Těhotenství – 8. lunární měsíc

V tomto měsíci se přehoupnete do poslední čtvrtiny těhotenství. Porod se opravdu blíží, a proto je na čase pořídit základní výbavičku (oblečení, hygienické potřeby, kočárek, postýlku) – je lepší alespoň základní věci nakoupit teď, abyste pak s ještě větším bříškem nemusela běhat po obchodech…
Miminko má již vytvořené všechny orgány, proporce tělíčka odpovídají novorozeněti. V příštích týdnech se budou orgány už jen zdokonalovat a miminko bude hlavně přibírat na váze, i když stále poroste i do délky, ale už ne tak výrazně.
Koncem tohoto měsíce nebo začátkem 9. lunárního měsíce se pravděpodobně přetočí hlavičkou dolů a už tak zůstane – důvodem je to, že hlavička je nejtěžší část tělíčka miminka, a také to, že miminko má čím dál tím méně místa pro své akrobatické kousky. Možná už tak poprvé miminko uvidíte na UTZ prováděném většinou ve 30.tt.
Když budete pozorně sledovat své bříško, možná se vám při větší aktivitě miminka podaří vidět jeho nožičku, jak ji přesouvá ze strany na stranu, nebo jen bouličku, která vám po bříšku cestuje.

Co se děje s miminkem během 29. – 32. týdne těhotenství?

Mozek kontroluje dýchání a tělesnou teplotu.
Od 30.tt se v kostní hmotě tvoří červené krvinky a miminko umí produkovat slzy.
Ve 32.tt má všech pět smyslů plně funkčních a vyrostlé nehty na nohách a rukách.
Studie prokázaly, že miminko má ve spánku od 32.tt tzv.REM fáze, kdy se mu zdají sny.
Je stále více citlivé ke změnám světla, zvuků, chutí a vůní, některé vůně a pachy mu mohou být nepříjemné. Může se otáčet za světlem a dokonce se pokusit za ním natáhnout.
Stále má dost místa ke změnám polohy, i když už necestuje po bříšku tolik, jako dposud. O to intentivnější ale kopance a šťouchnutí bývají. Většinou ještě zůstává hlavičkou nahoře, do obvyklé porodní polohy hlavičkou dolů se otočí v nejbližších týdnech.
Miminko přestává růst tolik do délky, ale o to víc přibírá na váze, jak se mu pod kůží ukládá tuk. Kůže se pomalu díky ukládání tuku zbarvuje z červené na růžovou, jako bude mít děťátko po narození.
Jemné chloupky, které chránily pokožku miminka před nasáknutím plodovou vodou (lanugo) začínají mizet.

Míry a váhy: 29.tt 38.6cm/1153g; 30.tt 39.9cm/1319g; 31.tt 41.1cm/1502g; 32.tt 40-42,4cm/1700g

A co maminka?
Možná vám čekání na miminko přijde již dlouhé a ráda byste už měla porod za sebou – často to bývá způsobeno tím, že bříško už je dost velké, aby mamince „překáželo“ při běžných činnostech, cítíte se unavená, můžete trpět zácpou, pálením žáhy, otoky kotníků, hemeroidy, bolestmi zad nebo dalšími těhotenskými „nepříjemnostmi“.
Tvoří se větší množství mleziva.
Pravděpodobně se vám hůř dýchá – to je způsobeno tlakem rostoucí dělohy a uleví se vám, až miminko klesne před porodem dolů. Bříško roste, možná už máte vystouplý pupík.
Stejně tak chodíte nejspíš častěji močit – miminko tlačí i na močový měchýř.
Můžete také pociťovat poslíčky – tělo si trénuje stahy svalů pro porod.
Pánevní vazivo se roztahuje – někdy to může být doprovázeno bolestmi v oblasti stydké kosti.

Pár tipů pro nastávající maminky:
Odpočívejte během dne, kdykoliv to jde, nejlépe s podloženýma nohama. V noci už nejspíše hůře spíte, a proto je odpočinek během dne důležitý.
Posilujte pánevní dno, můžete si koupit maliník a začít jej pít přibližně ve 32.tt –jeden šálek denně, působí při porodu proti nadměrnému krvácení a také zesiluje kontrakce (někdo doporučuje pít odvar z maliníku až od 36.tt, to se pak pijí 2 šálky denně). Stejnětak někdo radí lněné semínko – to prý zvyšuje sekreci hlenu a tím usnadní miminku průchod porodními cestami.
Pokud jste tak ještě neučinily, zaregistrujte se ve vámi vybrané porodnici, nejspíš vás tam gynekolog během příštího lunárního měsíce odešla do poradny, měla byste proto mít jasno, kde chcete rodit.

Předcházející článek z této série: Těhotenství – 7. lunární měsíc
Následující článek z této série: Těhotenství – 9. lunární měsíc

Foto www.pregnancy.org