Domácí, italské těsto na pizzu

Kolik receptů na pizza-těsto existuje? Kamarádčin recept od italské tchýně vám bude šmakovat! Poradím vám fígl, který napadne mnoho z vás, co máte rádi pizzu, ale neradi často umýváte nádobí od těsta.

Vzpomínám si, když se tato pochoutka rozmohla do českých domácností. Jaké bylo těsto? Může to být tak 18 let zpátky, co mi u kamarádky nabídli pizzu přes celý plech s těstem vysokým jak ovocný táč a jak jsme mlaskali! Maminka dělala doma také pizzu z kynutého těsta, ale ta už byla kulatá a o hóóódně nižší, za to řádně obložená ingrediencemi. A jak jinak, než že mi chutnala nejvíc! Přišla etapa navštěvování restaurací a s tím spojené tenoučké těsto. Nyní jsem v kontaktu s kamarádkou a ta mi svěřila recept od italské skorotchýně ;-).
Vy, kteří ho znáte, se klidně pochlubte s ověřenými ingrediencemi, nebo obměnami receptu.

Jdeme na to!
Suroviny na těsto (ve finále bude těsto na 3 pizzy):
1 sáček instantního droždí (postačí i ½ sáčku)
1 lžička cukru krystal
½ lžičky soli
1 lžička olivového oleje
½ kg hl. mouky
Voda

Postup:
Droždí smícháme s vlažnou vodou (cca 250 ml), přisypeme cukr a promícháme.
K rozpuštěnému droždí přidáme sůl, olej a mouku. Vypracujeme vlhké těsto, nožem na něm vyznačíme křížek a necháme 2 hodiny kynout. Mám vyzkoušeno, že u trouby, nebo na radiátoru stačí i třeba jen hodinka.
Těsto propracujeme a rozdělíme na tři části, které postupně vyválíme (nebojte se úplně tence, klidně ať je průhledné a mírně zlobí trháním) a naklademe naše oblíbené ingredience.
Pečeme ve vyhřáté troubě (el.) na 200 st. C asi 20 minut.

Osobně těsto osolím a potírám směsí olivového oleje a česneku. Také protlak, nebo kečup, a dál je to na fantazii. Určitě doporučuji, pokud jste ještě nezkusili – Mozzarellu!

Co se týče toho fíglu. Jde jen o to, abych každou chvíli nezpracovávala těsto, tak si naplánuji takové „pečící dopoledne“.
Vypracuji si větší dávku těsta, vyválím a třeba dvě upeču i s ingrediencemi. Ostatní jen osolím a potřu olejem s česnekem, vyválené těsto jen PROPÍCHÁM VIDLIČKOU, aby se nenafukovalo, protože nebudu pokládat žádné suroviny a troubou jen 5-10 minut proženu. Nechám vychladnout a i s pečícím papírem vložím do igelit. sáčku a šup s tím do mrazáku.
Už se mi to šiklo a při občasné nečekané návštěvě jen vytáhnu z mrazáku, nechám povolit (chviličku), pokladu ingrediencemi a dopeču asi 15 minut.

A co vy, patříte také k milovníkům pizzy?