Bylinky pro děti a maminky

Žijeme v době antibiotik a dalších léků, které pomáhají zdolat spoustu zákeřných nemocí. Poměrně často je však užíváme zbytečně a zatěžujeme tak svoje tělo další chemií. Přitom by mnohdy stačilo poradit se se zkušenou „babkou“ bylinkářkou. Těch je v dnešní době jako šafránu, proto bych vás ráda seznámila s jednou, kterou můžete mít doma i vy.Nebojte se, nehodlám vám domů nastěhovat vlastní tchýni ani jinou příbuznou. Chtěla bych vám představit knihu Magdalény Staňkové-Kröhové Bylinky pro děti a maminky, která nedávno vyšla v nakladatelství Grada.
Kniha obsahuje podrobný herbář 56 léčivých rostlin – u každé z bylinek najdete kromě ilustrace i několik pěkných fotografií a čtyřstránkový text rozdělený vždy na stejné části. Kromě českého a latinského botanického názvu bylinky autorka uvádí i různá lidová pojmenování. Barevně odlišený je popis rostliny, dočtete se, jak vypadá, odkud pochází, kde roste i něco málo z historie. Dále už následují:

Pozor, to pořád ještě není všechno, teprve teď se dostávám k tomu, čím je tato babka bylinkářka v knižní podobě na našem trhu jedinečná. Popisy všech bylinek jsou doplněny ještě speciálním barevným rámečkem, v němž najdete velmi užitečné rady pro těhotné a kojící matky o tom, zda je daná bylinka pro ně vhodná nebo naopak může být až nebezpečná. U doporučovaných bylinek je samozřejmě uvedeno, které těhotenské neduhy pomáhá řešit, jaký má vliv na laktaci atd. Dále v barevném rámečku najdete tipy pro děti opět s uvedením vhodnosti pro ně a to nejen pro léčebné účely, ale také jako materiál ke hře nebo tvoření.

Co mě dál zaujalo, je rozdělení celého herbáře do čtyř částí podle ročních období.
Za zmínku stojí také závěrečné kapitoly knihy:

Mám pocit, že po tomto „prachobyčejném“ popisu už nemá smysl psát jakákoli doporučení.
Chtěla bych se ale závěrem zeptat:
Jaké bylinky používáte vy a podle čeho (koho) se orientujete, které jsou vhodné pro jaké potíže? Nebo dáváte raději přednost „práškové“ medicíně?

Bylinky pro děti a maminky
Praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy
autorka: Magdaléna Staňková-Kröhová
rozsah: 240 stran
doporučená cena: 399 Kč
Vydalo nakladatelství Grada Publishing a objednat si ji můžete ZDE.

Chtěli byste mít Bylinky pro děti a maminky také ve své domácí knihovničce? Pošlete nám do konce března svůj článek na téma Bylinky a jeden výtisk této knihy může být třeba právě váš – více se o soutěži dočtete v příspěvku Pište o bylinkách a vyhrajte Bylinky pro děti a maminky.