A kuchyní to vonělo…

Rubrika: Kulturní a literární tipy

Na státním hradě Bítov v Jihomoravském kraji bylo ve čtvrtek 25. 8. 2011 oficiálně zahájeno poslední, zářijové, téma s názvem A kuchyní to vonělo…, které je součástí projektu Národního památkového ústavu Oživlé památky 2011…

Oživlé památky přinášejí každý měsíc zajímavé téma a k němu doprovodné kulturní akce. V dubnu tohoto roku jsme slavnostně otvírali brány památek, v květnu sledovali zajímavé příběhy věcí a exponátů, v červnu se báli u legend, pohádek a pověstí spojených s památkami a prázdninové měsíce patřili šlechtickým kratochvílím. Poslední, zářijové, téma nechá návštěvníky nahlédnout do hradních, zámeckých i podzámeckých kuchyní a v některých případech také ochutnat dobroty, které se tu už po staletí připravovaly. Navštívit lze také typická podzimní vinobraní, posvícení a slavnosti.

V průběhu září 2011 představí připravované kulturní akce kuchyně na památkách ve správě NPÚ, zámecké i podzámecké stolničení, staré recepty a mnoho dalších témat, které se okolo jídel a jejich přípravy v průběhu historie točí. V dopoledních hodinách ve čtvrtek 25. 8. 2011 měli návštěvníci možnost v závěru prohlídky hradu Bítova navštívit oživenou zámeckou kuchyni, kde se peklo a vařilo podle tradičních receptů.

Samotné přípravy jídla se ujal šéfkuchař brněnské restaurace La Bouchée Michal Hájek, který připravil pro návštěvníky ochutnávku například sladkovodní ryby, tak jak byla připravována v historii.

Výkladu o stolničení, kuchyních a tradičních receptech se pak ujala Mgr. Marta Sedláková z brněnského pracoviště NPÚ.

Odpoledne patřilo návštěvě generální ředitelky Ing. arch. Nadi Goryckové, která měla také možnost ochutnat něco z tradičních receptů – sumce s rozinkovou omáčkou nebo roládu z mléčného selete. Oficiálně tak zahájila voňavé a gurmánské akce, které jsou na září připraveny na památkách ve správě Národního památkového ústavu po celé České republice.
Zářijová nabídka památek ve správě NPÚ je opravdu široká, stačí si jen vybrat podle toho, co by si chuťové pohárky návštěvníků vybraly.

Nechte se inspirovat:

Zámek Velké Březno
10. – 11. 9. 2011 – Hraběcí mlsání na konci léta, aneb sami ochutnejte, co míval pan hrabě v talíři a poháru, oživené prohlídky.

Hrad Křivoklát
10. – 11. 9. 2011 – Královský vzorkový veletrh pivovarnictví – 1. ročník historického pohledu na tradici výroby piva v českých zemích, soutěž o „Zlatý glejt“.

Soubor staveb lidové architektury Zubrnice
10. 9. a 17. 9. 2011 – Kachlový sporák v akci – vůně a chuť vesnických jídel: návštěvníci mohou ochutnat bramborové placky, makové buchty, perníky, naučit se vaření švestkových povidel.

Hrad Bítov
10. – 11. 9. 2011 – A kuchyní to vonělo … – program, při němž mohou návštěvníci během prohlídky paláce ochutnat vybrané pochoutky dobové kuchyně.

Klášter Kladruby
10. 9. 2011 od 13 hod. – Slavnosti vína a medu – gastroakce na nádvoří kláštera
15. 10. 2011 od 13 hod. – Havelské klášterní posvícení – gastroakce na nádvoří kláštera

Hrad Karlštejn
září 2011 – Odborná výstava Výzkumné stanice vinařské – o historii a současnosti pěstování vinné révy na Karlštejně, volný vstup. Každou zářijovou sobotu a neděli ochutnávky karlštejnských vín na nádvoří hradu.
17. 9. 2011 ČT1 – Kluci v akci z Hodovní síně na Karlštejně
24. – 25. 9. 2011 – Karlštejnské vinobraní – dvoudenní slavnost vína s bohatým programem za přítomnosti krále a císaře Karla IV. a jeho početného dvora.

Hrad Pernštejn
17. 9. – 2. 10. 2011 – A hradní kuchyní to vonělo … I. prohlídkový okruh tentokrát s tematikou vaření a stolování od gotiky po současnost. O víkendech bude návštěva zpestřena ochutnávkou pokrmů podle starých receptů – v provozu černá kuchyně a kuchyně služebnictva.

Hrad Grabštejn
17. 9. 2011 – Prohlídky kuchyní s ochutnávkou placek, speciální prohlídky v 10 hod, 11 hod, 14 hod a 15 hod.

Zámek Bučovice
17. 9. 2011 – Burčákové slavnosti na nádvoří zámku.

Zámek Náchod
20. – 25. 9. 2011 – A kuchyní to vonělo… – prohlídky Piccolominské expozice s ukázkami a prodejem pečiva a cukroví podle receptů z počátku 20. století a s doprovodným textem o stolování posledních majitelů knížat Schaumburkg-Lippe.

Zámek Valtice
23. – 24. 9. 2011 – Dny valtických burčáků – tradiční i netradiční ochutnávka oblíbeného nápoje

Zámek Rájec nad Svitavou
28. 9. 2011 – Guláše na zámeckém nádvoří – soutěž ve vaření kotlíkového guláše v zámecké kuchyni a na nádvoří.

Hrad Švihov
září 2011 – Prezentace historické hradní kuchyně v rámci prohlídek.

Hrad a zámek Frýdlant
září 2011 – Návštěva plně zařízené zámecké kuchyně a jejího zázemí v rámci běžných prohlídek.

Zámek Zákupy
září 2011 – Prohlídka císařské kuchyně dostupné z nádvoří zámku.

Zámek Lysice
září 2011 – Vůně zámecké kuchyně – co a jak se vařilo a zavařovalo, doplnění trasy A o mobiliář a předměty k tématu.

Zámek Krásný Dvůr
1. 10. 2011 – Jablíčkový den – vše okolo jablek. Na nádvoří zámku mohou návštěvníci ochutnat všemožné výrobky z jablek. Program pro děti i dospělé.

 

Bližší informace najdete na www.npu.cz.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist