Možná se divíte, ale i do cukroví patří koření. Některé používáte běžně po celý rok, jiné kupujete právě kvůli vánočnímu pečení. A bez vůně tohoto koření si tyto svátky určitě ani neumíte představit.
O které koření to mluvím?
Koupit můžeme buď mletou nebo celou. Používáme ji na sladké jídla, do koláčů nebo nákypů. Výborná je do nápojů – svařák nebo punč.
Tip: A co takhle do kafe nebo na horkou čokoládu, už jste to vyzkoušely? Do kafe přidejte našlehané mléko a to posypejte skořicí.
Teď nemyslím ten, co používáte do dřeva 🙂
Hřebíček přidáváme do cukroví nebo do náplní. Nejčastěji se používá do ovocných kompotů a při přípravě svařeného vína. Také se používá při zavařování marmelád.
Ale i celý krásně voní.
Tip: Zkuste hřebíček zapíchat do celého pomeranče. Budete mít hezkou vánoční ozdobu a k tomu i hezkou vůni.
Ať už koupený v celku nebo mletý, dokáže léčit a v kuchyni je také velký pomocník. Do cukroví, na pečení, sušený nebo k masu. Využití je opravdu všestranné.
Je bezvadný jako čaj na bolest v krku.
Tip: Lžičku nastrouhaného zázvoru zalijeme vařící vodou (asi 1 litr) přidáme med a citron. Necháme louhovat a během dne popíjíme.
I když bohužel není zrovna nejlevnější, jaké by bez ní byly vanilkové rohlíčky?
Tip: Půl litru vychlazené kávy smícháme s 375 ml studeného mléka a 50 g cukru. Přidáme 1-2 vanilkové lusky a 3 lžíce smetany. V lednici necháme do druhého dne a pak podáváme s kostkou ledu.
Nejvíce se používá při přípravě perníčků.
Tip: Navlékněte si z badyánu vánoční řetěz. Bude vonět a ještě budete mít pěknou dekoraci.
Přidává se do sušenek a některých moučníků. Ale u nás se zas tak často nevyužívá.
Říká se mu macisový ořech. Používá se do cukroví, do omáček nebo paštik, na svařené víno. Také k ochucení masa a zeleniny.
Většina tohoto koření je dosti aromatická, a proto si dávejte pozor na množství, které použijete. Použijte raději o něco méně. Většinou se používá opravdu trochu.
Do perníkového těsta si můžeme koření namíchat čerstvé, rozdrcené v hmoždíři. Nebo si můžeme koupit již namíchanou směs.