Sledujete Paterčata?

V červnu loňského roku se v Česku narodila historicky první paterčata. Česká televize nyní aktuálně vysílá dokument, ve kterém mapuje radostnou cestu za miminky, ale i negativa, která rodinu doprovázejí…

Paterčata – když vám osud nadělí

Třináctidílný dokumentární seriál Paterčata zachycuje unikátní osud romské rodiny, do níž se v červnu 2013 narodila historicky první česká paterčata. Jde o případ, který je naprosto bezprecedentní zkouškou pro všechny lékaře, politiky, úředníky i český sociální systém. Nejvíc však pro mladý pár, který chtěl svému synovi pořídit sestřičku.

Jejich příběh sledujeme na velkorysé ploše jednoho kalendářního roku, od porodu paterčat po jejich první krůčky. Jsme svědky toho, jak se pod tlakem okolností mění vztahy v rodině, vztahy s pečovatelskou službou, sousedy a veřejností.

Seriál zároveň upozorňuje na diskriminaci dosud přehlížené menšiny – rodin s vícerčaty, jejichž jsou paterčata extrémním reprezentantem i symbolem. Právě jejich případ totiž rozpoutal celospolečenskou debatu, na jejímž konci snad bude změna zákona o podpoře rodin s vícerčaty. I to je ostatně cílem tohoto výjimečného dokumentárního projektu.

Režie: Alena Derzsiová
Scénář: Libuše Marková

První paterčata

Paterčata se v Česku ještě nenarodila. Paní Alexandra Kiňová je tak první maminkou, která měla to „štěstí“. Vícerčata ale zase žádnou výjimkou nejsou. Možná vám utkvěla v paměti maminka Lorna Vančurová, které se narodily čtyřčata 25. ledna 1983. Děti se narodily na začátku devátého měsíce těhotenství a každé vážilo krásných dva a půl kilogramu.

V devadesátých letech se pak, už ve dvacátém šestém týdnu těhotenství, narodila čtyřčata Ondráčkova, konkrétně 6. ledna 1994. U nich se bohužel vyskytly komplikace, například jeden z chlapečků měl perforovaná střeva. Děti měly i velmi nízkou porodní hmotnost, nejtěžší byl chlapec David s váhou něco málo přes 800 gramů.

Jak informoval server Ona.dnes.cz, podle primářky podolské nemocnice se na světě narodilo skoro osm set paterčat, ale jen něco málo přes sto bylo počato spontánně, stejně jako v případě Alexandry Kiňové.

Sledujete dokumentární seriál Paterčata? Jak se díváte na reakce lidí, kteří se mnohdy chovají někdy i dost negativně vůči původu rodiny, kde se paterčata narodila?
Zdroj foto: fotobanka České televize

Veškeré informace o dokumetu Paterčata, včetně aktuálních dílů, najdete tady.

Zajímá vás názor maminky, Alexandry Kiňové? Pak si přečtěte rozhovor s ní.

Na VD se také dříve rozběhla aktivní diskuze k paterčatům, která je stále otevřená i vašim názorům!