Cystická fibróza a 4.000.000

Rubrika: Co, kde a jak na VD

Co může mít společného závažné onemocnění a sedmimístná cifra, které se skví v nadpisu tohoto článku? Právě uplynulý týden.
… odpověď ještě podivnější než titulek, řeknete si. Napovím ještě otázkou – co mají společného cystická fibróza, 4.000.000 a minulý týden s těmito stránkami? Tušíte? Nevíte? Tak si to přečtěte 😉

Minulý týden došlo na těchto stránkách ke dvěma zajímavým jevům, první z nich jste asi v poradně Zdraví zaznamenali i vy, druhého si možná nikdo nevšiml, protože se nijak výrazně neprojevil.

K cystické fibróze (CF) asi bude stačit připomenout reportáž TV Nova z minulého pondělka o slaných dětech a diagnóze pouhým polibkem.
Kdo ještě před týdnem netušil, že tu máme o této závažné poruše hned dva články – první ze srpna 2005 s poměrně rozsáhlou diskuzí, druhý z loňského léta, který připravila pavlinkav – minulé úterý alespoň na jeden z nich pravděpodobně narazil. Zejména k tomu staršímu se díky vyhledávačům dostala i spousta pátrajících rodičů, což se projevilo také v diskuzi pod ním a novými dotazy ohledně diagnostikování CF v poradně Zdraví.
Po zjištění, že během nejbližších 24 hodin po odvysílání oné srdcervoucí reportáže, přivedlo vyhledávání informací o CF na VašeDěti.cz přesně 544 návštěvníků, jsem zapátrala i trošku v historii stránek a ukázalo se, že za celý rok 2008 se sem přes vyhledávání CF dostalo 762 návštěvníků (tedy ani ne o polovinu více než teď za 24 hodin!), přičemž denní rekord byl 17.

Je až zarážející, co všechno dokáže jedna taková reportáž vyvolat. Musím přiznat, že po zjištění, jaký vliv mělo těch pár odvysílaných minut na návštěvnost VD, jsem měla nutkání obvolat několik pediatrů a poptat se, kolik dotazů na tuto nemoc museli během úterka zodpovědět. Věřím, že číslo by to bylo zajímavé a zároveň děsivé a že bych asi vyslechla i ne zrovna přívětivé reakce. Ono je dobré být informovaný, ale…

Ještě mi zbývají ty čtyři miliony – tedy bohužel ne na kontě, jen na vysvětlování. Vlastně souvisí s CF o něco více než jsem nastínila na začátku, nebýt celé výše popsané „kauzy“, nastal by ten čtyřmilionový okamžik zřejmě o pár hodin později. Možná už tušíte, že se to číslo týká návštěvnosti. Je to tak, i když zrovna tohle číslo samo o sobě v podstatě skoro nic neznamená, nedovolila bych si tvrdit, že mě nepotěšilo. V pátek dopoledne na počitadle návštěvnosti, které můžete vidět v patičce každé stránky, byla v horním řádku k vidění právě tato cifra – tedy 4000000.

Tolik asi moje malé VD zastavení s ohlédnutím za minulým týdnem. Doufám, že jsem moc nenudila, prostě mi to nedalo…

Napsal/a: redakce (Petra)

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • bokul

    Připadá mi to, jako by to bylo včera – ona odvysílaná reportáž a ono rok se s rokem sešel… (již)

  • Petra Vymětalová

    Jé, vy jste tak hodný! Děkuju všem za gratulace 🙂
    Musím říct, že se zveřejněním článku jsem docela váhala, říkala jsem si, jestli to někoho vůbec bude zajímat.

    babofko, no říct mi ještě před 4 rokama (to už VD pár měsíců existovaly), jak se mi tenhle nenápadný koníček vymkne z ruky, tak nevím, jak bych reagovala…
    A s tím sledováním počitadla jsme na tom stejně, já už po něm pomrkávala delší dobu, minulý týden kontrolovala častěji a když mi ve čtvrtek bylo jasné, že v pátek ta hranice padne, tak jsem to nějak vypustila a v momentě, kdy jsem si vzpomněla bylo tam už 4000685.

