Jedlé dárky pro všechny

Rubrika: Kulturní a literární tipy, Recepty

Marně přemýšlíte nad originálním dárkem pro své blízké? Pak neváhejte a čtěte dále. Nechejte se inspirovat báječnými recepty na jedlé dárky určené pro každou příležitost…

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press vyšla na českém trhu vůbec první kniha s tématem jedlých dárků. Autorkou je stylistka a vášnivá kuchařka Denisa Bartošová. Knížka má název Láska prochází kuchyní, uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek.

Dárek nemusí být jenom kupovaný.
Věřte, že velkou radost udělá právě ten, který uděláte sami!

Kuchařka nabízí recepty s odpovídajícím tématem rozdělené podle kalendářních měsíců. Leden nabízí dárky pro štěstí, únor patří zamilovaným, duben Velikonocům. V květnu nezapomeňte na maminky a v červnu zase na dětičky. V červenci a srpnu budete chystat z darů přírody. Listopad a prosinec vás naladí vánočně.

Každá kapitola nabízí čtyři zajímavé recepty z daného měsíce.  V lednu si tak můžete připravit Novoroční karamelky. V únoru Čokoládový koláč s malinami nebo Pivní koláčky s pikantní pomazánkou. Jahodový likér zkusíte hned v květnu, kdy zrají jahody. Na Velikonoce připravíte koledníkům Holubičky v hnízdě nebo Velikonoční šneky. V červenci a srpnu sklízíme úrodu, tak si připravte Snídaňový set na týden, k osvěžení přijde vhod zase Okurková bowle. Říjen je ideální na přípravu Poctivé polékové směsi a v listopadu si udělejte Rohlíčkový věnec. Jenom pozor aby vydržel alespoň na začátek adventu 🙂

Nezapomeňte na zvířátka a také jim připravte dobrůtku. Sušenky pro pejska, Paštiku pro kočky, nebo něco ptáčkům na zimu? To už záleží jenom na vás…

Sušenky pro pejsky

Pejsky máme dva. Vlastně jsou to holky. Bezinku a Bleskovku. Jestli je na světě něco, co je opravdu zajímá, je to právě jídlo. Jedna z nich dokonce pravidelně přeskakuje plot a peláší do domo­va seniorů pod naším domem. Vrací se ufuněná, spokojená, tváří se sice provinile, ale břicho se jí nadouvá vánočkou s bílou kávou, která zbyla babičkám od snídaně… Zasahuju a tvořím pro pejsky zdravou a přiměřeně lehkou odměnu, protože nás čeká psí dieta.

Recept – suroviny na 50 sušenek: 200 g žitné jemně mleté mouky, 100 g kukuřičné polohrubé mouky, 4 lžíce olivo­vého oleje, tuňák ve vlastní šťá­vě – celý obsah plechovky, 1 celé vejce, 50 g pokrájeného sušeného hovězího masa, 1 jemně nastrou­haná mrkev.

Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte pevné, ale vláčné těs­to. Podsypejte na vále žitnou moukou a vykrajujte sušenky formičkou ve tvaru kostičky. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180 st. C pečte asi 8 minut.

Balení:
Budete potřebovat: dřevěné krabičky od ovoce, světle modrý balakryl, stuhu.

Dřevěné vaničky od ovoce omyjte, osušte a z obou stran nalakujte ba­lakrylem. Po zaschnutí naplňte sušen­kami a převažte stuhou. Na papírovou jmenovku ještě můžete připsat jméno mazlíka, pokud jich doma – jako já – máte víc.
Tip: sušené hovězí maso kou­píte v obchodě, kde běžně kupujete krmivo pro pej­sky. Je tuhé a špatně se krájí – já ho nastříhala kuchyňskými nůžkami.


Já už se těším na Burákové máslo a Dvoubarevnou čokoládovou pomazánku. Buráky doma mám, tak se do másla s dětmi pustíme. Jsem opravdu zvědavá nejenom na výsledek, ale také na to jak máslo bude chutnat. No a Dvoubarevnou čokoládu uděláme známé na narozeniny, protože ona má strašně ráda Nutellu, tak jí vyrobíme velkou sklenici domácí čokolády.

