Kdopak se skrývá v lese?

V lese žije mnoho zvířat, ptáků či brouků. Najdeme tu také krásné květiny, vysoké listnaté i jehličnaté stromy či sladké lesní plody. Jenže dokážete vše pojmenovat? Rozeznáte smrkovou šišku od jedlové?

Zeptáte-li se svého dítěte, jaká zvířátka žijí v lese, pravděpodobně jmenuje jelena, divočáka, datla, sojku, lišku, … Ale nejsou to jediná zvířátka, která tu žijí. S dalšími lesními obyvateli se můžete seznámit například díky knize V lese, kterou v ediční řadě Objevujeme přírodu letos na konci ledna vydalo nakladatelství Albatros.

Čeká na vás sedm listů, na nichž jsou zobrazena různá témata: Smíšený les, Pod zemí, Listnatý les, Les v noci, Lesní podrost, Na pasece a Les v zimě. Každá ilustrovaná dvojstránka má vpravo z obrázku vyčleněný pruh, na němž jsou poměrně věrně vyobrazena zvířátka, brouci, pavouci a další, včetně jejich pojmenování. Rodiče mohou dětem názorně ukázat a vysvětlit, jaký je rozdíl mezi střízlíkem a drozdem, mezi brhlíkem a kukačkou, mezi rejskem a myšicí, …

Publikace se ale nezaměřuje jen na faunu, i flóra je tu zachycena. Děti tak mohou zjistit, v čem se liší bříza od olše či jak vypadají šišky smrku, jedle a borovice. A na poslední dvojstraně (Les v zimě) jsou dokonce vyobrazeny stopy zvířat.

Kniha nenabízí jen poměrně velké množství možností, kterak děti seznámit s přírodou skrze povídání rodiče s dítětem. Nespornou výhodou jsou také ilustrace Christine Henkelové, které odpovídají realitě. Zvířátka stojící na zadních nohách, neřkuli v barevném oblečení, jak to bohužel v některých dětských knihách bývá, tu naštěstí nenajdete. A kromě reálnosti je tu ještě něco…

Christine Henkelová své obrázky obohatila o pár milých, úsměv vzbuzujících detailů. Stačí se jen pečlivě dívat. Například hned na začátku knihy si veverka namočí ocásek do barvy. A tuto veverku pak můžete najít téměř na každé dvojstraně. Nebo se sem tam na obrázku vyskytne něco, co tam nepatří – třeba kostra dinosaura.

Naučná publikace V lese je určena pro děti od dvou let, ale myslím si, že může zaujmout i děti starší, předškolního věku. Je to velmi pěkně zpracovaná kniha a věřím, že se jistě poohlédnete i po předchozím titulu s názvem Pole a louka.


V lese

Vydalo: nakladatelství Albatros

Počet stran: 16
Formát: 250×320 mm – leporelo rozkládací
Vyšlo: 25.01.2012

Leporelo V lese si můžete objednat například zde.


Nakladatelství Albatros je nejstarší české nakladatelství, které se od svého vzniku specializuje na vydávání literatury pro děti a mládež (bylo založeno v roce 1949; do roku 1969 působilo pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy). Dnes je součástí moderní mediální společnosti Albatros Media a. s.

Za dobu své existence vydalo přes 10 tisíc titulů. V současné době je to cca 130 knížek ročně a soustředí se na kvalitní původní i překladovou literaturu především pro děti od 2 do 12 let.

Albatros je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové pro území České republiky. V poslední době vydává své nejlepší knihy pro nejmenší také ve slovenštině. U nás si vyberete od leporel pro nejmenší přes poezii, pohádky, knížky pro začínající čtenáře, literaturu populárně-naučnou a vzdělávací až po fantasy, detektivní příběhy i komiksy. Knížky bohatě barevně ilustrované i příběhy pro zdatnější a náročnější čtenáře. Vstupte a přesvědčte se!