Védéčkoviny 11/2014

Rubrika: Co, kde a jak na VD

Týden utekl a jsou tu další védéčkoviny. Počasí se nám o víkendu pokazilo a tak i když píšu tyhle řádky tak sluníčko není vidět. Doufám, že se brzy zase ukáže a dny budou více prosvětlené.

Co nás trápí a zajímá – proberme to

Nuninka se vás ptala na to, jak se vám líbí vaše škola. Osobně si myslím, že je naprosto jedno, jestli na zdi je interaktivní tabule nebo o přestávce se musí mýt klasickou houbou. 63758_school_projectStále si myslím, že jde hlavně o kvalitu učitele než pomůcek, které mu samozřejmě ulehčují práci. Když to tak píšu, tak se mi vybaví skřípání křídy a neskutečnou zábavu s houbou během přestávek. No myslím, že tohle nás neminulo nikoho. Připište, jakou školu a vybavenost mají ve škole vaše děti? Nechyběla ani voňavá otázka, jakou květinu máte rádi a jestli na vás květinový horoskop sedí? Otázkou, co zajímá i mě, je, jestli horoskopům věříte? Smutno mi bylo z další otázky, kterou položila – jestli je naštvaná nebo sobecká, když manžel místo na oslavičku syna vyrazil po práci si zahrát karty. Z mého pohledu se tam rozvinula dosti živá diskuze, no hurá za rozvíření vod na VD :D.

 

Osmnáctiny jsou důležitým mezníkem v životě každého. Je to krok do dospělosti, otázkou je, jestli to tak je, anebo je to jen to pomyslné číslo, na které se všechny „děti“ těší a myslí – teď už jsem dospělý a nemusím poslouchat. 2Nás 18. narozeniny čekají o prázdninách a už jsme doma i povídali o tom, jak to oslavíme a jestli nějaký větší dárek pořídíme. No sice originální nápad v podobě striptérky by chlapec uvítal, ale snad najdem něco méně „uvolněného“ a ještě něco poradíte i vy. Na řešení této situace mě přivedla i diskuze z předcházejícího týdne o tom, jaký dárek za maturitu pořídit… Oboje mě hodilo do nostalgických vzpomínek a trochu mě zděsilo zjištění,  že už je to dvacet let, no a trochu mě zase srovnalo to, že si to zatím pořád pamatuju. 🙂 Podělte se v obou diskuzích o vaše vzpomínky a poraďte, co byste koupili a jak oslavili, kdyby to u vás bylo aktuální téma?

Někdy mě i zamrzí, že se na stránkách neobjeví nějací ti mužský. Určitě by nesouhlasili s tím, že chlapi nikdy nepřiznají chybu aneb úskok v úskoku. 3Je fajn, že lnori její drahá polovička  také nakonec na dovolenou vezme. Přihodíte něco na toho svého? No a když se nedá povídat s mužskými, protože kdy to prostě nejde, zůstává vám kdo? No děti – a povídáte si s nima? Petra neměla na mysli, jestli řešíte, co bylo ve škole a co měly k obědu, ale jestli máte takové ty „kamarádské chvilky“.

Katka se ptala,  jak a čím si dokážete zlepšit náladu zase do té správné roviny, aby bylo líp? K její zlepšení může pomoci třeba i četba. Pokud víte, kde stáhnout knihy, které hledá anonymní ve své diskuzi, určitě poraďte. Někdo zahání špatnou náladou něčím dobrým. Corina se ptá, jak se peče v plynové troubě a jaké s ní maté zkušenosti?

 

Věnováno výchově

Zkraje týdne samozřejmě nechyběly védéčkoviny s názvem Hurá na výlet. Hezky nás protáhly děním předcházejícího týdne a sluníčko a pohoda z nich přímo sálá.

Našim VD školáčkům také svítilo a někteří užívali prázdnin, někteří chodili plavat, ale v článečku se objevily bohužel i smutné zprávičky. Snad při další „reportáži“ ze škol bude lépe.

