Moravské divadlo oslaví Dny evropského dědictví představením na náměstí, zájemci jsou zváni do zákulisí

U příležitosti Dnů evropského dědictví se v pátek 9. září ve 20 hodin uskuteční netradiční představení Smetanovy Prodané nevěsty. Soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc nevystoupí tentokrát v divadle, ale před jeho hlavním vchodem na Horním náměstí. V rámci Dnů evropského dědictví navíc vedení Moravského divadla Olomouc vyjde vstříc zájemcům o prohlídku budovy a o víkendu 10. – 11. září je pozve do divadelního zákulisí…

Ke Dnům evropského dědictví už tradičně patří kulturní projekty pro širokou veřejnost na olomouckém Horním náměstí. „V předchozích letech tu s úspěchem vystoupila Moravská filharmonie, letos jsme se rozhodli oslovit Moravské divadlo. Prodaná nevěsta je úžasná, radostná a velkolepá inscenace. Řekli jsme si, že by byla škoda, neprezentovat ji ve větším prostoru a pro větší počet diváků,“ uvedl náměstek primátora statutárního města Olomouce Jan Holpuch.

Přenést představení z divadelní budovy na Horní náměstí je pro všechny zúčastněné velkou výzvou. „Jak ukázal červencový koncert Suzanne Vega, ale i předchozí vystoupení Moravské filharmonie, má tento prostor výrazný potenciál. Navíc pro diváky je představení pod širým nebem vždy velmi atraktivní, což nám potvrdily nadšené reakce na červnové uvedení Carmen v areálu šternberského hradu,“ sdělil ředitel Moravského divadla Olomouc Josef Podstata.

V blízkosti hlavního vchodu do divadla vyroste více než patnáct metrů široké a deset metrů vysoké jeviště. „Budeme se snažit, aby přípravy výrazně nenarušily běžný provoz na náměstí. V tomto směru se omlouváme obyvatelům centra města za případné komplikace a prosíme je o shovívavost,“ řekl Podstata.

Představení na Horním náměstí se koná i za nepříznivého počasí. Vstup na něj je volný.

V sobotu 10. a v neděli 11. září pak vedení Moravského divadla Olomouc pořádá Dny otevřených dveří. Po roce se tak opět rozhodlo poodhalit roušku tajemství a ukázat zájemcům divadelní zákulisí. „Původně jsme plánovali uspořádat prohlídky pouze v sobotu, pro velký zájem jsme se nakonec rozhodli zpřístupnit zákulisí téměř po celý víkend,“ vysvětlil Podstata.

Brány divadla zůstanou pro zájemce otevřeny v sobotu od 11 do 15 hodin, v neděli pak od 9 do 12 hodin. Atraktivní prohlídka divadelní budovy trvá přibližně jednu hodinu. Průvodci budou návštěvníky vpouštět do divadla po skupinách, z organizačních a bezpečnostních důvodů může jedna skupina čítat maximálně padesát osob. „Toto opatření jsme zavedli i proto, že prohlídky se konají za běžného režimu, kdy se v divadle zkouší,“ zdůraznil Podstata.

Vstup na prohlídku je volný, vedení divadla se navíc rozhodlo zvýšit návštěvnický komfort. „Zájemci si od sobotního dopoledne mohou v pokladně divadla vybrat lístky na konkrétní čas. Mají tedy šanci přijít na prohlídku v termínu, který jim nejvíce vyhovuje,“ vysvětlil Podstata.

Informace najdete také na www.moravskedivadlo.cz.