Prostý příběh plný vášně

V Americe je možné snad vše. Nejen splnit si „americký sen“ a pohádkově zbohatnout, ale i náhle o vše přijít. A přesně to se stane Vivienne…

S tématem amerického snu naruby si pohrála spisovatelka Linda Francis Lee v knize Deník nevěsty, kterou na konci září minulého roku vydalo nakladatelství BB/art.

Ve zmíněném titulu se čtenář seznamuje s mladou ženou Vivienne. Podle lidí v jejím okolí si Vivi žije pohádkovým životem. Otec disponuje velkým majetkem, a tak jeho milovaná a jediná holčička nemusí pracovat. Náplní jejího života je užívat si krásných oblečků, péče kadeřníků a posezení v kavárnách. Taková živoucí panenka Barbie, vždy dokonalá.

Ve svém volném čase (kterého kupodivu nemá nedostatek) zařizuje vše potřebné pro svou svatbu s Gradym. Průběžně si dělá poznámky do Deníku nevěsty – odtud vlastně pochází i název knihy.

Její krásný sen se ale rozplývá ve chvíli, kdy zjistí, že Grady má milenku a svou snoubenkou opovrhuje. A aby toho nebylo málo, její zámožný otec vybral všechna konta, sebral i její osobní šperky a zmizel. Opuštěná a bez peněz neví, kam se obrátit.

Útěchu najde v Maxi Landrym, mladém realitním makléři, kterého zná jen pár dní. I přesto přeskočila osudová jiskra… A Vivi začne dělat hospodyni a chůvu dvěma Maxovým nejmladším sestrám.

Čtenáři (nebo spíše čtenářky), kteří hledají oddychové čtení, si přijdou na své. U příběhu není potřeba přemýšlet, plyne svým tempem (a to ne pomalým, ale svižným), události na sebe navazují, nic komplikovaného. A i nějaká ta nevyřešená záhada (například záhadné zmizení Viviennina otce) dodává příběhu na zajímavosti.

Náročnější čtenáři by mohli namítnout, že se zde opakuje několik stereotypů. Jedním z nich je krásná, původně bohatá, vždy skvěle vypadající a i přes nečekaný dějový zvrat téměř v každé situaci se ovládající Vivi. Ve správném románu pro ženy nádherná, dokonalá hrdinka nesmí chybět.

Stejně tak nesmí chybět dokonalý a neuvěřitelně přitažlivý muž – zde jím je Max Landry. Spolu s ním se objevuje další stereotyp: chudý chlapec, který se vypracoval k velkému bohatství. A aby toho nebylo málo, Max se u toho zvládl postarat o svých sedm mladších sourozenců, protože otec je opustil a matka jim zemřela.

Máte-li zájem, lze se nad románem zamyslet, i když se spíš jedná o znovu zpracované, obvyklé téma. Je jím okřídlené klišé, že peníze nejsou všechno. Vivi sice vyrůstá v blahobytu, ale je osamělá. Matka odcestovala do Indie a „hledá své pravé já“. Otec střídá partnerky takovým tempem, že na Vivi nemá čas. A protože je bohatá princeznička mediálně známá („to je ta papínkova dceruška“), nemá žádné přátele, každý si od ní drží odstup. Tak bohatá a tak osamělá! Na druhé straně stojí Max, který vyrůstal v chudobě, ale jeho rodina drží pospolu za všech okolností. Citová vyprahlost Vivi je smutnou připomínkou toho, že peníze rodičovskou lásku nenahradí.

To ovšem není stěžejní částí příběhu. Na pozadí celkem běžných stereotypů se odehrává příběh plný vášně, silné erotické přitažlivosti a živočišné touhy. Vivi a Maxe to k sobě táhne, ale aby to neměli tak jednoduché, potrápí je řada stigmat, která si s sebou nesou ze svého dětství. Každé jejich vzájemné přiblížení je následováno rozpačitým odcizením. Na téměř tři sta stranách budete sledovat zápas erotické touhy a rozumu.

Hledáte-li tedy oddechový, nenáročný a čtivý příběh plný vkusně podané erotiky, Deník nevěsty by mohl být tím pravým.


Deník nevěsty

Vydalo nakladatelství BB/art

Autorka: Linda Francis Lee
Překlad
: Libuše Burianová-Hasenöhrlová

Kategorie
: Pro ženy
Vyšla
27.9.2011
Počet stran:
280
Vazba
: vázaná
ISBN
: 978-80-7381-995-8

Knihu Deník nevěsty si můžete koupit například zde.


Nabídka nakladatelství BB/art je zaměřena především na překladovou beletrii – thrillerydetektivky, romány pro ženy…, populárně naučnou literaturu – historie, biografie…, dětské knihy, komiksy a poezie.

Nakladatelství také nabízí přes 70 druhů nástěnných a stolních kalendářů různých formátů a motivů.