Při letmém čtení názvu dalšího článku Jsem tam aneb Nevýchova to má spočítané jsem Petru v mé hlavě udělala těhotnou (jsem v tom…). Takže Peti mimo téma – nemáš to v plánu, když už to vídám v názvech?  Jinak myslím, že název toho kurzu opravdu ve spoustě lidí vzbuzuje nedůvěru, nebo jak to nazvat přesněji. Podle mě je to také nešikovně zvolené. Já moc na tyhle internetové kurzy nejsem, ale přesto jsem zvědavá na další informace k tomuto tématu, snad již bez čísel, ta opravdu zamotala hlavu. 🙂

Pro ty, které se nechtějí pustit do výchovy nebo získávání informací touto cestou, tu je další možnost v podobě knih, které mohou být příručkami a výchovními rádci – jak na výchovu dětí chytře a moudře. Výchova dětí není nic jednoduchého a s ní jsou spojené spousty otázek – na tom se jistě shodneme.  Odpovědi můžete najít například v knize:  Děti a emoce, Myšlenkové mapy pro děti, Kouzlo 1-2-3,  Výchova vez blbých keců,  Stres ve škole. Která vás zaujala a oslovila?

Další knižní a filmové tipy

5Při přečtení názvu- Do města přijel cirkus, mi hlavou projelo – jaký a kam? Jenže tentokrát se na výlet za podívanou a dobrodružstvím vydáme pouze v knižní podobě.  Já nostalgicky zavzpomínala na knížky od V. Čtvrtka a nezaměnitelné ilustrace od O. Sekory. Hned jak jsem článek otevřela, se mi v hlavě vybavily ty z mého dětství, které i teď ukrývá kluků knihovna. Je hezké, že klasika se prostě nevytrácí ani s těmi „moderními“ pohádkami.

Pokud se budete chtít vypravit na opravdový výlet, můžete vyrazit třeba do kina, kam za vámi ze světa Petra Pana přichází Zvonilka v podobě krásné pohádky (ukázka v článku) a zkusit i polechtat štěstí v soutěži o hezké ceny.

Trochu do jiného světa fantazie nás vnese reportáž z křtu knihy Dračí oči – Čarodějka. Kdo má rád svět plný elfů, draků a pidimužíků, určitě by se měl nechat zlákat. Když si pustíte video, můžete vidět záznam ze křtu anebo si najít část, kde herečka Vanda Hybnerová z knihy čte a budete mít trochu jasnější představu, co vás čeká.

Další článek je trochu smutný a bylo by lepší, kdyby se vůbec nemusel číst a nemusely se psát knihy podobného typu, jako najdete v článku o tom jak je lepší mít nějakou maminku, nežli žádnou. Rozkrývá se tu složité období, kdy po rozvodu dítě přijde o jednoho rodiče. Může to být rádce pro děti, ale rozhodně by nebylo špatné, kdyby si knihu přečetli i rodiče a podívali se na problém dětskýma očima z té druhé strany. Rozhodně ale raději přeju to, aby takovou knihu nemuseli vůbec vyhledávat.

Zaměstnáme ruce

Nechyběly ani tvořící článečky. Tentokrát tři. První byl od Jarmuschky, která uháčkovala krásnou kabelku z wixx makaronů. Kdysi už tu vyšel článeček s testováním těchto makaronů, které bylo spíš zaměřeno na děti, ale kabelka potěší nejen holčičky, ale jistě najde uplatnění i u některé z vás. Nuninka si pro nás nachystala ozdobné dráčky na tužky. Mohou ale posloužit i jinak, pokud jimi třeba ozdobíte brčka při dětské oslavičce, určitě si děti to své pití poznají bez problémů. V sobotním tvořeníčku jsem vám já připravila výlet do studenějších zemí za tučňáky, ono i to počasí se nám k tomu nějak vrátilo. Takže pokud si chcete zamazat nohy a provětrat hlavy, nakoukněte.

Tucnaci_5Dracci_hlavní fotkaMakarony_6

No a poslední důležitou větou a vám všem už známou otázkou bych dnešní článeček ukončila. „Kdo se hlásí na další védéčkoviny?“  

Všem přeji krásný sluníčkový den…

7

Napsal/a: bamiska

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist