Kompletní průvodce péčí o dítě od miminka do 3 let

Každý nastávající rodič začne dříve či později vyhledávat informace týkající přípravy na rodičovství. Knihkupectví i internetové portály se předhánějí ve své nabídce rad, zkušeností, návodů a tipů a není jednoduché se zorientovat v nepřeberném množství často protichůdných informací. Vydavatelství Ikar přináší kompletního současného průvodce pro rodiče, sestaveného odborným týmem pediatrů, dietologů a psychologů, nazvaného Péče o dítě od narození do 3 let.

Péče o dítě od narození do tří let, nakladatelství Ikar

Ačkoli je jako autor knihy uveden A. J. R. Waterson, konzultant pro pediatrii a odborný asistent na univerzitě v Newcastlu, spoluautorsky se na ní podíleli i další lékaři – pediatři, laktační konzultanti, odborníci na výživu a další zdravotničtí pracovníci. Kniha byla do češtiny přeložena z anglického originálu s názvem Baby Care Bible (2009) MUDr. Stanislavou Královou, v ČR vydána v roce 2011.

Přestože můj syn již hranici 3 let překonal, uvítala jsem možnost ohlédnout se díky této knize za jeho 3 letým obdobím věku a srovnat si své zkušenosti a postupy se současnými doporučeními odborníků.

Příprava a priority – teorie a praxe

Kniha je velmi přehledně členěna a na svých 392 stranách provází rodiče růstem a vývojem dítěte od narození do jeho 3 let. Péči o novorozence předchází také příprava na příchod miminka, která zahrnuje nákup výbavičky a dalších potřebných základních pomůcek, vybavení pokojíčku i výběr kočárku. Velmi sympatické mi na knize bylo, že neopomíjí současná témata a předkládá rodičům různé alternativy včetně kladů i záporů řešení a výběr nechává na samotných rodičích, např. srovnání kočárek vs. klokanka vs. šátkování nebo pleny látkové vs. papírové, kojení vs. umělé mléko a nebo různé přístupy k rodičovství. Kniha nabízí také k zamyšlení další témata jako pupečníková krev nebo obřízka a věnuje se také péči o nedonošené dítě nebo o dvojčata.

Ráda bych vyzdvihla i grafické zpracování knihy. Téměř každá ze stran obsahuje jak ilustrační fotografie (Pro mě zprvu překvapení, že děti i rodiče na fotografiích jsou jako europoidní, tak negroidní i mongoloidní rasy, ale proč ne? V Evropě je to zcela běžné. Považuji za velmi zajímavé zpestření.), tak nabízí jakési „fotoseriály“ a vložené skládačky, které krok za krokem nastávajícím rodičům ukazují, jak novorozence koupat, chovat, přebalovat, oblékat, ale také jak poskytnout v případě potřeby první pomoc.

Textovou i obrázkovou část doplňuje i řada barevně odlišených rámečků s rychlými a přehlednými tipy (jak zlepšit spánek, jak ostříhat nehtíky, jak se připravit na odstavení, nácvik toalety, apod.) a doplňujícími informacemi (něco více o mateřských protilátkách, o nočních děsech, vrozené luxaci kyčlí, atd.).

Listování v knize: http://www.bux.cz/knihy/90802-pece-o-dite-od-narozeni-do-tri-let.html?show=stranky#additional-info

Chléb a hry

Rodičům batolat přijdou jistě vhod tipy na příkrmy a pestrý jídelníček, včetně podrobných receptů a lákavých fotografií servírovaných pokrmů. Kniha neignoruje ani vegetariánství, což bylo pro mne také příjemným zjištěním. Nejen jídlem živ je člověk a človíček zvlášť. Proto se další obsáhlé kapitoly věnují hrám, výchově vůbec a také bezpečnosti doma i mimo domov. Stručný výčet možných diagnóz, se kterými se mohou rodiče s dětmi potýkat, včetně poranění i vrozených vad nemají za úkol přespříliš informovat a děsit, ba naopak.

Jiný kraj, jiný mrav

Jediné, co vnímám na knize trochu negativně a přičítám striktnímu překladu z anglického originálu, je pár střípků informací, které čeští rodiče patrně neocení. Je škoda, že nebyly upraveny v souladu se současnou praxí v ČR . Kupříkladu namísto „přidělených zdravotnických pracovníků v anglosaských zemích“ či „laktačních poradců International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC)“ by stálo za to uvést, na koho se v  případech potřeby mají rodiče obracet u nás. Liší se také intervaly doporučovaných návštěv zubaře i pediatrů v knize oproti praxi v ČR.

A poslední překvapení, které bych ráda zmínila, se týkalo kojení a stravy. Například „nevyčkávat s odstavováním déle než do 6 měsíců věku dítěte“ a dále z  důvodu, že „do 6 měsíců věku dítěte se spotřebují přirozené zásoby železa, které je obsaženo v mateřském i umělém mléce, začlenit do jídelníčku dítěte potraviny bohaté na železo, mmj. červené maso, játra, ryby…“ V receptáři mě pak doslova šokovaly některé recepty: Míchaná vajíčka s rajčaty od 6 měsíců, Šunkovovaječné pohárky od 8 měs. (přičemž do roka až 18 měs. se u nás doporučuje jen žloutek max. 1x týdně), Jogurt s datlemi a vanilkou od 6 měsíců, Tortilly s párkem od 9 měsíců, Lososové prsty s hranolky ze sladkých brambor od 8 měsíců (ryby se u dětí z důvodů alergií doporučují podávat nejdříve ve 2 letech), Domácí hamburgery…

Shrnutí

Kniha na mě působila velmi přehledně, příjemně a uklidňujícím dojmem. Nabízí možnosti, řešení, různé cesty. Nenařizuje, nehodnotí. Vše ponechává na samotných čtenářích, rodičích. Zcela jistě není určena jen pro ženy-matky, ale také pro muže-otce. Jakoby nabízela doširoka rozevřenou náruč, která mi říkala, že nemusím být dokonalá. Ale vše, co udělám a jak se rozhodnu, je správné a že si nemám svá případná selhání (nemožnost kojení, atd.) vyčítat. Trochu začínám litovat, že jsem tuhle knihu nedostala do ruky před více než 5 lety.


Péče o dítě od narození do tří let

Vydalo nakladatelství Ikar

Autor: A.J.R. Waterson
Počet stran
: 392
Vazba: vázaný formát, 194 × 253 mm
Vydáno: 2011/11

Knihu Péče o dítě od narození do tří let si můžete objednat například zde


Euromedia Group, dceřinná společnost Bertelsmann AG, patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub (od r. 1992), Odeon (od r. 1999), Ikar (od r. 2000) a Universum (od r. 2000).

Nakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky: romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce.