Přiznávám, že poslední termín jsem si vymyslela čistě pro účely tohoto článku, v němž vám chci představit dvě knihy, které se BIO produkty zabývají.Jedná se o dva tituly z produkce nakladatelství IFP publishing, jejichž autorem je Jaroslav Foršt. Obě knihy si kladou za cíl především seznámit veřejnost s různými bioprodukty a s možnostmi jejich využití. Snaží se srozumitelně poradit, jak rozlišit, co je a co není dobré pro naše zdraví, jak se orientovat v široké nabídce potravin pro děti i dospělé.
Kniha je vytištěna na kvalitním křídovém papíře a doplněna spoustou ilustračních fotografií. Připravte se na to, že po jejím prolistování budete hledat nejbližší prodejnu zdravé výživy, třeba proto, abyste si mohly připravit Hummus podle receptu v knize.
Autor si uvědomuje, že je mnohem snazší zvykat na zdravou výživu a biovýživu děti od malička, proto píše o výživě a vhodných potravinách i pro ty úplně nejmenší. Zhruba polovina knihy se zabývá výživou dětí v závislosti na jejich věku a zároveň nabízí i recepty na různá jídla, která dané věkové kategorii odpovídají.
Dočtete se tu o tom, co děti ve své stravě potřebují, co by měly nebo naopak neměly jíst. Jaroslav Foršt se také zabývá různými problémy s jídlem jako jsou alergie nebo např. obezita. Dozvíte se, v čem se liší „normální“ šunka od té bio a spoustu dalších věcí nejen o potravinách. V příloze pak nechybí seznam nevhodných potravinových přísad, tzv. „éček“.
Nakonec si dovolím citovat autorova závěrečná slova: „Doufám, že knížka, kterou jste právě dočetli, přispěje k tomu, aby si každý mohl uvědomit, co je pro zdraví jeho dětí dobré a co dobré být nemusí. A že jsme odpovědni za sebe a za svoje děti a že chtít pro ně to nejlepší nemusí být vůbec jenom fráze.“