Přijdete i vy o rodičák?

Bohužel jsou mezi námi maminky, které nic netuší a mohou co nevidět přijít o rodičovský příspěvek – kvůli své nevědomosti a jednomu nevyplněnému papíru. Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

Pokud chcete, aby vám i nadále byly vypláceny dávky státní sociální podpory (tj. i rodičovský příspěvek), měli byste zbystřit, zda nepatříte do „ohrožené“ skupiny. Pokud ano, musíte totiž doložit, že vy i vaše dítě bydlíte v České republice, a to do 31. října 2012. Zbývají tedy jen cca dva týdny. Neučiníte-li tak, budou vám dávky pozastaveny a budete písemně vyzváni, abyste své bydliště doložili.

Povinnost podat prohlášení o bydlišti se týká všech, kteří začali pobírat dávky před 1. lednem 2012 a nepobírají současně žádné jiné příspěvky (např. na bydlení). V ostatních případech totiž zjištění místa bydliště součástí proběhlo při obvyklé komunikaci s úřadem při žádosti o dávku sociální podpory.

Podat prohlášení musí nejenom rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, ale i pěstoun, který pobírá jen a pouze pěstounské dávky.

Všechni, jichž se povinnost podat prohlášení o bydlišti týká, tedy musí do konce října vyplnit příslušný formulář. Buď ho mohou osobně zanést na příslušný Úřad práce ČR nebo vyplněný formulář zaslat jako doporučený dopis.

Pro více informací si můžete přečíst tiskovou zprávu Úřadu práce ČR, kde najdete i citaci zákona 366/2011 Sb., z něhož povinnost podat prohlášení o bydlišti vyplývá.

Na téma prohlášení o bydlišti a Skarta probíhá i diskuse zde.