Přepravujete dítě v cyklovozíku? Pak se dopouštíte přestupku…

Cyklistika patří mezi stále oblíbenější volnočasové aktivity. Věnují se jí jak osamocení „polykači kilometrů“, tak celé rodiny. Ty se mohou za cykloturistikou vydat, i pokud mají zcela malé děti, a to díky cyklovozíkům. Přesněji řečeno – doposud mohly.

Alespoň si to rodiče-cyklisté mohli myslet až do letošního července, kdy se v médiích objevily zprávy hovořící o tom, že cyklovozíky nejsou pro přepravu dětí vhodné (a to jak na silnicích, tak na cyklostezkách) a jejich používáním se cyklisté dopouštějí přestupku.

Dle názoru ministerstva dopravy ČR i Asociace výrobců a dovozců kol (AVDK) nejsou cyklovozíky určeny k provozu na pozemních komunikacích (včetně cyklostezek, které jsou dle zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích zařazeny mezi místní komunikace IV. třídy, a včetně lesních a polních stezek, které jsou dle stejného zákona účelovými komunikacemi.).

Vyjádření Ministerstva dopravy naleznete zde.

Vyjádření AVDK ze dne 12.7.2011 zde.

Na druhou stranu se objevuje názor, že dle principu „co není výslovně zakázáno, je dovoleno“ je možné cyklovozíky za kola používat.

Ostatně – v okolních státech je tento způsob dopravy dětí běžný a v souladu se zákonem, případně se uvedení tohoto způsobu dopravy do souladu se zákonem chystá v nejbližším termínu.

A jak se k této problematice staví policie?

Policie může použití cyklovozíku  řešit na místě  jako přestupek domluvou nebo  blokovou pokutou až do výše 2000 Kč.

Uvidíme tedy, jak si s touto problematikou poradí naši  zákonodárci – zda a kdy cyklovozíky a jejich využívání k přepravě děti uzákoní.

A jak na tuto problematiku nahlížíte vy?

Patříte mezi aktivní cyklisty? Používáte cyklovozíky za kolo, nebo upřednostňujete cyklosedačky?

 

Záznam reportáže o dětstkých vozících si můžete poslechnout zde:
Zvukový záznam příspěvku – Motožurnál, 27.7.2011