PoPoLiNi – plenky šetrné k přírodě i k Vaší peněžence

Ať už teprve uvažujete o pořízení výbavičky pro očekávané miminko, nebo již svůj uzlíček štěstí máte doma, jistě víte, že kromě různých titěrných oblečků, postýlky, kočárku a dalších věcí budete potřebovat řadu měsíců i plenky. Přemýšleli jste někdy o nich?

Asi všichni jsme se v životě setkali s klasickými bavlněnými plenkami, vždyť nás do nich balily naše maminky, jednorázové kalhotky na nás útočí z obrazovek v nejedné reklamě. O třetí variantě zatím moc maminek neví a možná je to škoda. Jedná se o pratelné plenkové systémy, které v sobě spojují výhody obou předchozích typů.
Jaké výhody to jsou? Stejně jako klasické bavlněné pleny jsou vyrobeny z přírodních materiálů, tudíž jsou prodyšné a zachovávají optimální teplotu uvnitř plenky, což je důležité pro předcházení vzniku kožních plísní, opruzenin (u chlapců snižují riziko pozdější neplodnosti), navíc zajišťují vhodné podmínky pro vývoj zdravých kyčlí. Přitom jsou ale tvarem a způsobem použití podobné plenkám jednorázovým, takže přebalování není tak komplikované jako u běžných látkových plen.

Nebylo by ale fér nezmínit i nevýhody – vzhledem k absenci chemické sací vrstvy tyto plenky nepojmou tolik tekutin jako jednorázové kalhotky (k vyrovnání tohoto handicapu ale stačí jedno přebalení denně navíc, nebo použití dvou vkládacích plenek místo jedné), jejich sací schopnost oproti klasickým bavlněným plenkám je však vyšší, což má za následek zase delší dobu schnutí (8 – 16 hodin podle typu plenky), také pořizovací cena kompletní „přebalovací výbavy“ možná některé v první chvíli zarazí, ale zde je třeba si uvědomit, že vaše platby za plenky víceméně končí, takže v porovnání vychází tento systém levněji než utrácení za balíky jednorázovek. Zajímavé srovnání nákladů, které zahrnuje i prací prášky, elektřinu a vodu spotřebovanou při praní najdete na ZDE. Ušetříte tak nejen spoustu peněz (dle propočtů na stránkách distributora je to až 20.000,- Kč na jedno plenkové období), ale i vlastní energie, protože vše potřebné k přebalování budete mít doma a nebudete muset pravidelně tahat objemné balíky.

A další nezanedbatelná výhoda – ušetříte až 1 tunu odpadu! Při výrobě pratelných plenek se rovněž spotřebuje méně energie a surovin než při výrobě plenek jednorázových.

Pokud jste tento systém nezavrhli už předem bez bližšího prozkoumání a chtěli byste se o něm dozvědět víc, přečtěte si také:
PoPoLiNi v otázkách a odpovědích
Co všechno PoPoLiNi nabízí dětem i maminkám

V případě, že Vás tento systém zaujme natolik, že ho budete chtít vyzkoušet, můžete si jej nyní objednat na Náměstíčku v obchůdku PoPoLiNi za zvýhodněné ceny.