    Pamino, máš pravdu, že je lepší ptát se tam, kde jsou ty informace ověřené. Ale chápu, že lidi taková reportáž poplaší a první po ruce je v pondělí večer internet.

    Ájíku, já tu reportáž viděla jen díky tomu, že to to sledoval manža, jak jsem zaslechla „cystická fibróza“, vzpomněla jsem si, že se tu už několikrát řešila a že tu máme ty dva články, tak jsem byla zvědavá, jak to je.

    lenousi, k té reportáži – dost jsem o tom přemýšlela, došla jsem k tomu, že mi na ní nejvíc vadil ten závěr – nejdřív info, že holčička, kterou jsme v reportáži viděli, měsíc po ní zemřela, na to už navazovala jen věta v tom smyslu, že nemoc může každý rodič poznat pouhým polibkem. Je fakt, že to dalo té reportáži tečku, ale nevím, jestli to nebylo zbytečně příliš, trochu mi to vyznělo jako – „tato holčička už na CF zemřela, utíkejte olíznout svoje dítě, ať víte, jestli ji taky nemá“. Z reportáže vyznívalo, že je tato porucha poměrně běžná, to asi taky nepřidalo.
    Je mi jasné, že tohle každý vnímá jinak. Přiznávám, že mě v tom postoji hodně ovlivnila právě ta čísla, o kterých jsem psala. Hned po odvysílání jsem o tom až tak nepřemýšlela.

    bokul, no jasně, už jsme z toho dalšího „melounu“ ukously(i?) skoro 30.000 😉

  • bokul

    Tak hurá, jedeme na patý milion, co myslis, Petro?

    Jinak, obrovské gratulace VD!

  • Lenousku , viď? 😉
    Já zas ve Středních Čechách :))
    A klidně nesouhlas – o nic přece nejde 🙂

  • Já jsem nárůst čísel pod článkem o CF čekala, vzhledem k tomu, že jsme absolvovali potní test, je naše rodina na tématiku CF docela citlivá a reportáž jsme měli povinnou. Dovolím si nesouhlasit s Alenkou (promiň, broučku), reportáž nebyla špatně udělaná nebo zvládnutá, kdyby se mluvilo o jakékoliv „dětské“ nemoci, vždycky to rodiče vyplaší – když jde o zdraví dětí, jsme vystrašení všichni. Nehledě na to, že okamžitě vidíme všechny příznaky, kdo to nepřizná, mlží.
    Petro, Ty naše spáso na MD a ve volném čase, co Ti popřát? Co nejvíc závisláků a spokojených maminek, které najdou radu, pohlazení a nové kamarádky, i když se třeba nikdy neuvidí. Já jsem na Karvinsku jako doma… 😀

  • Petro, to moc gratuluji! :))) 4000000 – to je opravdu krásné číslo – a věřím, že tebe potěší skoro stejně jako ty 4 mega na účtu :)))
    Tu reportáž v Tv jsem viděla taky… Víkend sleduji pravidelně a myslím, že je to dobře udělaný pořad. Tuto reportáž asi trochu nezvládli :(, … ale třeba díky ní bylo odhaleno dítko, které tuto nemoc má doopravdy…?
    Těžko říct, tak jen doufám, že teď už bude vyplašených rodičů ubývat … a návštěvníků VD přibývat 🙂

  • Anonymní

    Gratuluji ke 4 milionům! Co se týká cystické fibrózy, taky jsem přispívala. Informace o ní se rychle mění, naštěstí medicína kráčí kupředu. Myslím si, jako o všem, že nejlépe je jít za odborníky a za rodiči dětí, které C.F. mají. A zbytečně neplašit:-).
    Pamina

  • Petro, ty čtyřnásobná milionářko, gratuluju ti k tvému úspěchu! (Kdo by to byl před pár lety na počátku VD řekl, co? 🙂 ) Já minulý týden počitadlo sledovala a sama si tipovala, kdy ty 4 miliony padnou a nakonec jsem je díky jiným záležitostem propásla… 🙂

    A určitě se s námi i přístě poděl s nějakou zajímavostí! Takové zvýšení návštěvnosti po jedné reportáži, hmmmmm, zajímavé… Kdo by to byl řekl, že to takhle zamává s čísly…

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist