Arthur Ransome

Máte děti ve věku od 9ti let výše? Myslím, že by se jim mohly líbit knížky od anglického spisovatele Arthura Ransome (18.1.1884-3.6.1967). Já jsem jeho knížky hltala jednu za druhou.Tento novinář, spisovatel, vědec, námořník a cestovatel napsal sérii dobrodružných knížek pro děti. Děj se odehrává většinou na severu Anglie a ústředními postavami jsou dvě party dětí – sourozenci John, Zuzana, Titty a Roger Walkerovi (Vlaštovky) a sestry Nancy a Peggy Blacketovy (Amazonky). Knížky vypráví o dobrodružstvích, která děti prožívají o prázdninách na moři i na souši, jejich hry na piráty, plavby na plachetnicích, hledání zlata, ochranu zvířat (lysek), problémy s pratetou,…
Knížky na sebe volně navazují:
Boj o ostrov
Trosečníci z Vlaštovky
Prázdniny na moři
Zamrzlá loď kapitána Flinta
Klub lysek
Holubí pošta
Nechtěli jsme na moře
Záhadné vody
Velká šestka
Slečna Lee
Piktové a mučedníci
Velká severní?
Lysky jedou na sever (nedokončeno)

Ukázky:
Naši čtyři trosečníci ještě chvíli leželi a poslouchali, jak kousek nad nimi bubnuje déšť do tenkých stěn stanů. Pak si John vzpomněl na stanová lana, vylezl ze spacího pytle, shodil ze sebe pyžamo a vyklouzl jako nahý divoch do deště. „Co to děláš?“ ptala se Zuzana. „Povoluji stanová lana,“ odpověděl divoch. „A zakopávám o ně ve tmě,“ dodal, když najednou upadl s žuchnutím na zem.(Trosečníci z Vlaštovky)

Na Pozorovatelně pod velkou třepetající se přikrývkou, visící z majákového stromu, kde včera v noci byla zavěšena svítilna, spatřili Amazonky. Nestály tam jen tak, spíš jako by tancovaly. „Co to dělají?“ ptal se kapitán John. „To tam poskakuje Nancy,“ řekla Titty. „Třeba tancuje vzteky.“ (Boj o ostrov)

Brambory byly dnes naneštěstí ve špatné náladě. Peggy a Zuzana do nich ustavičně píchaly, skoro jako by každý ten brambor byl začarovanou loutkou a píchalo se do něho, jen aby se pratetě ublížilo, ale brambory pořád ne a ne změknout. (Trosečníci z Vlaštovky)