krátké texty vhodné i pro menší děti, i při případných zvídavých otázkách tato délka zajistí, že čtením pohádky nestrávíte jako rodiče celý večer

– minimum ilustrací – některým dětem i rodičům mohou chybět (třeba mě se děti pokaždé ptaly, jestli jim ukážu obrázky, a byly evidentně zklamané, že tam žádné nejsou

– minimum přímé řeči, v některých pohádkách uvedených v knížce není třeba vůbec žádná

– významná rodičovská nevýhoda: pokud čtete dětem pohádky, aby při čtení usnuly, při čtení těchto pohádek rozhodně neusnou, takže s jednou pohádkou určitě nevystačíte a budete jich muset číst víc.

100 nejznámějších pohádek pro unavené rodiče  

Kolektiv autorů

Ilustrace: Karel Řepka

Počet stran: 224

Vydalo nakladatelství XYZ v září 2017.

Knihu si můžete objednat na www.albatrosmedia.cz.