Možná se divíte, ale i do cukroví patří koření. Některé používáte běžně po celý rok, jiné kupujete právě kvůli vánočnímu pečení. A bez vůně tohoto koření si tyto svátky určitě ani neumíte představit.
O které koření to mluvím?
Skořice
Koupit můžeme buď mletou nebo celou. Používáme ji na sladké jídla, do koláčů nebo nákypů. Výborná je do nápojů – svařák nebo punč.
Tip: A co takhle do kafe nebo na horkou čokoládu, už jste to vyzkoušely? Do kafe přidejte našlehané mléko a to posypejte skořicí.
Hřebíček
Teď nemyslím ten, co používáte do dřeva 🙂
Hřebíček přidáváme do cukroví nebo do náplní. Nejčastěji se používá do ovocných kompotů a při přípravě svařeného vína. Také se používá při zavařování marmelád.
Ale i celý krásně voní.
Tip: Zkuste hřebíček zapíchat do celého pomeranče. Budete mít hezkou vánoční ozdobu a k tomu i hezkou vůni.
Zázvor
Ať už koupený v celku nebo mletý, dokáže léčit a v kuchyni je také velký pomocník. Do cukroví, na pečení, sušený nebo k masu. Využití je opravdu všestranné.
Je bezvadný jako čaj na bolest v krku.
Tip: Lžičku nastrouhaného zázvoru zalijeme vařící vodou (asi 1 litr) přidáme med a citron. Necháme louhovat a během dne popíjíme.
Vanilka
I když bohužel není zrovna nejlevnější, jaké by bez ní byly vanilkové rohlíčky?
Tip: Půl litru vychlazené kávy smícháme s 375 ml studeného mléka a 50 g cukru. Přidáme 1-2 vanilkové lusky a 3 lžíce smetany. V lednici necháme do druhého dne a pak podáváme s kostkou ledu.
Badyán
Nejvíce se používá při přípravě perníčků.
Tip: Navlékněte si z badyánu vánoční řetěz. Bude vonět a ještě budete mít pěknou dekoraci.
Anýz
Přidává se do sušenek a některých moučníků. Ale u nás se zas tak často nevyužívá.
Muškátový oříšek
Říká se mu macisový ořech. Používá se do cukroví, do omáček nebo paštik, na svařené víno. Také k ochucení masa a zeleniny.
Většina tohoto koření je dosti aromatická, a proto si dávejte pozor na množství, které použijete. Použijte raději o něco méně. Většinou se používá opravdu trochu.
Do perníkového těsta si můžeme koření namíchat čerstvé, rozdrcené v hmoždíři. Nebo si můžeme koupit již namíchanou směs.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (9 vyjádření)
Anonym jsem já 🙂
Na výrobu/zdobení se opravdu koření prodraží 🙂
suodal, my používáme muškátový oříšek hodně často, ale musí se dát trocha 🙂
Myslím, že stojí za to ho zase někdy vyzkoušet 🙂
Berulinko, anýzové cukroví jsem ještě nezkoušela, možná vyzkouším jestli najdu nějaký recept 🙂
Bami, máš pravdu, taky mě štve když otevřu balíček a polovina je polámaná.
Jarmuschko, na kardamon jsem zapomněla, díky za připomenutí 🙂
Ke koření v naší kuchyni:
Krom skořice si do kafe dávámi špetku kardamonu.
Hřebíček píchám i do cibule, co dávám vařit spolu s rýží.
A když prý člověka bolí zuby, mělo by pomoct „žmoulat“ a kousat v tom místě hřebíček.
Zázvor používám na čaj buď samostatně, nebo přidávám do cibulového čaje. Sušený či čerstvý. Dělala jsem hruškovou marmeládu s kousky zázvoru. Peču zázvorky, ale dávám větší množství, než bývá uvedeno v receptu – aby to vůbec bylo cítit. Do zázvorek zásadně sušený a mletý – čerstvý nadělá paseku.
No a taky používáme zázvor na pečená masa – hlavně tedy na drůbež (kuře méně, spíš husu nebo kachnu). A já to přidávám do masových i zeleninových směsí – intuitivně.
Vanilku jako takovou jsem ještě nepoužila, vanilkový cukr přidávám do každého moučníku (těsta).
Badyán melu do perníků nebo přidávám, když vařím domácí jablkový kompot. Spolu s celou skořicí a hřebíčkem.
Anýz jsem přidávala snad jen do jakýchsi anýzovek – dělala jsem jen jednou.
Častěji, než muškátový ořech, používám muškátový květ – nejvíce do mrkvové či květákové polévky, ale i do květákových placiček, krupicových noků do polévky.
A jak tu někdo psal – malinko – je dost aromatický.
A doplnila bych fenykl. V kuchyni ho až tak nepoužívám, co cukroví snad ještě nikdy, ale dělávám si z něj čaj při zažívacích potížích – povařím, scedím, osladím medem, přiliju mléko a piju. (A pila jsem ho dávno před kojením – které má podporovat; zároveň tím pomáhá miminku proti prdíkům…)
😉
suodal muškátovej květ já používám do květákové polívky, ale malinko je aromatickej…ale bez něj by to nebylo ono…
hezké čtení…no ajá to spíš používám dekoračně na svícny a nebo do svařáčku :d 😀 😀
řetěz by byl krásnej ale drahééééj kor když koupym pytlík a půlka z toho je polámaná….ale používám je to krásné na dekoraci…
nuninko,pěknej článek,děkujiii:)..tak já peču i jeden druh cukroví s anýzem-anýzové tolárky,mě i mojí mamce to moc chutná..jinak používám vanilku a skořici a na ozdobu používám hřebíček..úplně tu vůni cítím 🙂
nuninko, pěkný článek, já tedy koření využívám, jen řetěz z badyánu by se asi docela prodražil 🙂
Nuni, děkuji za článek a stejně tak jako Marinada používám celou skořici, badyán a hřebíček jako aranžerské předměty 🙂 A zázvor mě docela překvapil…vím, že je jaké lék při chřipkách a dělá se z něho pivo a limo, ale to cukroví je pro mě novinka.
A muškátový oříšek nemusím. Asi za to můžu sama, jednou jsem dělala kulinářský pokus a pravděpodobně to s ním přehnala. Tak jsem ho zaškatulkovala do šuplíku…NEBRAT!!! 🙂
Tak přiznám se, že na vánoce používám jen ten hřebíček – a to na výrobu „prasátka“ z citronu…
Mobile Sliding Menu