Prstová chobotnice, lidičky a barevní motýlci

V jednoduchosti je síla. To je pravda, a ukáži vám to na dnešním tvoření, které jsem plně vložila do rukou mých dětí. Velice je to bavilo a konečný výsledek je moc pěkný. Podívejte se sami.

ZRUČNÁ CHOBOTNICE
Budete potřebovat:
– modrý papír
– temperové nebo akrylové barvy
– štětec
– černý fix
– ruce 🙂

Barvou si natřeme dlaně na obou rukách a otiskneme je postupně na papír. Jediné, co nenatíráme, je palec. Umyjeme si ruce a než nám zaschne barva, domalujeme mořské řasy a rybičky.
Mořské řasy uděláme jednoduchým tahem prstu, na který jsme si nanesli trochu barvy. Rybička je otisk prstu.
Všechno necháme zaschnout. Na chobotnici doděláme bílou barvou oči a žlutou dozdobíme chapadla, taktéž pomocí prstů.
Když je barva zaschlá, vezmeme si černý fix, dokreslíme zbývající detaily.
Domalujeme černé oči, pusu a rybám oči, pusu, ploutve.




PRSTOVÍ LIDÉ
Budete potřebovat:

– papír
– barvy
– fixy
– prsty

Opět budeme k tvoření potřebovat prsty. Palec si namočíme do světlé barvy a několikrát obtiskneme na papír. Podle potřeby prst namáčíme do barvy.
Vzniknou nám obličeje.
Dobře si umyjeme prsty a palec tentokrát budeme barvit do různých barev, obtiskávat ho budeme pod obličejem. Vznikne nám tělo.
Barvy necháme zaschnout. Potom si vezmeme černý fix a budeme dokreslovat obličeje, účesy a oblečení. Použít můžeme i barevné fixy.
Pokud si necháte obtisk hlavy, zkuste si udělat třeba pejska a kočičku.
Obrázky postaviček jsou veselé a hezké. 🙂

BAREVNÝ MOTÝL
Budete potřebovat:

– barevný papír
– barvy
– černý fix
– štětec
– nůžky
– lepidlo

Papír si přeložíme na půl. Rozložíme a na jednu polovinu si naneseme několik barevných teček. Pomocí štětce, namočeného do vody, barvy rozetřeme do tvaru křídla. Papír přeložíme zase na polovinu, tak, že obě strany k sobě jemně přitlačíme. Rozevřeme a základ máme hotový. 🙂 Necháme zaschnout. Po zaschnutí křídla vystřihneme a nalepíme na bílý papír.
Černým fixem domalujeme tělo a tykadla.

Kniha Šikovné ruce, originální nápady a zábava pro děti nabízí originální a jednoduché tvoření z papíru a výrobu razítek, autorkou je Green Android. Vydalo ji nakladatelství Fragment a je určena malým i velkým umělcům.
Šikovné ruce jsou rozděleny na dvě části:
1) Výroba razítek
2) Tvoření z papíru

Každá část nabízí 10 originálních tvoření a tvořit budete z materiálů, které najdete doma. Papír, zbytky tapet, nůžky, lepidlo, barvy, kuchyňská houbička, fixy, štětec, gumy, provázek, bublinková fólie nebo alobal, papírové talířky a staré časopisy.
Každé tvoření je popsáno detailně krok za krokem a také je doplněné o barevné obrázky. Jde o jednoduché návody a zvládne je úplně každý.
Publikace nabízí zajímavé návody pro ukrácení dlouhé chvíle pro malé i velké.
Inspirujte se z dvaceti nápadů a vyrobte si třeba květinovou zahradu, strašidelnou masku, bláznivý obal, papírové město, zkroucenou příšerku, rybku parádnici, nebo se nechte inspirovat našim tvořeníčkem. Přestože je knížka určená pro děti od 5 let, tvořit zvládnou i ti menší, s malou vaší pomocí, úplně hravě.
Ať si vyberete cokoliv, určitě si s dětmi užijete skvělou zábavu, stejně jako já s těmi svými. 🙂