Máme štěstí ve svých rukách?

Čím to je, že někteří lidé jsou pověstnými dětmi Štěstěny a na co sáhnou, to se jim daří? A jiní zase naopak – ať dělají, co dělají, smůla se jim lepí na paty… Nemusíte však patřit ani do jedné z vyhraněných skupin, a přesto si můžete klást spousty otázek. Kdo řídí náš osud a jednotlivé životní události? Můžeme sami ovládat či ovlivňovat své zdraví? Své pracovní úspěchy? Partnerské vztahy?

Kniha Charlese F. Haanela Klíč mistrů vám na tyto otázky odpoví. A budete-li chtít a necháte se vést, naučí vás, jak sami můžete ovlivňovat pozitivním způsobem vše, co vám život staví do cesty. Ostatně kdo z nás kdy neupínal své zraky vzhůru a tímtéž směrem nevysílal svá přání, myšlenky, prosby? Že nebyly vyslyšeny? Někdy ano, někdy ne? A jste si jisti, že jste „vysílali“ správně a svá přání také správně formulovali?

Autor knihy, Charles Francis Haanel (1866-1949), byl úspěšný americký obchodník, který se později začal spíše než obchodu věnovat psaní knih o psychologii, filozofii, rozvoji osobnosti a duševní síle. Při čtení můžete mít dozajista pocit, že tyto nebo podobné myšlenky jste už někde četli, slyšeli. Zajímavé však je, že Klíč mistrů (v originále The Master Key Systém), Haanelova nejznámější kniha, letos oslaví 100. narozeniny. V roce 1912 totiž začala vycházet na pokračování a teprve v roce 1916 vyšla jako ucelená kniha.

Není to kniha, kterou byste zhltli za 3 dny. Je to kniha, ke které byste se měli týden co týden vracet a číst pomalu dál. Ve 24 kapitolách jsou obsaženy základní myšlenky a také praktická cvičení. Tedy vždy krátký návod na to, jak meditovat a rozvíjet sebe sama. Jak v sobě probudit energii, vitalitu, sílu, a také jak vytěsnit různé strachy, obavy, deprese a jiná fyzická i psychická onemocnění. Podstatné je věnovat se úkolům s železnou pravidelností, uvedené návody krok za krokem převést do praxe a dostat je doslova do krve. Je to v podstatě stejné, jako se studiem cizích jazyků. Raději se každý den naučit 5 nových slovíček, než jednou za týden se snažit zapamatovat 40 nových slůvek.  Jednotlivá cvičení na sebe navzájem navazují a provázejí čtenáře po malých krůčcích v průběhu 24 týdnů.

„Měli bychom často vyhledávat ticho. Síla k nám přichází prostřednictvím vnitřního klidu. A zklidnit se můžeme právě v tichosti. Jsme-li v klidu, můžeme přemýšlet. Myšlení je tajemství veškerého dosaženého úspěchu.“

„Co určuje, s jakými zkušenostmi se v životě setkáme? Převažující postoj naší mysli.“

„Myšlení je energie. Aktivní myšlení je aktivní energie, soustředěné myšlení je koncentrovaná energie. Myšlení soustředěné na určitý cíl se stává mocí.“

„Podvědomá mysl nikdy nespí a nikdy neodpočívá, asi tak jako nespí srdce nebo krev. Zjistilo se, že stačí podvědomé mysli jasně říci, jaké konkrétní věci je třeba docílit, a tím se okamžitě uvedou do pohybu síly, které vedou ke kýženému výsledku.“

(ukázky z knihy)

Závěrem: I když na sobě nehodláte pracovat v maximální míře a stát se opravdovým mistrem, určitě vám tahle kniha může pomoci. Ukáže cestu, jak by to jít mohlo. Donutí vás zamyslet se nad sebou samými. Pomůže odhalit chyby, abychom na sebe nepřitahovali neštěstí jako magnet. Ba naopak. Možná pak něco změníte, byť by to byl jen střípek ze svého dosavadního nahlížení na život a svých zvyků. Protože vše máte opravdu ve svých rukách…


Klíč mistrů

Vydalo nakladatelství Mladá fronta

Autor: Charles Francis Haanel
Rok vydání 2011
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
ISBN: 9788020426161

Knihu Klíč mistrů si můžete objednat například zde


Divize Knihy vydavatelství Mladá fronta je v současné době nejstarším kontinuálně fungujícím vydavatelem knih v České republice. Na knižním trhu působí od roku 1945.
Věnuje se zejména překladové beletrii, která tvoří asi polovinu knižních titulů, populárně-naučné literatuře, literatuře faktu, a knihám pro děti a mládež.

Vydává však i literaturu z oblasti sci-fi a fantasy, cestopisy a historické romány nebo obrazové publikace encyklopedického charakteru. Na trh ročně uvede kolem 200 nových knih.