Pečeme s Ivetou

Rubrika: Kulturní a literární tipy, Recepty

Prohlížím si dvě nové kuchařky od Ivety Fabešové. Pamatuji si ji z kulinářské soutěže Na nože!, kde se úspěšně probojovala  skoro až do konce a několikrát dala na frak zkušeným kuchařům. Moc jí přeji, že se její cukrářský sen splnil. A na co se můžete těšit v jejích nových kuchařkách?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Ikar vydala Iveta Fabešová tyto dvě kuchařky – Sladké a veselé s Ivetou a Iveta a české sladkosti.

Už podle názvu poznáte, že se budou péct dorty, koláče, buchty a samozřejmě také cukroví.

Iveta a české sladkosti

iveta_a_ceske_sladkosti_titulkaNa začátku knihy vás nejprve Iveta seznámí se „Základními surovinami a také s jejich následným zpracováním. Jakou použít mouku, kypřidla nebo cukry. Najdete i čtyři rady, jak předejít salmonelóze z vajíček nebo jaké druhy čokolád ve vaření nejčastějí používáme.

Nejste si jisti postupem nebo technikou, která se při pečení používá? Tady vám pomohou pěkně sepsané „Základní techniky“, kde se dozvíte jak dosáhnout správného výsledku bez zbytečných komplikací. Hravě pak zvládnete čokoládové lístečky, poradíte s přípravou vanilkového lusku, jak správně vyšlehat bílky nebo jak na kvásek.

V kuchařce najdete recepty na moučníky, dorty, buchty, koláče. K tomu také potřebné náplně do koláčů a buchet. V létě si zase můžete  podle Ivety udělat domácí zmrzlinu. U většiny receptů je ale potřeba mít zmrzlinovač, což je trochu nevýhoda, protože ne každý ho doma má.
Více o knize a ukázky z ní najdete tady.

Jak se mi líbí?

Celkově je kuchařka moc pěkně napsaná a také zpracovaná. Recepty jsou srozumitelné a jednoduché. U každého receptu najdete barevnou fotografii. Vše je rozděleno do 7 přehledných kapitol.

Jediné, co mi na knížce vadí, je to, že skoro každý recept začíná větou : Troubu si předehřejte na … .
Proč mám předehřívat troubu, když ještě nemám nachystané těsto? To mi má jít trouba zbytečně 2 hodiny? Než si připravím těsto, než nakyne a potom ještě chvíli trvá, než si koláčky nachystám a naplním.

Zase se mi líbí, že nejde o úplně klasické recepty, ale najdete zde i takové, které ještě neznáte.

Pojďte si třeba upéct Koláče z bílků:

kolacky_z_bilku5Suroviny
960 g hl. mouky
250 g rozpuštěného a vlažného másla
kostka droždí
120 ml smetany
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
kůra z poloviny citrónu
6 bílků ušlehaných dotuha
náplň: jakou máte rádi 🙂

Droždí, lžíci cukru, trochy mouky, dáme do mísy a doprostřed uděláme důlek, zalijeme trochou vlažné smetany a necháme vzejít kvásek. Mezitím si vyšleháme pevný sníh z bílků.

Do mísy dáme mouky a přidáme máslo, vzešlý kvásek, zbytek smetany, cukr, citronovou kúru a špetku soli.Vypracujeme hladké těsto. Do těsta jsem přidala daleko více smetany, jinak bych neudělala hladké těsto. S uvedeným množstvím bylo těsto hodně drobivé. Do těsta přidáme polovinu vyšlehaného bílku a opět propracujeme v hladké nelepící se těsto. Takto připravené těsto necháme minimálně hodinu kynout.

kolacky_z_bilku1kolacky2

Nakynuté těsto si vyválíme na placku, ze které vykrajujeme kolečka. Do středu každého pak vložíme připravenou náplň a zamotáme. (Dcera použila tvořítko na koblížky. Takže koláčky pak byly jako malé koblížky, ale nemusela je motat)

kolacky_z_bilku3kolacky_z_bilku4

Na každý koláček nastříkáme (děti daly lžičkou) ušlehaný sníh z bílků. Koláčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 140°C asi 25 min, pak teplitu trochu zvýšíme a dopečeme asi dalších 5 minut.

