Jeden je školní zvídálek, druhý raději dřímá…

…ovšem obě tyto postavy stvořil profesor speciální pedagogiky Milan Valenta. Kteří dva kamarádi provedou děti příběhy i nástrahami světa?

Autorova specializace, absolvované školy a zaměření byli zřejmě tím hlavním tahounem mé zvědavosti otevřít knihu „Půďáci ze staré školy“, kterou vydalo nakladatelství Práh.

Byla jedna země malá,
země malá, ale hezká,
země malá, země česká,
v ní hory, lesy,
vesnice i města… a představte si, děti:

V té zemi město,
ve městě škola,
ve škole půda,
na půdě truhlice,
v truhlici kniha a v té knize…

Co je v té knize děti?
No přece tajemství!

S kým máme čest

Ale nebojte, dětská zvědavost, co je v knize za tajemství, nezůstane dlouho hladová. Jde vidět, že autor děti zná a ihned je vtáhne do půdních tajností. Půďáci jsou dvě strašidýlka bydlící – jak jinak, než na půdě staré školy. Nemají kalendář, ale dny počítají podle misek s mlékem! Jejich půvabná jména „Trámoš“ a „Světlík“ naznačují, že velká moudrost i troška rošťačiny jim nebudou cizí.

Prvňačka Johanka, těšící půďáky svým přátelstvím trošku hůře slyší, proto nosí naslouchátko a je malinko pomalejší, kvůli nemocnému srdíčku. Není tu nouze ani o zvířecí kamarády. Komu asi patří jména Medřich, Ámoska a Fuňas? Komupak nalévá pan školník Kukrle každý den misku mléka? Nebo dvě?

Dva drobečky z obsahu

Johanka zažívá dobrodružství a řeší nejeden problém, třeba s dospěláky. Tatínek chce od ní a maminky odejít, protože už maminku nemá rád, ale během školního roku si Johanka najde konečně  i holčičí kamarádku Barborku.

Půďáci zasahují i v případě nezbedných školních hodin, které nejdou, jak by měly. Štíhlá ručička se posmívá té menší a silnější za to, jak vypadá a že je pomalejší. Pořádají potom po půlnoci závody. Trámoš a Světlík se vloží do situace a po vysvětlení, že všichni na světě nemohou být stejní, hodiny pochopí a opět klapou, jak mají.

Ani číhání Medřicha na Ámose nezůstane bez povšimnutí strašidýlek a pomůže jim i Fuňas.

Tak už víte, kdo je kdo? 😉

Vtisknutí podob

Povídaní o půďácích provází oblíbené ilustrace pana Ivana Mračka, který také ilustroval „ogary z Valašska“ – Krysáky. Obrázky mají svůj půvab, líbí se mi. Jsou to věrohodné obrázky- žádná růžová kočka apod., zároveň v nich vidím jakési milé uličnictví.

Chytlo mě to?

Slohové zpracování a i samotný obsah mě naprosto dostaly. Autorův záměr je zde viditelný a pochopitelný.

Osobně jsem se ještě s podobnou knihou nesetkala, a pokud bych neznala autorovu profesi, pak bych náplň knihy považovala za odvážnou. Ale jak už jsem nastínila, jde vidět, že pan Valenta vlastně nemá profesi, ale osobně v tom cítím poslání. Přijde mi účelné, či smysluplné seznámit předškolní a školní děti třeba s posměváčstvím, nebo trably v rodině touto příběhovou formou, která ač v mnohém skrytě poučuje, neztrácí svoji pohádkovost a hlavně se týká SOUČASNOSTI!


Půďáci ze staré školy

Vydalo nakladatelství Práh
Autoři: Valenta Milan – Mraček Ivan
Počet stran: 120 stran
Formát:  190×250
Vazba
:  vázáno
EAN
978-80-7252-346-7
Vyšlo
: listopad 2011

Knihu Půďáci ze staré školy si můžete koupit například zde.


Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům.

Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.