Nová rybí kuchařka na pultech v knihkupectví

V rukou listuji novou kuchařkou a jsem zvědavá, jestli mě něčím překvapí, nebo jestli to bude jenom další z mnoha kuchařek…

V knihkupectví najdete takový výběr kuchařek, že ani nevíte, jakou si vybrat. Tak jsem opravdu zvědavá na  Mořskou(nejen) kuchařku, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Ze všeho nejdříve mě zaujal obsah. Ten najdete oproti jiným kuchařkám již na začátku knihy.

Líbí se mi také barevné rozdělení různých kapitol, kde i veškeré stránky pak mají patřičnou barvu. Obsah je modrý a najdete v něm rady a tipy –  Proč kupovat ryby, Jaký mají význam pro lidské zdraví, Jak nakupovat a skladovat ryby.

Co se mi opravdu líbí, jsou kapitoly věnované přípravě ryb, korýšů, hlavonožců nebo lasturovců.

Vše doplněné podrobným návodem, kde je vysvětleno, jak kterou rybu nebo jiné mořské plody stáhnout z kůže, vykuchat a vykostit. Kromě popisu zde najdete také obrázkový návod, kde máte celý postup nafocený krok za krokem.

Recepty k rybám jsou seřazeny abecedně, což vám ulehčí hledání receptu ke konkrétní rybě.

Nevíte jak rybu nebo mořské plody upravit? Stačí si nalistovat stránku Kulinářská úprava ryb a mořských plodů a hned  budete vědět, jestli je lepší dusit, péct, smažit nebo zapékat v troubě.

Pokud si nevíte rady se servírováním ryb, nebo jak kterou rybu jíst, i tady má pro vás kniha užitečné rady.

Dozvíte se třeba, že rybu můžete servírovat studenou i teplou, doplněnou citronem a nejlépe na oválném talíři. Nebo, že někteří lasturovci se mohou servírovat syroví s pečivem a vínem. Nebo jak  rybu nebo mořské plody porcovat a jíst, aniž bysme si udělali v restauraci ostudu.

A protože se k rybám hodí bylinky, bez nich by to opravdu nebylo ono, najdete i tady rady a tipy, která bylinka se hodí k jaké rybě.

Když jsem si četla TIPY A TRIKY, musela jsem se opravdu smát.

,,Nemůžete sehnat rybu, na kterou máte chuť. Objednejte si ji na internetu nebo v restauraci, která jí nabízí v jídelníčku.“

Přes internet bych teda měla strach, podle čeho poznám, že je ryba čerstvá? Rybu potřebuji přece vidět a ne, že budu kupovat zajíce v pytli.

A objednat si ji v restauraci? To by nejdříve museli nějakou mít a hlavně by se mi asi vysmáli.

Ráda jsem se ale dozvěděla, jak můžu rychle rybu rozmrazit, nebo co udělat, aby mi při přípravě neklouzala z rukou.

Každá ryba, měkkýš nebo korýš mají svoji sezonu. Je jasné, že čerstvého tuňáka v zimě nekoupím. Zato pstruha nebo tresku ano. A o tom, které ryby můžeme kdy koupit, si můžeme v knize přečíst. Jenom je škoda, že u nás je čerstvých ryb na výběr tak málo.

Se kterými rybami a mořskými plody  se u nás může setkat, vás seznámí kapitola věnovaná popisu ryb.

Dozvíte se základní informace o rybách a mořských plodech a různé zajímavosti. Např. že ďas mořský je jedna z nejošklivějších, a přitom nejchutnějších ryb. A že ji před 100 lety rybáři vyhazovali ze svých sítí jako monstrum přinášející neštěstí.

U každé ryby najdete také její barevnou fotografii.

Už dlouho mě láká vyzkoušet sushi, ale zatím jsem se k tomu nedostala. I když v kuchařce o sushi najdete povídání, na recepty si musíte počkat na Mořskou kuchařku II.

Kuchařka je rozdělena na 11 kapitol. Najdete tady – Předkrmy a chuťovky, Saláty, Polévky, Hlavní jídla, Ryby, Těstoviny a rýže, Omelety a pizzy, Recepty pro školáky, Přílohy, Másla, marinády a omáčky, Dezerty.

A hlavní surovinou je vždy samozřejmě  ryba.

Každá ,,kapitola“ začíná výpisem receptů, které v dané sekci najdete, stránky jsou rozděleny barevně, jak jsem se již zmínila na začátku.

