Kam za dobrou chutí a zábavou – tipy na říjen 2011

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Ani jsme se pořádně neohřáli a už je tu podzim. Na začátku měsíce sice ještě možná zažijeme poslední záchvěvy babího léta, ale chladné dny se neúprosně blíží a s nimi se bude měnit i gastronomická sezóna a nabídka gastro událostí. Netřeba však propadat panice. Také v říjnu si pro nás organizátoři připravili spoustu zajímavých akcí, takže se máme na co těšit!

Především stále trvají posvícení, která budou v tomto měsíci navíc leckde obohacena o zabíjačky a vepřové hody. I rybáři jsou v říjnu v pohotovosti – začíná totiž sezóna výlovů, při nichž si můžete užít nejen náladu sychravého rána a atmosféru rybářských tradic, ale máte také možnost si přímo u rybníka zakoupit čerstvé ryby za příznivou cenu. V neposlední řadě patří tento měsíc dýním všech tvarů a podob. Velkou událostí pro rodiny s dětmi bývají slavnosti dýňobraní, při kterých se dýně ochutnávají a zároveň vyřezávají do různých strašidelných tvarů. Jakmile padne tma, dýně se rozsvítí svíčkami a na nás padne ta pravá podzimní, dušičková nálada.

Zde je říjnový přehled tradičních i netradičních gastro akcí, které nás zaujaly.

Finále otevřeného mistrovství republiky v míchání tataráku

1. října 2011 v Soběsukách

Typ akce: Ochutnávka jídla, Degustace nápoje, Soutěž

Jste-li příznivci tataráku, pak určitě zajásáte. Farma rodiny Silovských je přímo předurčena k tomu, aby se tato soutěž pořádala právě zde. Chov masného plemene Angus, na který se farma specializuje, je totiž mezi znalci hovězího masa dobře známý a ceněný, takže chuťový zážitek je zaručen. Mistrovství probíhá od 27. srpna 2011, kdy se soutěžící přihlašovali do kvalifikačního kola. Dva nejlepší postoupili do finále, které se bude odehrávat v prostorách restaurace Angus Steak House. Během akce budete mít možnost ochutnat nejrůznější speciality z hovězího masa a především různé druhy tataráku (jehněčí, lososový, z červené řepy nebo lilku). Vše bude doplněno tím správným vínem, vybraným odbornou porotou speciálně pro konzumaci tataráku. Více zde

Česká Chuťovka

6. – 9. října 2011 v Praze

Typ akce: Festival/slavnost, Degustace nápoje, Ochutnávka jídla, Soutěž, Vhodné pro děti

Již třetí pokračování festivalu Česká chuťovka se bude tentokrát odehrávat v příjemném prostředí pražské Kampy. Představí se přibližně 27 výrobců chutných potravin, kteří se zároveň zúčastní soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek. Během festivalu tak budete mít jedinečnou možnost sami posoudit, jaká je kvalita přihlášených potravin a jestli vám bude chutnat stejně jako odborným porotcům. V nabídce bude například produkce minipivovarů a vinařů, dále se můžete těšit na Pražskou šunku, zdravé přesnídávky, bramborové speciality nebo nakládané hermelíny pocházející ze sociálně terapeutické dílny. Česká chuťovka je určitě zajímavý projekt, který se prostřednictvím svých akcí snaží o zlepšení kvality ve výrobě potravin a zvýšení povědomí spotřebitelů o tom, jak má chutnat dobré jídlo. Palec nahoru za takovou aktivitu. Více zde.

Svatohavelské císařské posvícení

16. října 2011 Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Typ akce: Hody/posvícení, Trh/jarmark, Ochutnávka jídla, Vhodné pro děti

Tradiční lidová veselice se vším, co k ní patří. V unikátních prostorách skanzenu se budou pojídat čerstvé voňavé koláče, pečená kachýnka nebo husa a další typické posvícenské dobroty. O dobrou zábavu se postará muzika a folklórní soubor a mezi vesnickými chalupami proběhne jarmark lidové tvorby. I letos si budete moci zasoutěžit o „Nejkrásnější posvícenský koláč“ a na své si přijdou také děti, pro které je připraven bohatý program. Více zde.

 

Máslovické dýňování

22. října 2011 Máslovice

Typ akce: Festival/slavnost, Ochutnávka jídla, Soutěž, Vhodné pro děti

Obec s líbezným názvem Máslovice je místem častého dění nejrůznějších akcí, které se však netočí pouze kolem másla. V říjnu se tradičně na návsi koná dýňování, které je sympatickou akcí pro celou rodinu. V Máslovicích si budete moci dýně zakoupit, vyřezat, vystavit a za tmy rozsvítit, k mání budou také pochoutky z dýní připravené. Tato zelenina si pro své všestranné využití a jednoduchou úpravu získává stále větší oblibu i v českých kuchyních, při dýňování proto nezapomeňte ochutnat některé z nabízených receptů. Pro děti budou navíc přichystány soutěže a svou odvahu si budou moci vyzkoušet ve Strašidelném lese. Více zde.

Výlov rybníka Bezdrev a rybářské slavnosti

28. října 2011 u Hluboké nad Vltavou

Typ akce: Festival/slavnost, Kulinářská show, Ochutnávka jídla, Vhodné pro děti

Výlovy jsou velkým rybářským svátkem, který si určitě nenechte ujít. Po celých Čechách se jich koná nepřeberné množství, a tentokrát jsme pro vás vybrali rybník Bezdrev, jenž se se svou rozlohou řadí na druhé místo v jižních Čechách. Jeho výlov začne brzy ráno, kdy je pohled z hráze na partu rybářů, provádějící zátah ryb, nejatraktivnější. Během dne budou celou akci doprovázet Rybářské slavnosti spojené s prodejem čerstvých ryb, což je pro nás, gastronauty, jistě velké lákadlo. Pořadatelé slibují také stánky s občerstvením a bohatý program, který se bude odehrávat přímo na hrázi. Více zde.

Kompletní kalendář akcí najdete na stránkách Gastronaut. Redakce Gastronaut

Napsal/a: Tisková zpráva

Toto taky stojí za přečtení!

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Jak vybrat ty pravé plenky pro novorozené miminko?

Očekávání miminka sebou nese spoustu radosti, ale také rozhodování a nákupů. Jednou z věcí, bez kterých se určitě neobejdete,

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist