Pár tipů do rodičovské knihovničky

Určitě jste si také všimli, že poslední dobou se s všelijakými příručkami pro rodiče roztrhl pytel. Každý měsíc jich vyjde hned několik.
Nemám v plánu lákat vás pouze na „zaručené“ návody na výchovu dětí, v tomto článku najdete i rodičovskou beletrii 😉Ale když už jsem začala o těch příručkách, nezklamu ani v tomto směru. Z novinek posledních týdnů jsem pro vás vybrala útlou brožovanou knížku z nakladatelství Grada Publishing, která se věnuje Komunikaci mezi rodičem a dítětem. PhDr. Ilona Špaňhelová v ní podrobně probírá zásady komunikace mezi rodičem a dítětem. Poradí nám, co v komunikaci s dětmi používat i čemu se naopak vyhnout. Kromě stylů (pasivní, agresivní a asertivní) a technik komunikace (kompliment, žádost, odmítnutí žádosti, podávání a přijímání kritiky) se zabývá také pravidly komunikace v jednotlivých vývojových obdobích dítěte, a to už od období prenatálního až do dospělosti. Závěrečné kapitoly jsou věnovány komunikaci v různých náročných situacích a speciálním situacím v komunikaci.
Autorka zdůrazňuje, že komunikace mezi rodičem a dítětem má oběma přinášet radost, prožitek společně stráveného času a větší poznání toho druhého. Je to příležitost k objasnění věcí i nedorozumnění a k lepšímu vzájemnému pochopení. Zároveň je však třeba, aby komunikace měla určitá pravidla, kterých se budeme držet jak my rodiče, tak naše děti.

Druhou rodičovskou příručkou je publikace Pohodoví rodiče – pohodové děti z nakladatelství Portál připravená pro rodiče dětí do 6 let. Napsala ji zkušená dětská psycholožka PhDr. Ing. I. Jungwirthová, která se věnuje diagnostice a poradenství pro zdravé i sluchově postižené děti předškolního a raně školního věku. Ve čtivě napsané knize najdeme rady, jak podporovat a podněcovat vývoj dětí, i upozornění, čeho se určitě vyvarovat. Věnuje se všem složkám vývoje dítěte (motorickému a kognitivnímu, vývoji komunikace a paměti, sociálních dovedností, samostatnosti). Rady se týkají výchovy dětí v jednotlivých věkových obdobích od kojeneckého věku přibližně do šesti let. Autorka vysvětluje problematiku s použitím mnoha konkrétních příkladů i na základě otázek rodičů, s nimiž se setkává ve své poradenské a přednáškové praxi. Nabádá rodiče, aby se řídili především svojí láskou k dítěti, naučili se spoléhat na vlastní intuici a nebáli se „být v pohodě“.

Zaručený návod, jak být pohodovým rodičem přináší další kniha, tentokrát z nakladatelství Jota. Název knihy Líný rodič a zejména její podtitul – Lenošením a nečinností k lepšímu rodičovství – vykouzlí na vaší tváři buď úsměv, nebo pochybovačný úšklebek. Věřte tomu nebo ne, nejedná se o humoristický román, je to kniha plná rad a praktických příkladů, v níž Tom Hodgkinson představuje převratný a přitom naprosto přirozený přístup k výchově. Mottem líného rodiče je prostá myšlenka D.H. Lawrence, že to nejlepší, co pro své děti můžeme udělat, je nechat je na pokoji. Samozřejmě to neznamená, že děti porostou jako dříví v lese. Jde o to, aby měly dostatek volnosti k tomu, aby mohly vyrůst v soběstačné, sebejisté a šťastné jedince.
Jste-li už zoufalí z toho, že nevíte, jak své děti vychovávat, nebo příliš vyčerpaní z věčného nevyspání, zkuste zalistovat v této knize. Možná zjistíte, že i vy si můžete po ránu trošku přispat a že ranní vypravování do školky nemusí vůbec probíhat ve stresu.
Možná si uvědomíte, že váš problém není v tom, že byste se dětem nedostatečně věnovali, ale naopak v tom, že do jejich života zasahujete příliš a necháváte jim samým málo prostoru k tomu, aby se naučily starat se samy o sebe.

Ze stejného nakladatelství pochází i další kniha – Můj život s puberťáky – vtipné a útěšné čtení pro všechny rodiče, kteří prožívají peklo se svými dospívajícími potomky.
Každá čtenářka (či čtenář), která má děti ve stejně „obtížném“ věku, si při četbě knihy bude nejspíš říkat – ano, to znám, popřípadě se stejně jako autorka podivovat, jak je to možné, že se z jejích roztomilých, veselých a dobře vychovaných dětí stali téměř za jedinou noc revoltující, náladoví ufoni, se kterými se nelze domluvit…
Ať už toto náročné období se svými dětmi právě prožíváte, máte je zdárně (?) za sebou, nebo je teprve s obavami očekáváte, je vysoce pravděpodobné, že budete mít značný problém se od této knihy odtrhnout.

Na závěr bych ještě ráda představila knihu, při jejíž četbě vám zřejmě bude běhat mráz po zádech. Zůstane pak na vašem zvážení, zda ji nedáte přečíst také svým dospívajícím dětem, především synům. Jedná se o „beletrii faktu“, autorem je zkušený publicista, scénárista a režisér Cyril Valšík. Popisuje zde příběhy dětí ze sociálně slabých vrstev i z naprosto bezproblémových rodin, které mnohdy končí tragicky. Už samotný název knihy – Váš kluk – prostitut? – přivádí čtenáře na myšlenku, že ten odpudivý a smutný svět mladých prostitutů možná není až tak vzdálený, jak si mnozí namlouvají. Ano, tento titul z nakladatelství Mladá fronta mezi ostatní moc nezapadá, rozhodně není typickým „rodičovským čtivem“, ale stejně jako otázky drogové prevence by ani problematika prostituce nezletilých neměla unikat naší pozornosti.

Všechny uvedené tituly najdete také na partnerském serveru Akce-Novinky.cz.
Stejně jako v případě předchozích článků s knižními tipy, budete mít i tentokrát možnost některé z uvedených knih vyhrát v soutěži Víte…?:
od 4. do 17. srpna budeme soutěžit o knihu Líný rodič
od 6. do 19. srpna budete moci vyhrát publikaci Váš kluk – prostitut?