Překvapení! Šok?

Pokud tyto stránky už nějakou dobu navštěvujete a teď jste je otevřeli poprvé od nedělní půnoci, je dost pravděpodobné, že jste v první chvíli zaváhali, jestli jste tu správně. Vězte, že tu správně jste a že jste tu vítáni stejně jako kdykoli předtím. Než/Až (vyberte si sami) se po staronovém webu porozhlédnete, mám tu pro vás připomínku „starých dobrých Védéček“.

Nebo jste tu poprvé? I vy jste srdečně zváni k nahlédnutí do VD minulosti…Proč ta změna a proč právě teď?
Možná jste to zaznamenali – 13. listopadu 2009 oslavily VašeDěti.cz své 5. narozeniny. No, tedy bylo to pět let od jejich zprovoznění, na oslavu narozenin bohužel nedošlo, jelikož plánovaná rekonstrukce webu se ukázala být náročnější a tudíž se ji podařilo dokončit až teď.
Ano, ten velký VD třesk je náš opožděný dárek k 5. narozeninám těchto stránek – dárek pro Vás, naše návštěvníky, i dárek pro nás, kteří na stránkách pracujeme a vlastně i takový nový kabátek pro web samotný.

Dar nedar?
Po zkušenostech z dřívějších změn, úprav a „vylepšení“, je mi jasné, že pro řadu z Vás bude tohle překvapení spíš takovým darem nedarem. Věřím, že stejně jako jste vstřebali moje dřívější úpravy, zvyknete si i na tyto změny. Možná to bude trvat delší dobu, ale stejně jako při předchozích úpravách si pravděpodobně po nějaké době také napíšeme, že už si tu předchozí verzi vlastně ani nedokážeme vybavit.

I webové stránky rostou a dospívají
Když jsem 13. listopadu 2004 přivedla „Vaše děti“ (tehdy ještě na doméně vasedeti.net) do internetového světa, bylo to opravdu malinké miminečko, které dost nesměle koukalo na svět a neumělo prakticky nic. Mohli jste tu najít hrstku článků, několik říkanek a pár receptů na přípravu prvních příkrmů.
První pokrok přišel na Nový rok 2005, odkdy bylo možné k článkům vkládat komentáře.
První velká změna nastala k 1.4.2005, tedy na apríla ;-), odkdy běží stránky už na české doméně VaseDeti.cz. Změnil se celý web v podstatě od základů, vlastně stejně jako dnes – původní obsah se zachoval, i když v mnoha případech byl přesunut do nových rubrik, některé rubriky se sloučily, některé se nově objevily. Nejzásadnější novinkou pak byla možnost zaregistrovat se.
Postupem času se stávající rubriky různě proměňovaly, některé ze změn se odrazily i částečně na vzhledu stránek, ale už to nebylo nic zásadního.
Vlastně největší změny proběhly během prvního roku, v podstatě stejně jako u našich dětí.

Dnešní proměnu beru jako další velké a důležité vykročení do života. Kromě toho, že se nám to naše společné VD dítko (tentokrát už díky profesionálnímu zásahu) změnilo před očima po té vzhledové stránce, pracuje už na osvojení hned několika nových schopností a dovedností a já pevně doufám, že je s vaším přispěním v tom velkém internetovém světě zužitkuje ku prospěchu svému i vašemu – čtenářskému.

Je libo pár vzpomínek?
Máte pocit, že už tyto stránky znáte opravdu dlouho? Nebo jste jen zvědaví, jak se měnily v průběhu posledních, resp. svých prvních, pěti let? Pak tu pro vás mám pár obrázků z VD minulosti. Všechno jsou to náhledy hlavní stránky webu. Každý obrázek můžete rozkliknutím zvětšit do nového okna svého prohlížeče.



Legenda k obrázkům:
obr. 1 – VD prvopočátky – náhled je ze začátku prosince 2004
obr. 2 – stav stránek těsně před první velkou změnou a před přechodem na doménu vasedeti.cz – konec března 2005
obr. 3 – oslava druhých narozenin VD byla na první pohled zřejmá díky dortíkům se dvěma svíčkami na pozadí – 13. 11. 2006
obr. 4 – stav hlavní strany ze srpna 2007
obr. 5 – v březnu 2008 zmizela z hlavní strany „nástěnka“ a nahradila ji nabídka z Náměstíčka
obr. 6 – podoba VD, jak jste je znali ještě nedávno (11.11.2009)

Otázka na závěr
Nedá mi to, abych nevyzvídala – jaké jsou vaše první dojmy? Překvapení? Šok? Kterou z řady proměn jste uvítali?