Aby návštěva obchoďáku nebyla noční můrou

„Mamííí, já to chcííí!“  … jakoby se najednou všichni dívali jen na vás. Zatímco někteří jen zvědavě pokukují, jak to vyřešíte, jiní nešetří nevraživými pohledy a nezřídka se najdou i tací, kteří hýří zaručenými radami. Co teď?

Kdo to nezažil na vlastní kůži, nepochopí. Kdo zažil před delší dobou, milerád zapomene. Přitom v drobných obměnách se (h)různé scénky při nákupech stávají dnes a denně. Jaká je to úleva, když se v roli rodiče, na kterého se upírají zraky kolemjdoucích, nachází někdo jiný. No schválně, kdo z vás nikdy žádnou scénu v obchoďáku nezažil?

Zaručených rad je spousta

Nejčastěji radí ti, kdo už mají tohle náročné období s dětmi za sebou (proto to tu taky píšu, že? 🙂 ). Úplně nejjistější si bývají ti, kdo s dětmi na nákupy vůbec nechodí. Vždyť přece stačí jen dítě nerozmazlovat, ne?

Rada číslo 1: To dáš!

S několikaletým odstupem od podobných situací mi přijde nejzásadnější uvědomit si, že i tuhle scénu přežijete 🙂 Prostě i to nejrozzuřenější dítě se z té podlahy jednou zvedne a za pár hodin nebo dní bude tahle příšerná situace jen další historkou k vyprávění. Věřte, že s tímhle vědomím se těm pronikavým pohledům odolává mnohem snáz. Vím, o čem mluvím…

Jak to řeší odborníci

Osvědčené rady najdete pochopitelně i v různých výchovných příručkách. Z jedné z nich mi utkvěl příběh maminky, která se rozhodla, že svému dítěti názorně ukáže, jaké to je z té druhé strany. Takže ve chvíli, kdy se dítě začalo vztekat, se taky snesla k zemi a zdatně ho napodobila. Kromě kolemjdoucích bylo naprosto paf i do té chvíle rozběsněné dítě. V mžiku se samo zklidnilo a táhlo maminku pryč. Tím byl jednou provždy konec podobným záchvatům v obchodě.

No, ruku na srdce, kdo z vás by tohle zvládl? Věřím tomu, že je to opravdu účinná metoda. Ale i když jsem si taky zažila nákup s dítětem dožadujícím se lentilek válením po podlaze, tak bych do toho nešla.

3 kroky k řešení

Pokud se vám v zájmu výchovy nechce válet po zemi, mohla by vám pomoct čtvrteční online přednáška Katky Králové na téma Jak ve 3 krocích vyřešit příští scénu v obchoďáku v klidu a bez boje, která se koná už tento čtvrtek 26. 2. od 20.00 h.

Během workshopu se naučíte:

Pokud se vám takové rady hodí, neváhejte a rezervujte si teď hned místo na workshopu, i když si třeba vůbec nejste jistí, jestli to na tu osmou zvládnete. Celý workshop bude k dispozici až do čtvrteční půlnoci, abyste stihli uložit děti a mohli si všechny rady v klidu vyslechnout a taky trochu prožít.

REZERVOVAT si místo

Případně můžete koukat s dětmi. Dle zpráv od některých maminek pak rady fungují ještě lépe 😉

Co fungovalo nám

Po několika náročných nákupech se mi podařilo dojít tehdy se starší dcerkou k účinnému řešení, které nám fungovalo několik let. Ještě před obchodem jsme se domluvily, že si může sama vybrat jednu věc, kterou jí bez diskuzí koupím. Nákup se tak sice dost protáhl, protože vybírala postupně, jak jsme procházely mezi regály. Nejdřív ji zaujala čokoládová figurka. Pak nějaké sušenky, takže jsme šly figurku vrátit. O uličku dál jsme sušenky měnily za pitíčko a u pokladny nakonec za lipa.

Prostě jsme celý obchod prošly vlastně dvakrát, jak jsme se pořád vracely měnit. Ale vyplatilo se to a nákup proběhl v klidu.

Teď už jsou holky školačky a je to ještě jednodušší. Na mlsání mají kapesné. Někdy se ptají předem, jestli bych jim něco nekoupila. To se pak domluvíme, co jsem a co nejsem ochotná sponzorovat 🙂

Trvalo mi, než jsem na to přišla

Jak už jsem psala, nejčastěji radí ti, co už mají tohle období za sebou. Nechci vůbec dělat ramena, jak jsem to skvěle zvládla. Trvalo mi pěkně dlouho, než jsem přišla na to, jak podobným zážitkům předejít, aniž bych koupila všechno, na co si moje zlatíčko ukáže. Dlouho jsem si myslela, že tyhle situace k tomu věku prostě patří a musí se přežít.

Protože mám děti dvě, vím, že opravdu není nezbytně nutné si tímhle procházet ani v tzv. období vzdoru. S mladší dcerou jsme na systém „koupím jednu věc“ najely od chvíle, kdy začala v obchodě jevit o nakupování zájem. A opravdu, nákupy probíhaly víceméně permanentně v klidu. (Když pominu přetažené dítě a jiné situace, které se mi vychytat nepodařilo.)

Vlastně mi až teď zpětně dochází, že tohle byla jedna z mých prvních dohod s dětmi, která dlouhodobě vyřešila do té doby dost velký problém. Jen si říkám, že jsem to mohla mít vyřešené rychleji a snáz, kdyby tenkrát existovaly podobné workshopy jako je ten, na který jsem vás dnes chtěla pozvat 😉

Jak to zvládáte vy?

Na konec mám zase otázku pro vás 😉 Jak se vám nakupuje s dětmi? Je to bojovka, nebo si společné nákupy užíváte?

A co nějaká vypečená příhoda z obchoďáku – na co s odstupem času vzpomínáte?