Burákové máslo

Buď ho milujete, nebo nesnášíte. Jinak to nebývá. Když jsem tvořila recepty do této kapitoly, napadlo mě vyzkoušet do­mácí. Nemůže to být přece nic složitého. Právě naopak, je to velmi snadné a chutná samozřejmě mnohem líp.

Burakove masloRecept na jednu sklenici o objemu 300 ml:
Suroviny: 500 g pražených nesolených ara­šídů, 1 lžička soli, 2 lžičky slunečnicového oleje

Po částech – podle velikosti mixéru – vsypejte arašídy a mixujte. Jednu pětinu množství nechte nasekanou na hrubší kousky a odložte stranou. Až se z arašídů uvolní olej a vznik­ne hladká pasta, přimíchejte sůl a dvě lžičky slunečnicového oleje. Přestaňte mixovat a vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.

Balení – budete potřebovat: Zavařovací sklenici o objemu 300 ml, zlatou hobby barvu, štětec, lepidlo chemopren, dřevěnou nábytkovou úchytku, raznici na větší vločky, pauzovací papír, stuhu.
Odšroubujte víčko ze sklenice a na­neste na jeho střed i na dolní část dřevěné úchytky lepidlo. Nechte za­vadnout podle návodu. Pak přitlačte úchytku k lepidlu na víčku a nechte hodinu schnout. Víčko i úchytku natřete zlatou barvou a nechte zaschnout. Z pauzovacího pa­píru vyrazte několik vloček a lepidlem v tyčince je přilepte na víčko i skleni­ci. Kolem úchytky zavažte stuhu.


Kuchařka celkově obsahuje báječné a chutné recepty pro každou příležitost, navíc s originálními nápady pro dárkové zabalení. V knize také najdete přílohu plnou etiket, krabiček a jmenovek. Stačí si jenom všechno hezky vystřihnout a pak hotový jedlý dárek originálně zabalit.

A protože je tady únor a s ním spojený svátek zamilovaných, zkuste někomu blízkému připravit třeba:

Čokoládový koláč s malinami: (recept na 4 srdíčka)

Suroviny: 180 g změklého másla, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 125 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 60 g kakaa holandského typu, 100 ml mléka, 60 g kvalitní hořké čokolády nasekané na drobno
ukazka_laska_smartPressPoleva: 150 g kvalitní hořké čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, 400 čerstvých malin

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi 10 minut. Po­stupně přidávejte vejce, zapracujte mou­ku prosátou s kypřícím práškem a ka­kaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu. Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny a pečte 20 minut. Pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhně­te koláč z trouby. Nechte vychladnout. Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Do každé formy s vy­chladnutým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.

Balení – budete potřebovat: Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stu­hu s potiskem

Koláč nechte ve formě a převažte stuhou. Hodláte-li si formu pone­chat i pro další použití, vyrobte kra­bičku ve tvaru srdce (detailní návod najdete v knize). Obkreslete obrys formy a vystřihně­te jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou odpovídat výšce a obvodu vašeho koláče. Po celé délce tohoto pruhu zahněte půl centimetru a přejeďte hranou tužky nebo pravítka. Do půlcentimetrové „záložky“ vystří­hejte v třícentimetrových rozestupech malé trojúhelníčky (pomohou vám papí­rový pruh lépe tvarovat). Zvolte ba­revný papír vyšší gramáže nebo polepte čtvrtku pěkným balicím papírem. Pruh začněte nalepovat mezi „chlopněmi. “ Přilepte menší část a počkejte do za­schnutí lepidla, takto pokračujte po celém obvodu krabičky.

Každý ví, že nejlepší dárky jsou ty z lásky, a že láska prochází žaludkem.

Toho využila Denisa Bartošová a vytvořila tak jedinečnou a originální kuchařku jedlých dárků s nápady a návody na jejich konečné zabalení. Je jedno, jestli máte rádi sladké, slané nebo raději něco zdravějšího. V nabídce receptů si vybere opravdu každý, dokonce i zvířecí mazlíčci, na které autorka nezapomněla.

Na začátku kuchařky najdete velice praktický velký kalendář, ve kterém si můžete dopsat své důležité data narozenin, svátků nebo výročí. Ty známé, Valentýn, Den dětí, Vánoce, Den maminek atd. jsou v kalendáři již označené. Víte třeba o tom, že 30. května je svátek sousedů nebo 5. října svátek úsměvů? Já to teda nevěděla.

