Nejlepší výživa dítěte je taková, která je pestrá, může se jíst v klidu a pohodě a chutná dítěti stejně jako všem ostatním u rodinného stolu.
S těmito slovy se můžeme setkat hned v úvodu nové knihy předního českého autora, lékaře Martina Gregory, který pro rodiče přepracoval předchozí příručku o výživě malých dětí.
V hotelu Amadia se dne 10. června konal křest knihy Kuchařka pro rodiče malých dětí, která vychází v nakladatelství Grada, v edici Pro rodiče.
Pokud se do knížky, kterou můžeme brát klidně i jako příručku, začteme, pak zjistíme, že se nejedná o pouhé shrnutí nejrůznějších faktů, ale že se autor zaměřuje především na získané praktické zkušenosti. Ostatně Martin Gregora je znám tím, že i když zmíní určitá a předem daná fakta, nikdy je nezapomene také uvést do praxe. Sám pracuje jako dětský lékař, tudíž může čerpat z těch nejlepších zdrojů, se kterými se setkává prakticky denně.
Zároveň klade důraz na to, že statistické či tabulkové normy sice existují a jistě jsou k něčemu dobré, nicméně ve výživě dítěte prostě jednotný metr platit ani nemůže – každé dítě je individualita a podle toho, se také musíme jako rodiče řídit.
I když má kniha v názvu slovo kuchařka, kromě příkladných receptů, uvedených v závěru knihy, se autor věnuje především nejrůznějším aspektům dětské výživy – počínaje výživovou pyramidou. Nechybí ani rozdělení dětského věku a s tím spojená doporučení na požadavky potravin, jejich složení. Věnuje se také zavádění nemléčných příkrmů u kojenců, zajímavá je část věnovaná alergikům.
Určitě bych doporučila věnovat se vcelku rozsáhlé kapitole o jednotlivých druzích potravin. Najdeme tu shrnutí ke všemu, co děti jedí i nejedí, nebo například ze zdravotního hlediska ani nemohou, například při nesnášenlivosti mléka. Autor nezapomíná ani zmínit vhodnost či nevhodnost vegetariánství a veganství s ohledem na výživu dítěte. A nechybí ani část o sladkostech, tolik oblíbených dětmi.
Jaké lékař se Gregora samozřejmě nemůže nezmínit o obezitě, průjmu či zácpě, bolestech břicha a dalších „neduzích“, která se mohou objevit, především pak u nevhodně složené potraviny pro dítě. Kapitoly, třeba právě o obezitě jsou navíc doplněny i příklady receptů z jídelníčku pro obézní děti, což mohou maminky využít při přípravě pokrmů.
Zapečená brokolice
400g brokolice
200g strouhaného sýra
1 vejce
20g oleje
V páře povařenou brokolici necháme okapat a nakrájíme. Nastrouhaný sýr vmícháme do rozšlehaného vejce a brokolici zalijeme. Pokapeme olejem a zapečeme.
Co je jistě zajímavé je kapitola „Jak ovlivnit časté stonání“, která zaujme jistě téměř každou maminku. Ve zkratce tady nalezneme jisté možnosti, které mohou vést ke snížení stonání těch nejmenších.
Imunitní systém dítěte se vyvíjí již před narozením, v děloze matky. Dědí se po rodičích, a tak v rodinách s častou nemocností, alergiemi, poruchami imunity je třeba věnovat dítěti zvláštní pozornost. I zdravým rodičům se však může narodit dítě s poruchou imunity, ač je pravděpodobnost menší. Poruchy imunity se mohou projevit v různém věku. Často o sobě dají vědět opakovanou nemocností, dlouhodobě probíhajícími infekcemi dýchacích cest, častými záněty středouší a podobně, zvláště při nástupu dítěte do kolektivu…..
K nejrozšířenějším přípravkům ovlivňujícím obranyschopnost patří tzv. nespecifické imunomodulátory…..Připravují se z částic bakterií, hub nebo rostlin.
A když už se jedná o knihu zaměřenou na výživu, autor neopomenul zmínit ani pravidla uchovávání potravin a věnuje se i čištění zoubků u děti.
Zvláštní kapitolu tvoří biopotraviny ve výživě dětí, jejíž autorkou je Mgr. Iva Buriánková, která je zároveň majitelkou specializované prodejny na biopotraviny. Dočteme se v ní o tom, jaké máme na našem trhu možnosti, a to s rozdělením pro kojence do jednoho roku a následně pak i pro děti nad jeden rok. Autorka zmiňuje i některé specifické suroviny a následně uvádí i příklady jejich použití v kuchyni pro malé děti. Na závěr jsou pak připojeny i odkazy na webové stránky, které autorka doporučuje.
Jak jsem se zmínila, v závěru knihy jsou uvedeny i recepty, rozdělené pro věkovou kategorii batolat a předškolních dětí a dětí školních. Nalezneme tady jak polévky, tak hlavní jídla i pomazánky.
Pomazánka ze strouhaného sýra
80g rostlinného tuku
20g strouhaného sýra
Petrželová nať
Máslo vymíchejte do pěny, přidejte sýr a petrželovou nať.
Knížka, která by se dala pojmout jako příručka je velice poutavá a čtivá a mohu ji jen doporučit do každé rodiny. Své místo si v knihovničce rodičů jistě najde.
„O tom co bude vaše dítě jíst, z čeho si bude moci vybírat, rozhodujete vy, rodiče. O tom, kolik toho sní, si rozhoduje dítě samo. Dobrá chuť k jídlu se pojí s pevným zdravím, ale neznamená to, že dítě, které jí pomalu a malé porce, musí být nemocné. Může být naopak zdravější a čipernější než jiné. Jen nemá na jídlo kdy pro množství zájmů. Všechno ale dožene. Ponechme mu na to čas.“
Martin Gregora
Název: Kuchařka pro rodiče malých dětí
Autor: Gregora Martin
Formát / stran:14×21 cm, 184 stran
Datum vydání:21.05.2010
Katalogové číslo:26028
ISBN:978-80-247-3110-0
Vydalo nakladatelství Grada.
Edice:Pro rodiče
Knihu si můžete zakoupit zde.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)
Pokud vás kuchařka pro rodiče malých dětí zaujala, můžete si ji do úterka 27.7. pořídit za přijatelnou cenu v korunové aukci http://www.akce-novinky.cz/aukce/detail/1150/kucharka-pro-rodice-malych-deti/.