Sladké a veselé s Ivetou

sladke_a_vesele_s_ivetou_titulkaJeště jste nezačali péct cukroví? Tak to jsme na tom stejně. 🙂 Třeba ale najdete inspiraci v této vánoční kuchařce.

Knížka vás provede obdobím čtyř týdnů do Vánoc. Je rozdělana na pět kapitol. Čtyři týdny do Vánoc, Tři týdny do Vánoc, Dva týdny do Vánoc, Týden do Vánoc, Štědrý den.

V každé kapitole najdete 10-12 receptů. Jenom Štědrý den nabízí recepty dva. Najdete zde klasické recepty jako Florentýnky, Perníčky, Vanilkové rohlíčky, Pracny  nebo Pařížské rohlíčky. Kromě toho také recepty na Horkou čokoládu, Vánočku, Vánoční punč, Pečený čokoládový pudink nebo vaječný koňak. Každá kapitola začíná krátkým povídáním, jak sama Iveta vnímá tohle období.
Více o knize a ukázky z ní najdete tady.

Také v tého knize jsou recepty napsané srozumitelně a jednoduše. U každého receptu najdete nejenom barevnou fotografii, ale také uvedený čas, který vám zabere příprava, pečení a počet porcí.

Děti se pustily do pečení Vínového cukroví:

Surovinyikar1
280 g hl. Mouky
280 g másla
6 lžíc bílého vína ( zbytek můžete u pečení popíjet 🙂 )
2 žloutky
moučkový cukr na obalení

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které dáme minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Pak si vyválíme asi 5 mm placu, ze které vykrajujeme různé tvary.

Pečeme na plechu vyložem pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Cukroví se pěkně nafoukne a zezlátne.

ikar3ikar2

Vytáhneme a necháme vychladnout. Obalíme v moučkovém cukru a schováme před dětmi. Protože ty moje se do toho hned pustily a malý říkal mňam, mňam. 🙂

Jak se nám peklo?

Recepty z obou kuchařek jsou srozumitelné a na přípravu jednoduché. S těstem na vínové cukroví se pracovalo nádherně. Děti ho bez problému vyválely sami.  Koláčky byly na přípravu trochu časově náročnější, ale výsledek a spokojenost dětí za tu námahu stála.

Když srovnám obě kuchařky, více se mi líbí Iveta a české sladkosti. Najdete v ní zajímavé a neokoukané recepty. Přestože působí spíše jako kuchařka pro „začátečníky“, některé recetpy jsou zajímavé. Zatímco Sladké a veselé s Ivetou je taková ta klasika, co znají všichni. Takže pokud chcete vyzkoušet něco nového, určitě doporučuji první zmiňovanou kuchařku. Pokud chcete klasiku, sáhněte po té druhé.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)

  • Ivča a Domča

    No tak to už fakt moc času nemám:-)Nuni, díky za info…

  • jojo, je v sedmém měsíci 🙂

  • Ivča a Domča

    Nuninko, ta to je zase pro mě novinka-ona je těhulka?

  • Ivčo,tak si pospěš, jestli se nepletu tak do porodu už to Iveta nemá daleko . 🙂

  • Ivča a Domča

    Ivetě Fabešové jsem taky fandila v té soutěži. Byla mi dost sympatická, takže je fajn, že se jí její sen vyplnil a otevřela si tu vysněnou cukrárnu – někdy tam musím zajít:-)

    Moc hezky napsaný článek, skvělé fotky a super šikovní malí cukráři:-)

  • Bamisko, no vůně teda bylo habaděj. 🙂

  • bamiska

    marinádo tak nelekej, ač je jí zase všude plno a ted nám jen kvete tak uvidíme jak dlouho jí to vydrží….naštěstí pekla nuninka a vypadá to mooooc hezky..jen škoda že netem nelítaj ty vůně co k tomu patří…

  • mura

    Kuchařky jsou pěkné,tu první už mám koupenou-jako dárek pod stromeček.

  • Marinada

    Lekla jsem se, že to bude pečení s Ivetou Bartošovou.
    Kuchařky vypadají dobře, recenze je super, ale já si radši počkám na nějakou netradiční masovou kuchařku 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist