J. Prchal: Doma chutná nejlépe + SOUTĚŽ o knihu

Přinášíme vám další soutěž o novinku z nakladatelství Motto. Tentokrát budete mít možnost vyhrát sbírku receptů Jiřího Prchala, které vycházely šest let v magazínu deníku Právo pod názvem Muž v hrnci.
Recepty určitě potěší i kuchaře začátečníky 😉

Soutěžit můžete od 19. do 23. dubna na stránce soutěže Víte…?Teď už ale více o knize i autorovi:

Jiří Prchal: Doma chutná nejlépe


Osvědčené recepty, které vycházely více než šest let v sobotním magazínu Práva pod názvem Muž v hrnci.

Když se mne ptají, jak jsem se dostal k veřejnému vaření, musím popravdě odpovědět: To zavinil můj přítel Fidra! Právě ten totiž za mnou kdysi přišel, že manželka od něj chce k narozeninám chutnou slavnostní večeři. A ať se ukáže, nebo uvidí!
I zželelo se mi kajícího prosebníka a poradil jsem mu Jiříkovu pomstu (recept najdete i v této knize). Se zřetelně lepší náladou odkráčel. Když jsem ho však později potkal, veřejně mě nazval kuchařským neumětelem, kvůli němuž s ním manželka nemluví a děti pláčou.
Jak se později ukázalo, celý problém byl v česneku. Tím měl právě naklepané kotlety potírat. Ale utřeným či promačkaným! Fidra ovšem tohle zapomněl, jal se kotlety potírat celým stroužkem česneku a roztrhal je k nepoužití…
A tak vyvolal myšlenku na publikování podrobných receptů, podle nichž by uměl chutně uvařit každý.


O autorovi:
Jiří Prchal, 67 let, se narodil v rodině železničářů. Pracoval s dětmi a později vedl v nakladatelství Mladá fronta časopis pro děti Pionýrská stezka, orientovaná především na sport a pobyt v přírodě. Od roku vydával sešity Muž v hrnci, ve kterých zveřejňoval recepty spolu se slovním i kresleným humorem. V roce 1993 začal pracovat v redakci Práva a od října 1993 připravoval pro sobotní Magazín stránku receptů, doplněnou o příhody žižkovského přítele Fidry. Ve svých receptech se zaměřuje na tradiční českou kuchyni, doplněnou vhodnými trendy a novějšími recepty, vycházející z dostupných surovin.
Ukázka:
Falešná manželka
4 roštěnky (dobře naklepeme na vlhkém prkénku a necháme dýchat), olej.
Na marinádu: 1-2 nadrobno nakrájené střední cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky,
1 ½ lžičky mletého pepře, 3 špetky soli, 6 utřených stroužků česneku, 2 lžíce sójové omáčky.

Do misky klademe střídavě vrstvičku této dobře promíchané směsi s plátky masa až do vyčerpání všeho, končíme marinádou. Vše zalijeme olejem tak, aby se dostal i mezi plátky masa, a necháme alespoň 24 hodin uležet. Rozehřejeme olej, zhruba očištěné plátky do něj vložíme a opékáme asi 4 minuty na každé straně, pak maso vyjmeme. Zbylou marinádu, ve které byly plátky naloženy, procedíme a vlijeme do oleje. Necháme pouze přejít varem a hned jí přeléváme maso na talíři.
Příloha – rýže, orestované brambory (uvařené, nakrájené a opečené na másle).

Medové kotlety
4 libové vepřové kotlety, sůl, olej, 1 stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 lžíce medu, 2 lžíce rajčatového kečupu, špetička mletého zázvoru, 1 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 vejce, mletý pepř, 1 bobkový list.

Vepřové kotlety nakrojíme po obvodu a u kostí, naklepeme, osolíme a lehce opečeme po obou stranách na oleji. Mezitím promícháme rozetřený česnek, tymián, med, kečup, zázvor, ocet, sójovou omáčku, vejce a pepř, polovinou této směsi potřeme kotlety, podlijeme je trochou vody, přidáme bobkový list a dusíme nebo pečeme do poloměkka. Pak kotlety obrátíme, potřeme zbylou směsí a dusíme (pečeme), až kotlety změknou.
Příloha – rýže promíchaná se lžící mleté sladké papriky, předem krátce zpěněné na oleji.

Minutkový kuřecí guláš
400-500 g kuřecího masa bez kostí a bez kůže, 1 ½ lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, špetička pálivé papriky, špetička mletého pepře, ½ lžičky soli, 2 lžíce kečupu, 80 g sýra (eidamu), malá plechovka sterilovaného hrášku (nemusí být celá), 0,5 dl vody.

Drobně nakrájenou cibuli restujeme na tuku asi 5-8 minut, přidáme kuřecí maso pokrájené přes vlákno na menší hranolky (nudličky), zaprášíme sladkou a pálivou paprikou a za stálého míchání opékáme 5 minut. Poté směs osolíme, opepříme, zlijeme kečupem, přilijeme 0,5 dl vřelé vody, přidáme okapaný hrášek a dusíme dalších 5-8 minut, stále mícháme, podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Hotový pokrm (s minimem šťávy) přeložíme na nahřáté talíře a posypeme strouhaným sýrem.
Příloha – rýže.

Váz., barevná fotografická příloha, 348 stran, doporučená cena 259 Kč
Novinka z nakladatelství Motto