Příznivci baletu se mohou těšit na shakespearovský týden v Moravském divadle Olomouc

Dva významní čeští choreografové, dvě adaptace textů Williama Shakespeara, dva různé inscenační přístupy ke klasice. Během jednoho týdne mají milovníci tanečního umění možnost posoudit, jak se Liboru Vaculíkovi a Robertu Baloghovi podařilo převést příběhy z pera slavného alžbětince do jazyka baletu. Moravské divadlo Olomouc uvede ve středu 25. ledna reprízu novinkové inscenace Sen noci svatojánské, v pátek 27. ledna se pak na jeviště po více než půlroční přestávce vrátí Macbeth.

Inscenace Macbeth se v lednu dočká svého prvního uvedení v aktuální sezoně. Ambiciózní projekt režiséra a choreografa Roberta Balogha měl v Moravském divadle Olomouc premiéru v listopadu 2009 a dokázal oslovit běžné publikum i odbornou veřejnost. Důkazem budiž nominace Renáty Mrózkové na Cenu Thálie za ztvárnění úlohy Lady Macbeth. Hlavní inspirací ke vzniku inscenace se stala hudební kompozice Kirilla Molčanova. „Přestože vznikla před více než třiceti lety, je stále fascinující a svou mystikou mě inspirovala k jednomu z mých nejlepších celovečerních baletů, který je originální svou filmovostí,“ popsal Balogh.

Ve strhujícím dramatu o nekontrolované touze po moci a slávě kladl režisér důraz na mystické a spirituální motivy. „Historické drama se v některých momentech mění v atraktivní fantasy. Důležitým, hybným elementem děje jsou postavy čarodějnic. Působí velice sexy, odlehčují tragický příběh a dávají mu ironický nádech,“ uvedl Balogh.

V náročné titulní roli se představí Ivo Jambor. „Macbeth prochází velkým vývojem. Na začátku je to ambiciózní generál, který uvěří proroctví o své výjimečnosti. Tato víra jej pak zcela poblouzní a pohltí. Své chorobné ctižádosti obětuje i velkou lásku,“ přiblížil Balogh. V pátek 27. ledna bude Jamborovi na jevišti partnerkou Jelena Iliina coby ctižádostivá Lady Macbeth. Tanečníky doprovodí orchestr Moravského divadla Olomouc pod vedením Petra Šumníka.

 

Po uvedení v hanácké metropoli plánuje Moravské divadlo Olomouc představit ambiciózní projekt Macbeth na dalších českých scénách. V současnosti jedná o „zapůjčení“ titulu do Slezského divadla v Opavě. „Zvažujeme určitou mezidivadelní výpomoc. Opavské divadlo kvůli úsporným opatřením výrazně omezuje provoz baletního souboru. V současnosti jednáme s ředitelem divadla Jindřichem Paskerem o možnosti koprodukce a nasazení Macbetha v Opavě během příští sezony,“ sdělil ředitel Moravského divadla Olomouc Josef Podstata.