Jak vychovat šťastné dítě

Máte děti nebo se je chystáte mít? Pak je tato kniha právě pro vás! V rozšířeném vydání úspěšné knihy Rodičovství není pro každého autorka předává bohaté zkušenosti, které získala ve své psychologické poradně ve Spojených státech…V rozšířeném vydání úspěšné knihy Rodičovství není pro každého autorka předává bohaté zkušenosti, které získala ve své psychologické poradně ve Spojených státech. Vychází přitom z poznatku, že i nenarozené dítě vnímá, cítí a objevují se u něj rozumové aktivity, a ze zjištění, že většina problémů u lidí vzniká v raném dětství, ale i při porodu nebo před ním.
Zdůrazňuje význam rodičů a radí, jak u vašeho dítěte výchovou rozvinout ty nejlepší rysy a potlačit nežádoucí vlastnosti.

V úvodních kapitolách knihy autorka Eva Rheinwaldová zdůrazňuje úlohu rodičů v životě dítěte, zamýšlí se nad vlivem společnosti na rodinu i naopak. Pak své čtenáře provází výchovou dítěte. Oproti očekávání však nezačíná v momentě, kdy se dítě narodí, ale odhaluje skutečnosti, které mluví pro výchovu již od početí.
Cílem knihy je přesvědčit čtenáře, aby svoji roli rodičů brali velmi vážně a stále se vzdělávali v oblasti výchovy dětí.

Kniha Jak vychovat šťastné dítě z Vás sice sama o sobě toho nejlepšího rodiče neudělá, ale může se stát dobrým rádcem při výchově Vašich dětí, a to již od chvíle, kdy o nich teprve začnete uvažovat.

Pro představu vyjmenujme pár kapitol: Zdravá společnost se skládá ze zdravých jedinců, Dítě není hračka, Kdy začít s výchovou, Předporodní zkušenosti jako základní kámen vývoje, Umění rodičovství, Smysl pro pořádek a sebedisciplínu, Charakter a identita, Citový vývoj dítěte, Pubescenti a adolescenti.

Na závěr je připojen Stručný přehled důležitých zásad, který začíná slovy:
„Úkolem rodičů je pomáhat dítěti vypěstovat si vlastní identitu, respektovat přitom jeho jedinečnost a citlivě ho vést k probuzení všeho dobrého, co v něm je. Učit ho kontrole všech negativních vlastností, jež v sobě každý jedinec má…“

Autorka vycházela se svých zkušeností získaných více než dvacetiletou praxí v oboru klinické psychologie, kdy pracovala sice s dospělými, ale původ jejich současných problémů opakovaně nacházela v dětství nebo v období před porodem, resp. v samotném příchodu na svět. Proto se snaží upozornit na chyby, kterých se rodiče mnohdy díky svojí nevědomosti dopouštějí a jimiž mohou tak svým dětem způsobit psychické problémy v pozdějším životě.

Vydává nakladatelství Motto, 2005
ISBN 80-7246-248-2