Např. Recepty pro školáky – červeně, Přílohy – modře, Těstoviny, rýže – zeleně atd.

Recepty jsou psány srozumitelně. U každého najdete informaci o tom, jak dlouho  vám bude příprava jídla trvat nebo počet porcí, které z toho budete mít. Jestli jde o recept snadný nebo náročný, poznáte podle puntíku, který je u každého receptu. Jeden puntík = jednoduchý recept, tři puntíky = náročnější na čas, zručnost nebo jsou suroviny použité v receptu dražší.

A pokud si počítáte energetické a nutriční hodnoty, najdete je také vedeny u každého receptu, stejně tak jako různé tipy a rady jako – Co se hodí jako příloha, jak jídlo nejlépe servírovat,  nebo co kromě uvedených surovin můžete při přípravě ještě použít.

Máte už dost ryb a chtělo by to něco jiného? V tom případě tady jsou dezerty. Musím říct, že vypadají opravdu lákavě. A po všech těch pokrmech z mořských plodů a ryb to je taková sladká tečka na závěr.

Závěr knihy vám nabídne Slovník cizích názvů ryb. U každé ryby najdete její název v dalších 5ti jazycích.

Co se k čemu nejlépe hodí, z čeho se to skládá a jak danou věc nejlépe použít, vám vysvětlí Kuchařský lexikon, který je podle mě velmi užitečný.

Nestačila vám zmínka o nutričních a energetických hodnotách uvedená u receptu a chcete se dozvědět více o tom, kolik čeho dané jídlo obsahuje?

Pak je tady pro vás podrobně zpracovaná tabulka energetických a nutričních hodnot jídel s údajem, o které jídlo jde a na které stránce recept najdete.

Mořská (nejen) kuchařka je opravdu pečlivě zpracována.  Popis jednotlivých kapitol a uspořádání receptů je srozumitelný a přehledný pro všechny.

Vše je doplněné barevnými fotografiemi, u kterých najdete popis.

Kniha nabízí praktické rady, jasná vysvětlení, nápadité a chutné recepty, které lehce zvládne zkušený kuchař, tak i začátečník. Najdete v ní  více než 350 receptů.

Pár slov o autorkách:

Dagmar Derré – Bohaté zkušenosti z cestování zejména znalosti gastronomických zvyklostí využívá při publikační činnosti v českém tisku. Nejraději má francouzskou kuchyni. Je vášnivou fotografkou. Své poznatky publikuje v knihách a v tisku.

Ing. Lenka Světová – Pravidelně publikuje články týkající se zdravého stravování děti a pobytu dětí v přírodě v časopise Děti a my. Při toulkách Evropou ji zaujala především středomořská kuchyně. Volný čas věnuje své rodině a ráda sportuje. Její záliba ve vařejí jí dovedla až k publicistice – píše o zdravé výživě a vaření vůbec.

Obě autorky „Mořské kuchařky“ již získaly ostruhy při přípravě kuchařek „Chřest v kuchyni“ a „Olivová kuchařka“, v níž Dagmar také publikovala několik svých fotografií. Touto novou kuchařkou by rády širokému okruhu čtenářek a čtenářů přiblížily sortiment mořských ryb a plodů moře dostupných již v České republice a nabídly jim své praktické zkušenosti, osvědčené postupy, recepty a inspiraci při jejich přípravě.

Pokud máte zájem o další knihy z nakladatelství Smart Press, prohlédněte si nabídku, která je na konci knihy. Stejně tak jako odkazy na zajímavé české a zahraniční internetové stránky  s krátkým popisem, co dané stránky nabízejí.

Mořská(nejen) kuchařka je dokonalá, žádnou jinou kuchařku o rybách už nebudete potřebovat a tak vám ji mohu vřele doporučit.


Mořská (nejen) kuchařka

Nakladatelství : Smart Press

Edice : Jídlo jako lék, kuchařky
Vazba : Pevná
Provedení : Celobarevné
Počet stran : 312

Knihu Mořská (nejen) kuchařka si můžete koupit například zde.


Nakladatelství Smart Press vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi.Kromě kuchařek Hanky Zemanové např. Kuchařka pro dceru Jany Zatloukalové, která se stala bestsellerem již po třech týdnech prodeje, a její pokračování Vánoční Kuchařka pro dceru, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu (vyšla již ve dvou vydáních), Olivová, Mořská a Sladkovodní kuchařka z edice Jídlo jako lék.