Těšit se můžete na 139 stran originálních receptů, které jsou popsány dostatečně a srozumitelně. Každý recept, kromě uvedených surovin a postupu nabízí také návod, jak jedlý dárek zabalit. Nechybí také velká barevná fotografie již hotového pokrmu.

Graficky je kuchařka zpracována velice zajímavě. Je jiná než ostatní kuchařky. Působí na mě takovým „domáckým“ dojmem. Jako když si recepty píšete na stroji.

V knize najdete dva druhy písma. Hlavní text, povídání a postupy jsou psány strojovým písmem. Zatímco seznam surovin je psacím písmem. Bohužel tato kombinace mi přijde dost nešťastná. Strojové písmo působí trochu nezvykle, ale to jenom proto, že u kuchařek na to nejsem zvyklá. Než si prohlédnete celou kuchařku, tak nakonec zjistíte, že je to zajímavý nápad, a že se vám to tak líbí. Jenomže u psacího písma je problém v jeho čitelnosti. Já jsem měla problém některá slova přečíst a v kombinaci s některým barevným podkladem je to ještě horší.

Barevné sladění je ale moc pěkné a jde vidět, že si autorka se vším opravdu vyhrála. Poradí vám také pár tipů, kde nakoupit materiál na výrobu jedlých i nejedlých potřeb. Na konci knihy na váš čekají potřebné návody na jmenovky, krabičky, kornouty atd. Stačí je jenom vystřihnout, složit, naplnit a nadepsat.

Pak už záleží jenom na vás, koho obdarujete. Manžela, přítele, děti, rodiče, kamarádku nebo sebe?

Rozdělit se můžete se všemi.  🙂

Andělský likér

Jedna sklenička, druhá sklenička, třetí… A už slyšíte andělské hlasy. Po čtvrté se budete jako andělé i cítit. Takže pro jistotu dávky v receptu hned zdvojnásobte, aby vám zbyl likér ještě jako dárek. Je tak jemný a přitom kořeněný, opravdu sám klouže do bříška a dokáže pohladit po duši.

Recept na 1, 5 l likéru

Suroviny: 2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (každá má 397 g), 620 g nesla­zeného Andelsky likerkondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu

V rendlíku zahřejte neslazené kon­denzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně pře­krojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin louhovat. Dru­hý den celé koření vyndejte.
Z vanilkového lusku špičkou nože vy­škrábněte semínka, ta vraťte do mlé­ka. Lusk buď vyhoďte, nebo opláchněte, nechte usušit, a rozmixujte s krysta­lovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy. Kořením provoněné mléko spojte s ka­ramelovým kondenzovaným mlékem, nej­lépe to jde ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.

Balení – budete potřebovat:

Lahvičky (kapitola Kde to koupit), starou krajku nebo našívací aplikaci, křídla z kapitoly Krabičky, nůžky, lepidlo v tyčince. Vystřihněte křídla po­dle velikostí vašich lahví. V na­značeném místě přehněte, naneste le­pidlo a přitiskněte na láhev. Na větší láhev přilepte krajkovou aplikaci jako šaty anděla.


titulka_web Láska prochází kuchyní, uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek

Vydalo nakladatelství Smart Press
Autorka: Denisa Bartošová
Formát:210×290 mm
Vazba: pevná, s oválným výsekem
Provedení: celobarevné, fotografie dárků, postupové fotografie, jak zhotovit jedlý dárek v daném balení, kniha obsahuje jmenovky, krabičky aj.
Vydáno: 29. 10.  2013
Počet stran: 176

Více o knize se dozvíte tady.
Prohlédněte si i ukázky!


logo_smartNakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka Hanky Zemanové, Bioabecedář Hanky Zemanové, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, Kuchařka pro báječné tchyně Heleny Chvátalové, Olivová kuchařka a Mořská (nejen) kuchařka z edice Jídlo jako lék.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Anonymní

    Andělský likér vypadá dobře a asi zkusím v létě čokoládový koláč s malinami 🙂

  • mura

    moc se mi líbí Andělský likér-vytiskla jsem si ho

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist