Unikátní operace před narozením

Věda a vývoj jdou stále kupředu, rozvíjí se jak možnosti techniky, tak možnosti lidí samotných. Dokladem toho může být projekt, který vám dále představíme.
V pražském Podolí, v Ústavu pro péči o matku a dítě, vzniká unikátní centrum pro operace ještě nenarozených dětí. Jedná se o první takové zařízení ve střední a východní Evropě a bude sloužit pacientům z celé republiky. Předpokládá se, že nejčastějšími zákroky budou pravděpodobně operace vývoje plic (zmírnění vady s tím, že jednoduchých zákrokem po narození se umožní dítětí normální dýchání), či operace vad u dvojčat (např. stav, kdy se dvojčata vyvíjejí nerovnoměrně).

Operace nenarozených dětí je unikátní tím, že lékaři ve stejný okamžik operují dva či více pacientů – matku a její jedno či dvě děti. Záměrem je dítěti pomoci a matce neublížit.
Dosud se takové operace prováděly zpravidla velmi podobně jako v případě již narozených dětí, což ale bylo “nevýhodné” pro matky.
Odborně se tato oblast medicíny nazývá medicína fetální. Týká se péče o plod od třetího měsíce do porodu, operace nenarozených dětí se provádějí zpravidla mezi 24. až 28. týdnem těhotenství.
Podobné zákroky provádějí i další česká pracoviště, ale žádné nezajistí tak ucelenou péči jako právě centrum v Ústavu pro péči pro matku a dítě.
V Evropě jsou další taková centra v Belgii, Francii, Španělsku a Británii.
Čeští lékaři se školili u svých kolegů v Belgii. Svou činnost by české centrum mělo zahájit od roku 2013. Následně se počítá s obdobnou službou zaučování v českém centru pro slovenské lékaře.

Ač vznik tohoto centra pro někoho může znamenat nové naděje, přeji všem těhulkám a jejich maličkým bezproblémový průběh těhotenství.

Zpracováno dle Novinky.cz